06.01.2023 – O RAGBY V MÉDIÍCH

​Když armáda hrála ragby. Ohlédnutí za hráči, kteří loni odešli

Eduard Vávra (zcela vpravo) s týmem Přelouče. Zdroj: Petr Skála, Českéragby.cz


Poslední den v roce 2022 zemřel v Pardubicích ve věku osmdesáti let pan Ragbista, který se v minulém století nejvíce zasloužil o armádní ragby, Eduard Vávra. To píše na serveru Českéragby.cz sportovní novinář Petr Skála.

Autor, který podrobně mapuje české a československé ragby desítky let, připravil z dostupných zdrojů přehled tuzemských ragbistů, kteří nás loňský rok, bohužel, opustili.

Více najdete zde

Samotný Eduard Vávra hrával za Spartu, Duklu Bratislava, Duklu Bohdaneč a Duklu Přelouč. Týmy Dukly poté i trénoval, stejně tak i Spartu či Říčany. Se středočeským klubem získal v roce 1996 jeho první titul. „Mladí to pod Edou měli těžké, spíš preferoval mazáky, byl na to totiž zvyklý z vojny," zavzpomínal na svého trenéra jeho kamarád, někdejší říčanská mlýnová spojka a dnešní prezident RC Mountfield Říčany David Frydrych.

Eduard Vávra se jako útoková spojka podílel na zisku historického titulu pro Duklu Přelouč v roce 1970. Ta tehdy hrála na plochodrážním stadionu v pardubickém Svítkově.

„Přes ragbyový armádní tým v Přelouči prošly v sedmdesátých a osmdesátých letech stovky ragbistů a to, že se z nich zde vyklubaly desítky reprezentantů, bylo velkou zásluhou právě trenéra Eduarda Vávry," píše Petr Skála.

Vzpomínku na Eduarda Vávru si můžete přečíst zde


pb