26.12.2022 – PŘÍBĚHY A ROZHOVORY

​Začínal s hokejem, teď je profesionálem ve Francii

Dominik Svoboda (vpravo) v dresu české reprezentace do 20 let v zápase proti Polsku. Foto: Martin Flousek



Měl skvěle našlápnuto v hokeji, přesto říká: „Ragby bych nikdy nevyměnil za jiný sport." Dominik Svoboda, český reprezentant do 20 let, odchovanec Dragonu Brno a hráč francouzského klubu SC Albi.

Před necelými osmi lety opustil kluziště Komety Brno a vrhnul se na trávník. Nyní už usiluje o to probít se do sestavy profesionálního klubu ve třetí nejvyšší francouzské soutěži. „Hraju za výběr do 23 let, je to takový přípravka pro náš A-tým," říká cílevědomý pilíř s parametry 115 kilogramů váhy a 186 centimetry výšky.

Dominiku, jak se ti líbí ve Francii?
Cítím se tu skvěle. Lidi mi tady na jihu přijdou takoví šťastnější a usměvavější. V klubu se ke mně chovají velice vstřícně, možná je to i tím, že jsem mezi cizinci trochu výjimka, hovořím obstojně francouzsky a hodně se učím. Třeba v A-týmu jsou samozřejmě i Jihoafričani, ti ale francouzsky tolik nemluví. Doma je doma, zvlášť teď přes Vánoce, ale Francie je opravdu super.

Jsi hráč mládežnického výběru, stačí ti tvoje smlouva s SC Albi „na přežití"?
Přivydělávám si, dobré je, že je to činností v ragby a v klubu. Trénuju kategorii do 12 let, vytvářím rozpisy a tréninkové plány a podobně. Vedle toho jsem byl vybrán mezi hráče, kteří trénují s A-týmem.

Dominiku, jsi klasický pilíř. Sedí ti víc ten levý nebo ten pravý?
Pravý, trojka. Přijde mi, že je méně oblíbený a že, alespoň tady, ho chce hrát mnohem méně prvořadníků (úsměv). Mě sedí, jsem si na něm jistější než na jedničce. Trojka by měla být trošku silnější a dynamičtější.

S ragby jsi začínal ve 13 letech, třeba český trenér a někdejší špičkový hráč Jan Macháček říká, že jsme sport, který umožňuje pozdější začátky či starty. Souhlasíš s tím?
Ano, začínal jsem v roce 2015. Přišel jsem přímo z hokeje, takže jsem měl super základy. Hokej mi dal především fyzičku a sílu v nohách, naučil mě disciplíně. Začínal jsem snad ve třech letech (úsměv). Šel jsem do ragby dobře připraven.

Co byl ten zlom, dát se na ragby?
Vždy se mi líbilo jako sport. Nejprve mě naťuknul kamarád ve škole, co hrál za Dragon. Pak přišel k nám na školu na nábor Yves Perrot, Francouz, co v Česku spolupořádal ragbyové kempy pro mládež, a bylo rozhodnuto. Od začátku jsem věděl, že chci ragby dělat na sto procent.

Tvůj brácha u hokeje zůstal.
To ano, je mu sedmnáct, je šikovný, má ambice. Rád by jednou hrál v NHL nebo alespoň v extralize.

Z Dragonu si se poměrně rychle dostával do mládežnických reprezentačních výběrů.
Poprvé do 16 let. Tak si mě vytáhnul tehdejší trenér Honza Selix z Říčan. To mě hodně potěšilo. Dalším velkým impulsem byl výjezd do Francie, který organizoval trenér Dragonu Antonín Švaňhal. Tomu jsem vděčný za mnohé. Ve Francii se mi okamžitě zalíbilo, hráli jsme v Colmaru nebo v Avignonu, byl u toho i Yves Perrot.

Co bylo pak?
Věděl jsem, že pokud chci ragbyově růst, je pro mě Česko malé. To je jiné než třeba v hokeji (úsměv).Spolu s Erikem Ullmanem, spoluhráčem z Dragonu, jsme dostali možnost jít na testy do klubu z Maconu a oba jsme je udělali. Dostal jsem se tím k možnosti hrát jako junior druhou nejvyšší francouzskou soutěž. V ní jsem si pak vybojoval možnost hrát za výběrový tým regionu Burgundsko. Tam si mě všimli.

A přišla nabídka ze současného působiště?
Ano, z Albi. A jsem za ni moc rád. Klub mi přirostl k srdci. Věřím, že se dostanu do A-týmu a brzy postoupíme do vyšší úrovně. Nemáme k tomu daleko.


DominikDragon_815.jpg
Dominik Svoboda v dresu Dragonu Brno

DominikSvoboda_Francie_815.jpg
Dominik Svoboda v dresu SC Albi

DominikSvobodaZpiva_815.jpg
Dominik Svoboda v dresu české reprezentace do 20 let

Petr Býma
media@rugbyunion.cz