29.12.2022 – PŘÍBĚHY A ROZHOVORY

​Francouzská spojka a ex-kapitán reprezentace končí

Tomáš Krejčí v dresu Dragonu Brno. Foto: David Kostelka



Když jsme se letos potkali při reportáži z extraligového zápasu ve Vyškově, okamžitě zbystřil a napůl vážně a napůl s úsměvem při rozcvičce a v poklusu zahulákal: „Hlavně tam nepiš, že jsem veterán. Vlastně tam vůbec nepiš, že jsem hrál. Tohle si české ragby nezaslouží!"

RAGBY V ŽILÁCH

Skoro se omlouval. I to je Tomáš Krejčí, jedna z nejvýraznější postav českého ragby posledních dvou dekád. I ten krátký moment vyjadřuje, jak moc mu v žilách koluje ragbyová krev. Na sportu, který ho pevně provází celý život, mu prostě záleží. Letos dvaačtyřicetiletý ragbista uplynulou podzimní sezónou ukončil hráčskou kariéru. V zeleném dresu „rodného" Dragonu Brno. Na hřištích s háčky přihrával, kopal, velel a skládal více než tři desítky let.

Brněnský rodák toho stihnul hodně: hrál profesionálně ve Francii, stal se kapitánem reprezentace, trénoval děti, funkcionařil nebo založil a léta provozoval informační server Ragby.info. „Když hrál, odsunul mě na tříčtvrtku, byl fakt dobrý," vzpomíná na spoluhráče z reprezentace a prestižní post útokové spojky Pavel Vokrouhlík, podobný ragbyový srdcař.

HRÁČ S TECHNIKOU I S HLAVOU

„Tomáš je skvěle technicky vybavený hráč, dobře mu to maká v hlavě. Oplývá velkou herní kreativitou, vidí na hřišti spousty věcí," doplňuje Pavel Vokrouhlík a dodává, že na postu reprezentační útokovky Tomáš Krejčí nahradil o něco staršího legendárního Martina Kafku. „Když hráli spolu, Tomáš šel většinou na zadáka. Martin byl takový více strojovější, Tomášův projev byl dle mého lehčí, uvolněnější. Je to víc hračička a má velice dobrou kopací techniku."

S velkým respektem vzpomíná na společné reprezentační zápasy s Tomášem Krejčím i někdejší říčanský útočník Jan Rohlík. „Vždycky to byl naprosto férový chlap. Pojí nás silné pouto, hrávali jsme spolu od dětství ve všech věkových kategoriích národního týmu. Tomáš měl jako ragbista v zápasech skvělý přehled o dění na hřišti," doplnil Jan Rohlík, který za Česko nastupoval zejména na postu zadáka.

FRANCOUZSKÁ SPOJKA

Později se Tomáš Krejčí vedle patnáctkového stal velkým fanouškem i ragby sedmičkového. V Česku platí za jednoho z největších expertů této olympijské disciplíny. Na dění v ragby má jasné názory, neuhne. Vždy je přístupný, ochotně komentuje dění na trávníku. O ragby dokáže s velkým zaujetím hovořit hodiny.

Jako útoková spojka Tomáš Krejčí nastupoval i s profesionální smlouvou ve Francii. I to je mezi českými hráči výjimka, v ragby zemi zaslíbené se tuzemští plejeři mnohem více prosazovali na postech rojníků.

Jak na ragby vzpomíná sám Tomáš Krejčí?

Tomáš Krejčí o tom, co mu dalo ragby

„Ragby mě určitě pozitivně formovalo, možná i o to silněji, že jsem za svou hráčskou kariéru zažil více proher než výher. Prohrát, zvednout se a zase jít dál se do života hodí. Díky několika letům strávených ve francouzských ragbyových soutěžích mi ragby dalo francouzštinu, která mě doprovází v mém současném zaměstnání, které mi také přihrálo ragby.

Táta trenér, takže na hřišti jsem byl neustále. Celé dění se u nás v rodině točilo kolem tohoto sportu. Ragby mě od mala doprovází bez přestávky v různých podobách dodnes. Na ragbyovém hřišti jsem poznal i svou životní partnerku Hanku Schlangerovou, tak ragbyová témata řešíme v našem rodinném životě téměř denně."

Tomáš Krejčí o utkání, na které nezapomene

„Určitě nezapomenu na své první utkání ve Francii v Avignonu v rozjeté sezoně, prohráli jsme o bod. Na útokovce mi vše připadlo ohromně rychlé a po utkání všichni říkali "pas mal" a já vůbec netušil, co to znamená, protože jsem ve Francii s klubem trénoval teprve první týden.

Měl jsem štěstí, že jsem mohl na hřišti zažít éru českého ragby v nejvyšší skupině mistrovství Evropy a tak v paměti mi určitě zůstanou utkání proti Gruzii, Rumunsku, vítězství proti Španělsku, Rusku, nebo určitě nezapomenu na těsnou prohru s týmem Portugalska, které to nakonec dotáhlo v roce 2007 až na světový šampionát.

