14.12.2022 – REPREZENTACE MUŽI XV

Haka nad Smíchovem. Tatra uvítá Novozélanďany

O míč v zápase s New Zealand Ambassador´s v roce 2017 bojuje český reprezentant Jan Kučera z Říčan. Situaci zkušeně kontroluje jeho spoluhráč z národního týmu a domácí Vojtěch Havel z Tatry Smíchov. Foto: Martin Flousek


Bezpochyby to opět bude velký ragbyový svátek. Sportovní ředitel Tatry Smíchov Filip Vacek tento týden potvrdil, že klub v létě přivítá novozélandské ragbisty nastupující pod hlavičkou NZ Ambassador´s XV.

Tým se 21. června 2023 ve smíchovské FCC Aréně utká s českou reprezentací. „Vše domluveno, opět budeme mít příležitost vidět skvělý tým," uvedl Filip Vacek pro RugbyUnion.cz. „Takový zápas opět přitáhne spousty diváků a vytvoří parádní atmosféru."

„Ambasadoři" hráli na Tatrovce s českým národním týmem například v roce 2017, v zatím posledním zápase roku 2019 porazili Česko 43:0. Češi ale už také Novozélanďany přemohli "Je to pro nás ideální soupeř," říká manažer rozvoje České Rugbyové Unie Dan Beneš. "Je hodně kvalitní, ale když se dobře připravíme, svádíme s ním naprosto vyrovnané a dramatické souboje."

FOTOGALERIE ČESKO - NZ AMBASSADOR´S 2017

„Tradice zápasů s Ambasadory začala v roce 2015," popisuje Milan Haitman, člen výkonného výboru Tatry Smíchov a dlouholetý ragbyový rozhodčí. Novozélandský tým tvoří hráči s kořeny u Protinožců a hrající evropské soutěže v zemích jako jsou Itálie, Francie nebo Holandsko. Zároveň se jedná o tým, který má zvláštní svolení novozélandské ragbyové unie k předvádění Haky.

Ze začátku to vypadalo na přá­telské utkání mezi týmem páté výkonnostní kategorie a hráči Ta­try. „Až když náš klubový prezident Roman Rygl dostal kon­takt na velvyslanectví Nového Zélandu v Berlíně, které mělo zá­pas zaštiťovat, bylo jasné, že se jedná o vážnou věc," cituje s úsměvem z archívu Tatrovky Milan Haitman. Ze zápasu se nakonec stala skvělá tradi­ce a velká sportovní a společen­ská událost s návštěvností i tisícovek diváků.

Novozélanďané byli během svých pobytů pozváni do poslanecké sněmovny, byli přija­ti na ministerstvu zahraničí nebo na radnici. Navštívili Plzeň včetně pi­vovaru a převedli ragby dokonce na Staroměstském náměstí.


AmbassadorsHaka_815.jpg

Tým New Zealand Ambassador´s XV předvádí tradiční tanec Haka před zápasem s Českem v roce 2017. Haka je původně hromadný maorský tanec. Bojovníci ho tančili před bitvou. Jeho významem bylo dodání odvahy a zastrašení nepřítele. Foto: Martin Flousek


pb