03.01.2023 – ČSRU INFORMUJE

​Osobnosti o ragby: Návrat k hodnotám a posun dopředu

Na téměř šest let staré fotografii je s pohárem Jan Stránský, prezident Slavie. Uprostřed Miloš Sluše, prezident Sparty, vlevo pak sparťanský tvůrce hry Pavel Vokrouhlík, nyní jeden z trenérů reprezentace do 20 let. Foto: Martin Flousek



Českému ragby přejí posun dopředu, návrat k tradičním hodnotám tohoto sportu, pokračování center mládeže i přiblížení se o krok více belgickému či španělskému ragby. V malé anketě jsme oslovili sedmičku osobností tuzemského ragby s otázkou:


Co přejete českému ragby v roce 2023?


BRUNO KUDRNA, ragbyová legenda
„Českému ragby přeju v roce 2023 samozřejmě co nejlepší výsledky zejména národnímu týmu mužských patnáctek a vybudování silné pozice pro druhý rok účasti v evropské soutěži s cílem konečně postoupit o soutěž výše na podzim 2024.
A doufám, že se také podaří po letech opět vybudovat kvalitní domácí šampionát, který se ale asi rozehraje až v roce 2024. Ostatním ať se daří tak jako v loňském roce nebo lépe. Tady mám na mysli sedmičkové reprezentace mužů i žen. A samozřejmě dále pokračovat v rozvojových programech mládeže a vzdělávacích akcích pro trenéry i rozhodčí. Ragby zdar!"

EDUARD KRÜTZNER starší, ragbyová legenda
„Českému ragby přeji v roce 2023, aby se vrátilo k tradičním hodnotám našeho sportu, založených na společném úsilí všech členů Unie, dosahovat co nejlepších výsledků, jak na poli sportovním, tak společenském."

ROMAN RYGL, člen VV ČSRU, prezident Tatry Smíchov, dlouholetý reprezentant
„Přeji si, aby se České ragby letos posunulo obětavou prací a poctivým přístupem nás všech zase o krok blíže k federacím, jako je Holandsko, Belgie, Portugalsko, Španělsko a abychom s těmito státy hrálo dlouhodobě vyrovnané zápasy ve všech kategoriích mužů i žen."

LINDA VRÁTNÍČKOVÁ, sportovní ředitelka Dragonu Brno
"Ráda bych prvně popřála všem klubům, aby měly dostatek hráčů a trenérů, trenérům pilné hráče a hráčům úspěšný rok bez zranění. Také trenérům národních týmů, aby se jim dařilo na mezinárodní úrovni. Když se nám všem bude toto dařit, pak se i to české ragby posune zase o kousíček dopředu k tomu světovému. Moc přeji úspěšné pokračování Sportovních center mládeže, která mohou pracovat s talentovanou mládeží, která je, věřím, budoucností českého ragby."

JAN STRÁNSKÝ, prezident Slavie, někdejší špičkový hráč a reprezentant
„Českému ragby bych pro letošní rok přál samozřejmě hodně úspěchů jak na mezinárodní úrovni, tak hlavně na domácím hřišti. Mám tím zejména na mysli kvalitní soutěže, zájem diváků a mládeže věnovat se tomuto úžasnému sportu a jeho účinnou propagaci.
Přál bych si, aby bylo ragby vidět, aby se o něm hovořilo a aby proniklo více do povědomí sportovní veřejnosti. Máme hodnoty, které jistě stojí a za zdůraznění a mohou veřejnost oslovit. Doufám, že tomu napomůže i Světový pohár, největší letošní sportovní událost. Takže, rugby zdar a hodně zdraví a krásných sportovních zážitků!"

MAREK FOŘT, člen VV ČSRU, generální manažer RC Mountfield Říčany, někdejší ragbista
"Přeji všem trenérům, hráčům, funkcionářům a ragbyové komunitě plnou sezónu bez omezení a překážek, s kterými se všichni museli v posledních letech vypořádávat. Užijte si ragby ve svých klubech! Pevně věřím, že radost nám udělají všechny národní týmy ve svých soutěžích. Ragby zdar!"

JAN MACHÁČEK, ragbyová legenda
„Aby ragby přinášelo radost všem."


RomanRyglTatra_815.jpg

Roman Rygl, prezident Tatry Smíchov, při zápase sedmičkového mistrovství republiky v roce 2017. Proti němu říčanský Albert Suchopár. Přihlíží Karel Berounský mladší. Foto: Martin Flousek.

pb