A nakonec jsem objevil ragby 7, které mi pomohlo vnímat ragby jako sport. Spolupráce s lidmi z jiných sportů a především atletem Martinem Kuchárem mě ragby na závěr hráčské kariéry opět moc bavilo. Vítězství nad Tatrou, Spartou, Slavií nebo Říčanami po dvou letech práce bystrckého sedmičkového týmu, který byl primárně složen z hráčů z jiných sportů než ragby, nebo úplnými nováčky, byly také nezapomenutelné."

Tomáš Krejčí o Ragby.info

„To byla přesně ukázka nadšení dobrovolníků, které funguje do určité úrovně, ale když se podobná činnost zprofesionalizuje, tak je to pak nesrovnatelný posun. Ale pro mě to byla po hráčské, trenérské a funkcionářské činnosti v českém ragby další zkušenost, která mi dala zase jiný úhel pohledu na ragby."

Tomáš Krejčí o českém ragby

„Cesta profesionalizace, kterou právě teď jde české ragby je určitě správná a nutná k posunu dopředu. Je skvělé, že jsou ve vedení lidé, kteří dokáží do ragby přinést peníze a pro české ragby pracují. V minulosti jsem to nedokázal ocenit, tak jako teď s větším odstupem a nadhledem. Spousta věcí není automatická a někdo to musí odpracovat a když k tomu jsou peníze, tak to jde lépe a kvalitněji. Energie z nadšení funguje jen do určité úrovně a po určitou dobu. Mě už došla :)

Děje se teď spousty věcí, které by české ragby mohlo posouvat a posouvá – sportovní centra mládeže, olympijský projekt žen ragby 7, Dukla ragby 7. Většina cest dopředu vede přes zvětšování členské základny. Naše členská základna je stále příliš malá. Země které nás předběhly, jako Belgie, Nizozemsko, Portugalsko byly v minulosti výkonnostně a početně na tom stejně jako my, tak své členské základy početně razantně zvětšily.

Daří se získávat nové vzdělané lidi a pomalu se české ragby otevírá vnějšímu světu a nežije jen samo pro sebe. Ale určitě to bude potřebovat se více otevřít a hledat atraktivitu pro diváky, ale také pro samotné hráče a hráčky. Když přijdete na jakékoli domácí ragbyové utkání nebo turnaj, tak je to stejné jak před 30 lety. Není tam nic nového a atraktivního pro dnešní generaci. Dostat na ragby diváky, to je velká výzva. Lépe by se třeba chodilo na ragby v červnu, červenci a srpnu, kdy se dají dělat další doprovodné akce, trávníky jsou zelené a ne blátivé a vše vypadá tak nějak veseleji a barevněji. Těch témat v českém ragby by se dalo otevírat spousty. Na různá temata v českém ragby je potřeba se dívat vždy z více úhlů, z pozice klubu, kde už funguje profesionální struktura, nebo z pozice klubu, kde vše zajišťují dobrovolníci, z pohledem klubu v Čechách a naopak z pohledu klubu na Moravě. Myslím, že se tomu už pomalu tak děje a české ragby je tedy na dobré cestě."


Tomáš Krejčí (1980) – útoková spojka, zadák

Reprezentace České republiky: 1999 - 2008 (28 utkání, kapitán reprezentace 2006 - 2007)
Mateřský klub: RC DRAGON BRNO (mistr extraligy ČR 2000)

- E.S. SAINT SATURNIN LES AVIGNON (Francie, 2001-2006)

- C.A. SAINT RAPHAEL FREJUS (Francie, 2007-2008)

- RC DRAGON BRNO (2009-2010)

- RC SPARTA PRAHA (2011)

- RC BRNO BYSTRC (2012- 2020)

- RC DRAGON BRNO (2021-2022)


tomas krejci_foto pavel slavicek_815.jpg
Tomáš Krejčí v reprezentaci. Foto: Pavel Slavíček

tomas krejci_foto miroslav kaiser_815.jpg
Tomáš Krejčí v reprezentačním zápase na Tatře Smíchov. Zkušeně přihlíží spoluhráč Bob Voves. Foto: Miroslav Kaiser

tomas krejci_foto martin flousek_815.jpg
Tomáš Krejčí v dresu brněnské Bystrce. Foto: Martin Flousek

TomKrejciSbirkaBalonu_815.jpg
Tomáš Krejčí je také velkým sběratelem ragbyových míčů. Dom jich má kolem 120 různých typů a modelů. Zřejmě se jedná o největší podobnou sbírku ve střední Evropě.

tomas krejci_foto martin flousek_ 815.jpg
A opět za Bystrc. Foto: Martin Flousek


Petr Býma
media@rugbyunion.cz