30.11.2022 – REPREZENTACE ŽEN 7S

​Jako fotbalisti v Kataru. Češky dnes s Austrálií a s Japonskem

Kondiční trenér Dan Howells dohlíží na pražské Markétě na trénink reprezentace žen. Foto: Martin Flousek


V plné síle se ve středu z mrazivé ranveje letiště v Ruzyni odlepily české ragbistky. Cílovou destinací je rozpálená arabská Dubaj. Tam je už od čtvrtka čeká nabitý turnaj. Utkají se například s Japonkami či Australankami.


ROZPIS ZÁPASŮ A NOMINACE ČEŠEK V DUBAJI ZDE


„Podmínky v Dubaji jsou extrémně náročné. Mým hlavním úkolem bude jak sledovat tým a jeho přípravu na turnaj, tak i pomoci se zotavením se hráček ze zápasů," říká Dan Howells, špičkový britský specialista na kondici, který u českého týmu od letoška působí. V blízkém Kataru, který se rovněž rozkládá na březích Perského zálivu, se nyní, za podobně "vedernatých" podmínek koná mistrovství světa ve fotbale.

„Na základě toho, co v Dubaji uvidím, budu také pracovat s kondičním trenérem na dokončení nového systému, který bude pomáhat s přípravou týmu," doplnil Dan Howells.

Dane, jaké jsi zatím našel pozitiva na českém týmu?
Má v sobě velkou motivaci, každá z hráček chce hrát dobře a hrát pro tým. Je tam cítit i velká podpora ze strany realizačního týmu a celé unie. Hráčky na tom nejsou herně špatně, zvážíme-li fakt, že nefungují naplno, tedy jako profesionální tým, ale mají své školy či zaměstnání.

A co by hráčky mohly vylepšit?
Podle mě je třeba přidat na síle v kontaktu. Také je potřeba více určité jednoduchosti a konzistence v přípravě mimo hřiště.

Jak dlouho trvá udělat z ragbistky olympioničku?
„Skutečného" olympionik? To je na dlouho. Pro mě je to hráčka či hráč, který je schopen dlouhodobě zápolit na olympijské úrovni. Český tým je na cestě a jde správným směrem. Na olympionicích oceňuji to, že mají motivaci pracovat a zlepšovat se každý den a nenechají na sobě nit suchou.

ŽENSKÁ REPREZENTACE NA TURNAJI V DUBAJI - čtvrtek 1.12.

9:20 Česko – Austrálie A
11:20 Česko – Japonsko (rozvojový tým)


Pro oba zápasy se ČSRU z místa a vlastními silami snaží zajistit živý stream.
Tak pro zápas s Austrálií se ho nepodařilo zajistit. Zkusíme tedy Japonsko.
Děkujeme za pochopení.


Kateřina Havlová/Petr Býma