31.12.2022 – REPREZENTACE MUŽI XV

​Překvapení v reprezentaci! Vracejí se M. Němeček a R. Šuster

CHYTNE A NEPUSTÍ! Podobně jako to mají ti nejmenší ragbisté s míčem, mají to Roman Šuster a Miroslav Němeček s ragbyovou reprezentací. Co ragby schvátí... Foto: Martin Flousek, věhlasný fotograf často využívající techniku rybího oka, kterou má vrozenou



Nebude to lehké. Těžké váhy se vracejí do reprezentace. Rozložití rojníci, české ragbyové legendy a někdejší Ragbisté roku Roman Šuster a Miroslav Němeček ohlásili návrat do reprezentace. Mimořádně překvapivá zpráva silně rezonuje českým ragbyovým světem.

ZÁTOPEK A CIGARETA

Co se stalo? Oba zralí čtyřicátníci a někdejší profesionální hráči chtějí podle vlastních slov přispět vahou svých zkušeností a těl k postupu Česka do nejvyšší evropské divize Championship.

„Došlo mi, že pořád patřím na hřiště. Kouřím, netrénuju, občas si dám skleničku a přesto jsem na tréninku reprezentace v běhu lehce předstihl všechny prvořadníky," uvedl špičkový pilíř, trenér veškeré mládeže v Česku a magnát obchodu s víny Roman Šuster. „Cítil jsem se mezi nimi jako Zátopek."

Podobnou zkušeností prošel i ještě mohutnější a pečlivě o sebe dbající Miroslav Němeček, ten zase při brigádě v říčanském Pekařství Frydrych za minutu složil z korby dvojnásobek pytlů s moukou než reprezentační rojníci Václav Calta a Tomáš Adámek. Zatímco nominace Romana Šustera prošla hladce, stejně jako mouka, kterou jeho souputník skládal ve zmíněném pekařství, Miroslav Němeček ještě čeká na písemné svolení manželky Petry.

Podle zákulisních informací vedla Miroslava Němečka k myšlence návratu do reprezentace i zkušenost z tréninků s rojníky z klubu ARC Iuridica, se kterým říčanské mužstvo vytvořilo společenství. „Přišel, porovnal a viděl, že na tom zdaleka ještě není tak zle," prozradili shodně Martin Vojáček z RC Říčany a Honza Homola z ARC Iuridica, dobré duše obou klubů.

TEORIE HONZY

„Tohle je skvělá zpráva, moc mě to těší. Vždy jsem tvrdil, že ragby je sport vhodný pro pozdější starty," reagoval na zprávu o Romanovi Šusterovi a Miroslavu Němečkovi Jan Macháček, jeden z nejlepších hráčů historie rugby v tuzemsku a opravdu velký ragbyový teoretik (198cm).

Šokující novinka mohla být ještě „větší", návrat do reprezentace ale na poslední chvíli odmítl Antonín Brabec a Pavel Syrový. „Toník? To je velice inteligentní hráč, jistě by byl mimořádným přínosem," uvedl jeho nejlepší kamarád Jan Macháček. „On zraje jako víno," dodal. Tuto informaci potvrdil i Roman Šuster.

Podle informací nicméně Antonína Brabce, zarytou útokovou spojku, zaskočily výsledky testů prováděné umělou inteligencí, na základě informací pečlivě zpracovaných IS*. Proto návrat do národního týmu odmítl. „Počítač Tondu po prvním zkušebním tréninku vyhodnotil jako ideálního hráče do první řady," uvedl nespecifikovaný zdroj.

LASO A STŘELBA

Antonín Brabec tak nakonec dá přednost působení v poloprofesionálním prestižním výběrovém týmu Společenství Petrovice B/Liberec C/Kozí Lhota, kde ho povede věhlasný trenér Willie Zaney. Zarputilá mlýnová spojka Pavel Syrový zase zřejmě zamíří do Japonska, kde dostal laso z týmu Toyota Sirohito Prdošima.

Stejně tak mimo návrat do reprezentace zůstane i robustní česká verze jihoafrického rojníka Ebena Etzebetha, kterou je bez debat pragovácký policista Bob Voves. „V mém věku už nechci střílet od boku," vysvětlil. Návrat do dresu se lvíčkem na prsou neplánuje ani respektovaný sparťan Pavel Vokrouhlík, útočník proslulý nesmírně elektrizujícím herním projevem. „Nejsem padlý na hlavu."

Sítem výběru propadli i současní reprezentanti. Například útoková spojka Tatry Smíchov Marek Šimák či útoková spojka Dragonu Brno Zbyněk Schütz. „Byli prostě příliš drobní," vysvětlil zdroj pro RugbyUnion.cz.

SOUBOJ EDŮ

Rozsáhlými změnami projde i realizační tým reprezentace mužů. Po vzoru HNL byla zřízena funkce generálního manažera. O tu se v konkursu utkali dva Edové: Eddie Jones, australský kouč mistrů světa z Anglie a Eduard Krützner starší, univerzální expert a legendární pragovácký a československý ragbista. Výkonný výbor pod vedením Dušana Palcra takřka jednoznačně zvolil Eduarda Krütznera staršího. Proti byl pouze fotbalista a prezident ragbyového klubu z Petrovic Tomáš Pešír, který omylem hlasoval pro přestávku v jednání. „Z hlasování jsem se vyautoval sám, zůstal jsem prostě za lajnou," litoval z celého srdce Tomáš Pešír.

