02.01.2023 – ČSRU INFORMUJE

​Ragby zdar i v roce 2023. Bude na co se dívat

Foto: Martin Flousek



2023. Bude to opět ragby nabitý rok. Co čeká ragbisty či fanoušky?


Především největší událost ve světovém sportu v roce 2023. Tím je jednoznačně Mistrovství světa v ragby ve Francii. Šestitýdenní maratón zápasů vypukne 8. září mimořádně atraktivním soubojem domácích proti Novému Zélandu. Podle předběžných a informací bude v tuzemsku zápasy vysílat Česká televize.

České ragbyové trávníky budou zdánlivě „potichu" jen v lednu. Ve studeném prvním měsíci se rozeběhnou již standardní přípravy všech týmů. Česká Rugbyová Unie (ČSRU) připravila na leden nabitý žebříček školení, zejména pro trenéry mládežnického ragby, sedmiček či seminář zaměřený na kondici. Nebude chybět školení na první pomoc v ragby. Kurzy jsou otevřené pro všechny členy ČSRU, jejich seznam najdete zde.

V lednu proběhne vyhlášení Výročních cen ČSRU (Ragbista a ragbistka roku) za rok 2022.

Na konci února se již rozeběhne mužská Extraliga ragby XV. Titul obhajuje RC Mountfield Říčany. Soutěž bude letos napínavější, neboť se pro rok 2024 zúží na 6 z 8 týmů, což znamená, že dva poslední celky sestoupí do 1. ligy a dva na 5. a 6. místě půjdou do baráže (více o extralize a nižších soutěžích mužů najdete zde).

V březnu se rozeběhnou i nižší soutěže mužů (kalendář a herní systém bude ještě upřesněn dle počtu přihlášených). Sedmičkové mistrovství republiky mužů se uskuteční 17. a 18. června, místo dosud nebylo vybráno, ale počítá se se stadionem v Čechách (loni se hrálo v moravském Vyškově).

Mimořádně zajímavá bude sezóna žen, zejména v olympijských sedmičkách. Na jaře se rozeběhne Elitní série, turnajově organizované mistrovství republiky. Obhájkyněmi titulu je Tatra Smíchov. Termíny a místa jednotlivých turnajů budou ještě upřesněny.

Ženskou sedmičkovou reprezentaci čekají tři vrcholy: už v dubnu se poperou o účast v prestižní Světové sérii (psali jsme zde), poté je čeká mistrovství Evropy Championship (dva turnaje v zahraničí: 10.-11. června a 8.-9. června). Mezitím první dny v červenci ženy odehrají kvalifikaci o olympijské hry 2024.

I česká mužská reprezentace v sedmičkách se zúčastní ME Championship i kvalifikace o OH a to ve stejných termínech jako ženy.

Mužskou reprezentaci v patnáctkovém ragby čekají v divizi Konference 1 Sever na konci dubna ragbisti Lucemburska (v Česku, místo bude upřesněno) a Lotyši venku. Zápasy ostatních reprezentačních týmů v první půli roku 2023 včetně národního patnáctkového výběru žen najdete zde nebo budou ještě upřesněny a aktualizovány.

Na podzim proběhne Pohár XV mužů v patnáctkovém ragby a Pohár žen v ragby sedmičkovém.


Hezký rok 2023 plný ragby přeje všem hráčům, hráčkám, fanouškům a podporovatelům výkonný výbor, vedení a zaměstnanci ČSRU!


Ragby zdar!


pb