08.12.2022 – REPREZENTACE ŽEN 7S

​To co s Austrálií jsem ještě nezažil, říká kouč žen

Kouč sedmičkové reprezentace žen Vít Chalupa. Foto: Martin Flousek


Nejvíc mě ale zaujal přístup hráčů a hráček světové série k individuální přípravě před zápasem. Poctivost a soustředění při přípravě můžeme jen závidět. I tato slova řekl v rozhovoru pro RugbyUnion.cz Vít Chalupa, kouč ženské reprezentace v olympijském sedmičkovém ragby.

Tým se před pár dny vrátil z úspěšného víkendového turnaji v Dubaji. Otevřené interview s Vítem Chalupou si přečtěte níže.


VÍCE O SAMOTNÉM TURNAJI ZDE


Vítku, jak si spokojen s vystoupením týmu na turnaji?
S druhým hracím dnem jsem byl nadmíru spokojen. Ze zápasu třetí den jsem musel holkám vyseknout poklonu. Z prvního hracího dne jsem měl nejprve rozporuplné pocity, a to ze zápasu s Japonskem. Nic se nedařilo. Zranění při rozcvičce, žlutá karta v první minutě, projevení únavy z cestování, časového posunu. Nemohl jsem se zbavit představy, jak by zápas probíhal, kdybychom ukázali, co umíme. Až v průběhu turnaje a po zhlédnutí videa, jsem si uvědomil, že musím všechny hráčky pochválit. I přes únavu z cesty a z časového posunu měly obrovskou vůli výsledek otočit a bojovali se všech sil.

V čem byly holky dobré, v čem je třeba přidat?
U holek obdivuji, jak chtějí zodpovědně plnit rady do jednotlivých zápasů. Taky chválím jejich profesionální přístup. Jenže po zhlédnutí individuální přípravy hráček světové série musím konstatovat, že holky budou muset hodně přidat. Pořád je to veliký rozdíl.

V čem byl přínosná/zajímavá konfrontace s Austrálií či Japonskem?
Austrálie a Japonsko má skvělou adaptabilní hru. Ještě jsem nezažil tak rychlé herní rozhodování jako u Austrálie. Bylo to moc poučné. Japonky i přes svůj malý vzrůst ukázali velikou agresivitu v kontaktu a také nejrychleji vybíhaly v obraně ze všech týmů. Vůbec s Japonskem bych si přál hrát častěji, jsem přesvědčen, že by nás to rychle posunulo.


VIDEO Z ATMOSFÉRY TURNAJE ZDE

Jak holky turnaj bavil?
Tenhle turnaj musí bavit snad každého. Fantastická je bezprostřední blízkost světové série.

Co si odvážíš ty osobně jako trenér?
Vjemů a poučení tam bylo opravdu hodně. Nejvíc mě ale zaujal přístup hráčů a hráček světové série k individuální přípravě před zápasem. Poctivost a soustředění při přípravě můžeme jen závidět. Například Australanky i v aktivační zábavné hře se úžasně snaží, aby se jim vše povedlo a nic nezkazily.

Zajímali se o nás soupeři/kouči jiných týmů či fanoušci obecně? Zvedla účast třeba „prestiž" týmu nebo i českého ragby? Jak si to vnímal?
Na turnaji je opravdu spousty lidí, jak hráčů, tak fanoušků. Sedm ragbyových hřišť, tři kriketové hřiště, několik hřišť na Netball a spoustu dalšího. Na všech hřištích máte víc diváků, než jsme zvyklí. Dvakrát jsme hráli na vedlejším hřišti světové série a jednou se rozcvičovali v pětkovišti při zápasu světové série. Holky si holt musí zvykat. Mě potěšilo vřelé přivítání od pár trenérů, například od kouče Španělska. Mohl jsem mu popřát štěstí do zápasů. Asi to zabralo, skončili v prvním turnaji světové série sedmí před Velkou Británií.

Co čeká tým nyní?
Hráčky čeká zasloužený, ale ne moc dlouhý odpočinek. V lednu už nás čeká přípravný kemp s Polskem. A snad nám vyjde to pozvání na kemp ve Francii. Loni nám kempy nevyšly a věřím, že přípravné kempy posouvá hráčky nejvíc.

VitekNaNapise_815-1.jpeg

Skotačící členové realizačního týmu sedmičkové reprezentace v Dubaji. Zleva: Kouč Vít Chalupa, asistent Jan Maštera, fyzioterapeutky Bára Zimová a Eliška Němečková, manažerka týmu Zuzana Steppanová.


Petr Býma
media@rugbyunion.cz