„Jistota & Tradice, Jinakost & Trpělivost" zdůvodnil srozumitelně volbu Eduarda Krütznera Dušan Palcr. „Tohle je skvělá zpráva. Eda, náš Eda, ví vždycky všechno nejlíp!" radoval se z volby nového manažera Pavel Syrový, rovněž člen výkonného výboru ČSRU a poloprofesionální chovatel medvědů ve vysočanské oboře. „Jsem moc rád, že to dopadlo takhle jednoznačně, dva kohouti na jedné skládce tříděného odpadu by nedělali dobrotu," zhodnotil výsledek volby rodinnou moudrostí Tomáš Kohout, reprezentační trenér mládeže.

ROHLÍK A MYŠ

Do role výživového poradce všech reprezentací se sám nominoval David Frydrych, majitel stejnojmenného vyhlášeného pekařství z Říčan. „Najděte mi někoho lepšího!?" Asistovat mu bude kouč sedmičkové reprezentace a muž nadmíru (kolikrát i přes) povolaný Jan Rohlík. Na pozici generálního sekretáře nastoupil Jiří Boháček, ragbista Pragy. Jeho zkušenosti a jméno mají zajistit příliv sponzorů a peněz do reprezentace. „Jirka má proto veškeré předpoklady. Potřebuji trochu pomoct, za mě by unie pořád zůstávala chudá jako kostelní myš," konstatoval Pavel Myšák, ředitel ČSRU.

Jiří Boháček okamžitě vyvolal zájem sponzorů. Podle Kateřiny Ehm Frýdlové, manažerky ČSRU zodpovědné za sponzoring, je unie těsně před podpisem smluv s těmito firmami: Stavby pilířů Skall s.r.o., Parní mlýny Oswald a.s., Vazačství Hošek s.p. a Obchod s auty Linhart & Kučera v.o.s.

ČELISTI A FRANCOUZSKÁ SPOJKA

Za marketing ohlásila Kateřina Klausová-Zemanová další velkou změnu. Tváří reprezentace, podobně jakou je například u národního týmu Walesu princ William, se stane americký herec a hollywoodská hvězda Roj Scheider. Ten má k prostředí útoků a dramat a tudíž i ragby velmi blízko. V Hollywoodu proslul například detektivkou Francouzská spojka (kde hrál s Tomášem Krejčím z Dragonu) nebo thrillerem Čelisti (kde hrál s Tomášem Klikou ze Sparty).


RUBRIKA OSTATNÍ

DRAK I OUŘEDNÍK:
U reprezentace zůstane její manažer Michal Ouředník, jinak hráč zdaleka nejoriginálnějšího českého ragbyového klub ARC Iuridica (Olymp promine). „Jeho admistrativní a byrokraticko-úřednické schopnosti jsou mimořádné. Někdy mám z něho hlavu jako globus, ale jinak to prostě snad má vrozené," chválil Michala Ouředníka ředitel ČSRU Pavel Myšák.

Do role takzvaného motivačního manažera, pozice dnes naprosto nezbytné v každé velké korporaci, reprezentace nastoupí zatím nejmenovaná sportovní ředitelka jednoho ze dvou brněnských ragbyových klubů Linda. „V mužském týmu jsem jako doma a nikoli na návštěvě! Z chlapů dostanu vše, přede mnou se neschovají. Zeptejte se třeba Giacintova. Pište si, že umím být pořádný Dragon," uvedla pouze bez bližšího vysvětlení její role (což se neděje ani v těch korporacích).

ŽENY: V roli manažerky ženského ragby nahradí její oceňovanou průkopnici a nesmrtelnou tetu Hanku Schlangerovou, která se poté, co konečně sehnala vysoce kvalifikovanou pracovní sílu, rozhodla otevřít krejčovství, německý expert na ragby a jódlování Hans Schlanger. Ten bude úzce spolupracovat s úspěšným trenérem reprezentace žen Vítem Chalupou. „Herr Chalupa je velice richtig trenér. Celý Reich vám ho závidí, jen tomu dám trochu větší Ordnung" uvedl se poněmecku Hans Schlanger.

EXPERT NA HEJTY: Vzhledem k možných negativním reakcím známých firem, který by návrat veteránů do reprezentace mohl vyvolat, se unie rozhodla najmout i experta na boj s hejty. Muže na svém místě. Tím se stal Milan Haitman, velezkušený rozhodčí a pevná součást Tatry Smíchov. Unie touží využít především jeho zkušeností se zklidňováním hráčů na hřišti, ve své dlouhé kariéře dokonce jednou zvládnul i Spartu! Přednostmi Milana Haitmana má být i to, že je v české ragbyové komunitě velice respektovanou osobností a že má ohromné charisma. To vysoce převyšuje i fakt, že je menšího vzrůstu a jednou se tak dokonce i ztratil mezi dětmi při turnaji kategorie U6. "Mohl si tam napsat alespoň U8!" ohradil se okamžitě proti hejtu v článku Milan Haitman.

SPARTA: Nezaměnitelný klub ohlásil, že se v roce 2024 nezúčastní zúženého formátu extraligy. „Okleštění soutěže na šest účastníků nám nevyhovuje, bude nám sluše t úplně něco jiného," zůstal tajemný Petr Okleštěk, manažer týmu.

„My jsme Sparta! Naše ambice jsou mnohem větší, doslova galaktické. May The Force Be With Us," prohlásil krátce po ukončení druhé lekce angličtiny Eduard Krützner mladší, trenér Sparty, prezident Slovenské ragbyové unie, poradce Estonské ragbyové federace, asistent manažera reprezentace Severní Makedonie a kouč roje národního týmu Bosny a Hercegoviny. Není jasné, kde chce Sparta působit. Na programu je zatím jen souboj s řeckými Aténami. Mužstvo také posílí černý Jihoafričan Sparth Mader.


pb

*IS – Informační Systém neboli Ivana Skočdopolová