21.12.2022 – REPREZENTACE ŽEN 7S

​Odměna pro ženy: v Jižní Africe se poperou o Světovou sérii

Kristýna Riegertová (druhá zprava), kapitánka reprezentace do 18 let, patří k nejnadějnějším talentům českého ragby. I ona by měla usilovat o účast ve Světové sérii či na olympiádě 2028 v Los Angeles. Snímek je z fotografování kapitánek týmů ME do 18 let, které se uskutečnilo v létě v pražských Petrovicích. Foto: Martin Flousek



Bude to obtížná mise, vpravdě průkopnická. Ale může se podařit. České ragbyové reprezentantky v olympijských sedmičkách se v druhé polovině dubna příštího roku v Jižní Africe porvou o účast ve Světové sérii.

Pro vstup do nejprestižnější kategorie sedmiček „stačí" uspět v konkurenci dalších 11 týmů, například Hongkongu, Thajska či Papuy Nové Guineji. „O průlomovou pozvánku na tuto kvalifikaci jsme se zasloužili tím, jak jsme hráli tuto sezónu," říká za celý realizační tým reprezentace Hanka Schlangerová, manažerka rozvoje ženského ragby v Česku. „Celý turnaj bude pro celé české ragby velice prestižní záležitostí."

ČEŠKÁM POMOHLA STABILITA I SPIRIT

Celkem 12 týmů bude rozděleno do tří skupin. Do čtvrtfinále postoupí vždy dva nejlepší ze skupin a rovněž dva nejlepší na třetích místech. Turnaje nazvaného World Rugby Sevens Challenger se dále zúčastní Belgie, Čína, Kolumbie, Madagaskar, Mexiko, Polsko, Jižní Afrika a další dosud nepotvrzený tým z Jižní Ameriky. Do Světové série, kde většinou hraje tucet zemí, postoupí pouze vítěz klání a to napřímo. Od roku 2024 se pak má kvalifikace hrát barážovým způsobem.

Tým trenéra Víta Chalupy si o nominaci do Challengeru „řekl" skvělými výkony na letošním letním mistrovství Evropy v Polsku, ale i podzimními vystoupeními na dobře obsazených turnajích ve Španělsku či Spojených arabských emirátech. "Pomohla nám i stabilita výkonů a některé zajímavé výsledky i výhry. A samozřejmě spirit celého týmu," uvedl Vít Chalupa. "Pro hráčky je to obrovská odměna a pochvala za minulou sezónu."

SVĚTOVÁ PREMIÉRA

Jedná se o vůbec první pozvání pro českou ženskou reprezentaci na turnaj pořádaný World Rugby. Světová série je nejsledovanější a nejbohatší každoroční sedmičkovou soutěží na planetě. Zápasy mužů a žen se odehrávají v metropolích jako jsou Sydney, Hongkong, Kapské Město či Vancouver.

"Už na nedávném turnaji v Dubaji se ukázalo, že hrát s týmem z jiného kontinentu je pro nás obrovská výzva," konstatoval Vít Chalupa. Češky na Arabském poloostrově nastoupily například proti Australankám či Japonkám. "Odkrývá to mnohem rychleji naše slabiny a nutí k rozvoji. Proto tvrdím, že Challenger posílí naše sebevědomí a posune nás zas o něco dopředu," doplnil kouč.

OBROVSKÁ PŘÍLEŽITOST

Jaký bude cíl českého týmu? "V každém zápase ukázat to nejlepší co v nás je. Osobně bych chtěl skončit na lepším místě než Belgie," řekl kouč, který vnímá účast v této sérii jako obrovskou příležitost. "Přál bych si, aby to mladé dívky považovaly za motivaci na sobě pracovat. Posouvat s námi v budoucnu další a další hranice."

Letošní Světovou sérii (HSBC World Rugby Sevens Series 2022) opanovaly olympijské vítězky Australanky před Francouzkami, třetí skončilo Fidži. Mezi absolutní světovou špičku patří i olympijské vítězky z Nového Zélandu, Irsko či Spojené státy.

České ragbistky byly zařazeny do programu Národní sportovní agentury na účast ženských týmových sportů na LOH 2028 v Los Angeles.

pb