18.12.2022 – NEJVYŠŠÍ SOUTĚŽ RAGBY XV

Extraliga se od roku 2024 bude hrát v šesti týmech

Jeden z nejnadanějších říčanských hráčů nastupující mladé generace Patrik Pavlík ve finále Poháru mužů XV 2022 ukázkově skládá Lukáše Hřebačku, útočníka Sparty a reprezentace. Foto: Martin Flousek



Extraliga se od roku 2024 bude hrát v šesti účastnících. To bylo nejdiskutovanější téma Konference klubů, která se v sobotu 17. prosince uskutečnila na pražském stadiónu Markéta.

„Jedná se o nejlepší možné řešení, které jsme dlouze a pečlivě zvažovali," vysvětlil k tomu Pavel Syrový, člen Výkonného výboru České Rugbyové Unie pro sport. Rozhodnutí padlo po jasném doporučení odborníků z metodické komise ČSRU vedené Filipem Vackem. Ta se změnou zabývala více než půl roku.

O zúžení extraligy na půl tucet účastníků rozhodl tento týden Výkonný výbor ČSRU. „Vyšší kvalita zápasů v extralize, kterou změna přinese, bude velkým přínosem pro reprezentaci," zdůvodnil úpravu nejvyšší mužské soutěže Antonín Brabec, manažer soutěží ČSRU. „V Česku v současnosti prostě nemáme dostatek kvalitních klubů na osmičlennou extraligu, zúžení soutěže nám pomůže v reprezentačních výběrech," potvrdil Roman Šuster, šéftrenér mládeže ČSRU.

Extraliga se bude hrát na jaře, na podzim je na programu Pohár XV. Kratší "polosezónní" model extraligy má nejen přinést vyšší počet opravdu kvalitních zápasů, ale mimo další pozitiva i vytvořit prostor pro reprezentační či "výběrová" utkání, zejména na podzim. "V tomto období přibude počet těžkých a kvalitnějších zápasů na úrovni mezi extraligou a reprezentacemi," vysvětlil Roman Šuster, jeden z hlavní architektů podoby Regionálních sportovních center a výběrů regionů v Česku.

Vedení ČSRU počítá například se zapojením českého týmu do soutěže SuperCup oganizované Rugby Europe (ve finále letošního ročníku porazili gruzínští Black Lions izraelský Tel Aviv Heat 29:17), více by spolu měly hrát i výběry regionů jako Čechy versus Morava a to i v juniorských kategoriích. Již fungující národní výběr do 23 let by se měl stát základem právě pro SuperCup.

Nová podoba soutěží pro rok 2024 se na Konferenci klubů setkala i s kritikou. Například zástupci Dragonu Brno uvedli, že by v případě sestupu z pouze šestičlenné extraligy do nižší úrovně, mohli přijít o výraznou část dotací z Magistrátu města Brna, neboť ta je vázána na účast klubu v nejvyšší soutěži. Podobně by o část dotací mohl přijít například i klub z Českých Budějovic. Trenér Vyškova Pavel Pala uvedl, že takovéto změny v extralize měly být lépe komunikovány s kluby a to i s větším předstihem.

Velkou motivací pro změnu stávající podoby extraligy bylo nejen zvýšení počtu kvalitních zápasů, ale i zamezení "negativního dopadu" účasti v extralize na některé menší kluby. Ty trpěly úzkým kádrem a často dostávaly od mnohem větších klubů se silných personálním i finančním zázemím pořádnou "nálož".

To potkalo jak sympatický klub z malé Přelouče (2022), tak třeba i tradiční klub z Havířova (2013). V nadcházející sezóně bude velkou výzvou bojovat v extralize, dle prezidenta klubu Josefa Iže, i pro jejího nováčka Zlín. Ten se rovněž potýká s úzkým kádrem. "Mít v extralize kvalitní osmý nebo i sedmý tým se nám prostě dlouhodobě nedaří, je dobré si to přiznat a vycházet z toho," uvedl Pavel Syrový.

"Jsem pro šestičlenný formát extraligy, reprezentanti potřebují více náročných zápasů, jinak se nepohneme," řekl pro RugbyUnion.cz Karel Gaman, dlouholetý ragbyový expert a funkcionář z Havířova, který podrobně mapuje dění v českém a československém ragby dlouhé desítky let.


NOVÁ PODOBA SOUTĚŽÍ (zejména pro rok 2024)


Základní části mužských soutěží se pro rok 2023 nemění. Jiné ovšem budou podoby playoff související zejména s barážemi o postup a sestup mezi jednotlivými úrovněmi soutěží. Tak aby se v roce 2024 mohlo hrát ve čtyřstupňové domácí podobě soutěží:
Extraliga
1. liga
2. liga
3. liga

Tyto soutěže se odehrají v prvním půlroce, podzimní část bude vyhrazena – z hlediska domácí soutěže – poháru, z hlediska zápasů „vyšší kategorie či kvality" pak utkáním regionů, výběrů, účasti českého týmu v SuperCupu a všem úrovním reprezentací.

EXTRALIGA 2023
- dohraje se podle naplánovaného formátu, tedy jednokolově každý s každým a s playoff
- nejvýraznější změnou bude, že týmy na 7. a 8. místě po základní části sestoupí do 1. ligy, týmy na 5. a 6. místě je utkají v baráži (zřejmě dvoukolové doma/venku) s nejlepšími dvěma týmy 1. ligy

EXTRALIGA 2024
- odstartuje se šesti týmy, hraje se každý s každým doma a venku
- první čtveřice jde do bohe o titul skrze playoff
- týmy na 5. a 6. místě jdou do baráže s nejlepšími z 1. ligy

1.LIGA 2023
- by se měla odehrát dle již dříve zveřejněného systému (více na http://www.rugbyunion.cz/cs/page/2539)
- dva nejlepší týmy se utkají v baráži o extraligu
- otázkou je stále účast vídeňského klubu RC Donau
- v soutěži dojde k malému "zemětřesení" neboť sestoupí čtyři kluby
- předběžný návrh soutěže zatím počítá v oblasti ČECHY s týmy: RC Přelouč, Říčany B, RK Petrovice, Společenství Šumava/Nýrsko-Č.Budějovice. V oblasti MORAVA: Bystrc, Mariánské Hory, Havířov, Donau.

1.LIGA 2024
- bude šestičlenná a celostátní
- základní část se odehraje stejně jako extraliga (každý s každým, dvoukolově doma/venku)
- nejlepší dva týmy půjdou do baráže o extraligu
- nejhorší dva týmy půjdou do baráže o 2. ligu
- případné B týmy extraligových celků se baráže o postup zúčastnit nemohou (například Říčany B)
- liga bude velice kvalitní, nabídne mnohem vyrovnanější zápasy než dnešní druhá úroveň soutěží

2.LIGA 2024
- měla by opět mít 6 účastníků
- proti 1. lize, která bude celostání, se zvažuje model dvou skupin po třech týmech, aby se zabránilo dlouhému cestování
- opět platí: dva nejlepší půjdou do baráže o 1. ligu, dva nejhorší do baráže o 3. ligu

3.LIGA 2024
- o její konečné podobě bude rozhodnuto podle počtu přihlášených týmů
- je možné, že jich bude až šest (například ARC Iuridica či Praga B)
- hrací klíč se upraví tak, aby se opět zamezilo „přílišnému" cestování
- velkou změnou bude možnost odehrát utkání i v menším počtu hráčů, například dvanácti tak, aby se vyšlo vstříc menším klubům, které můžou mít v průběhu sezóny problémy s naplněním kádrů



Pro více info kontaktujte: Petr Býma, media@rugbyunion.cz