08.12.2022 – NEJVYŠŠÍ SOUTĚŽ RAGBY XV

​Předběžný návrh podoby mužských soutěží na jaro 2023

Souboje s extraligovým nováčkem Zlínem jistě nebude možné brát na lehkou váhu. Foto: RC Zlín, Tomáš Novosád



Návrh podoby mužských soutěží na jarní část sezóny 2023 byl zveřejněn na stránkách RugbyUnion.cz. Tato předběžná podoba soutěží jistě dozná změn, výrazně ovlivněn může být třeba i díky konferenci klubů, která se na pražské Markétě koná 17. prosince. V návrhu se zatím pracuje s třístupňovou podobou.

EXTRALIGA

Ta se odehraje jednokolovým systémem každý s každým, po které bude následovat nadstavbová vyřazovací část. Soutěž zahajuje o posledním únorovém víkendu. V 1. kole na sebe narazí letošní vítěz extraligy s jejím nováčkem, tudíž Říčany se Zlínem. Ve druhém kole 4. března je na programu derby pražských S: Slavie a Sparty.

Základní část skončí sedmým kolem 6. května. Nadstavbová část se rozeběhne 20. května hned po reprezentační přestávce. Systém nadstavby i baráže ještě bude rozhodovat Výkonný výbor České Rugbyové Unie.

1.LIGA

První liga je v prozatímním plánu rozdělena na oblast Čechy a oblast Morava. V té první by měla nastupovat Přelouč, Společenství Říčany B/ARC Iuridica, Petrovice či Společenství Rugby Šumava-Nýrsko/RC České Budějovice. V moravské části by měla nastupovat brněnská Bystrc, ostravský Sokol Mariánské Hory, severomoravský Havířov a prémiově také vídeňský RU Donau. Rakouský tým nicméně ještě účast nepotvrdil.

Soutěž by měla začít první březnový víkend. Týmy se nejprve utkají v oblasti každý s každým, poté bude také následovat vyřazovací nadstavba. Následovat budou baráže o postup respektive o sestup.

2.LIGA

Druhou ligu by v tuto chvíli, soutěž je stále otevřena přihláškám, mohly absolvovat tyto týmy:
Společenství RC Plzeň/RC Rakovník/ RC Kralupy nad Vltavou
RC Tatra Smíchov B
RC Slavia Praha B
Společenství RC Olomouc/JIMI RC Vyškov B
Společenství Liberec/Babice/Petrovice B

Soutěž zahajuje první březnový víkend. Zde se ovšem hraje dvoukolově každý s každým doma/venku. Druhá liga uzavře závěrečným „standardním" kolem 28. května. Nejlepší tým by se měl utkat v baráži o postup o úroveň výše s posledním mužstvem 1. ligy.

Plán mužských soutěží je v tuto chvíli POUZE NÁVRHEM. Podobu soutěží můžou výrazně proměnit nově přihlášené týmy, či kluby, které se naopak nepřihlásí. O soutěžích se bude jednat jak na zmiňované prosincové konferenci samotných klubů, tak samozřejmě i na následujících zasedáních výkonného výboru. O změnách budeme včas informovat.


PŘEDBĚŽNÝ ROZPIS MUŽSKÝCH SOUTĚŽÍ 2023 ZDE


KALENDÁŘ NEJDŮLEŽITĚJŠÍCH AKCÍ ZDE


pb