23.11.2022 – VALNÁ HROMADA ČSRU

České ragby volilo vedení. Posílili profesionálové

Valná hromada ČSRU 2022 na pražském stadiónu Markéta



Česká Rugbyová Unie si dnes na Valné hromadě ČSRU zvolila vedení na další roky. Došlo i ke schválení rozpočtu nebo změně některých předpisů.

Největší novinkou je složení nového výkonného výboru unie. Sedmičlenná „vláda" má tři nové členy. Jsou jimi Jiří Klement, šéf ragby ve Vyškově, Hanka Schlangerová, manažerka rozvoje ženského ragby a Roman Šuster, šéftrenér mládeže ČSRU. Oba posledně jmenovaní jsou zaměstnanci unie, oba nahradili ve výboru neplacené členy. „Chtěli jsme do výboru lidi, kteří dané problematice perfektně rozumí, denně se jí zabývají a mají prostor na to ji rozvíjet," vysvětlit prezident ČSRU Dušan Palcr. „Potřebujeme ragby posunout někam dál, to bez placených profesionálů nepůjde. Je třeba přinést do našeho sportu výrazně více peněz, soustředit se na vzdělávání, které je naprosto klíčové, či rozvoj trenérské základny," uvedl také.

Dušan Palcr byl ve funkci znovuzvolen, stejně jako Marek Fořt, unijní viceprezident a člen ragbyového klubu z Říčan, Roman Rygl, šéf Tatry Smíchov nebo Tomáš Pešír, prezident RK Petrovice a manažer českého národního fotbalového týmu.

Do výkonného výboru již nekandidoval někdejší reprezentant ostravský Kamil Vrubl ani rozhodčí Matěj Rázga ze Slavie. Stejně tak o další funkční období neusiloval Pavel Syrový, sportovní ředitel Pragy, který se chce více věnovat práci v klubu.

Na valné hromadě hlasovali aklamací zástupci českých ragbyových klubů, podle počtu členů. Nejsilnější hlas tak měly „velkokluby" jako Tatra či Říčany. V diskuzi vystoupili například oba prezidenti vlivných pražských klubů Sparty a Slavie, Miloš Sluše respektive Jan Stránský. Oba měli rozdílný názor na charakter domácích soutěží, než jak ho v tuto chvíli organizuje sportovní úsek unie. „Musíme více pomáhat malým a slabým klubům," uvedl i například Miloš Sluše.

Pavel Syrový, Filip Vacek, sportovní ředitel Tatry a vedoucí trenérsko-metodické komise, nebo i Tomáš Kohout, trenér mládeže jak v Říčanech, tak u reprezentací, poté do pléna vysvětlili, jak komplexním procesem prošla úprava domácích soutěží opřená o početné diskuse s kluby, hráči i analýzou celkového prostředí českého ragby. „Je to nejlepší možné řešení pro české ragby pro tuto chvíli. Pokud například u mužů výrazně nenaroste počet hráčů, jiná verze než mít extraligu na jaře a pohár na podzim, i vzhledem k zájmům reprezentací, podle mě není možná. Na dlouhou a náročnou domácí mužskou soutěž prostě v tuto chvíli nemáme sílu. Současný formát je i přípravou na účast českého týmu ve kvalitní soutěži SuperCup. Potřebujeme, aby naši ragbisti hráli více špičkových zápasů," uvedl Pavel Syrový, který byl ve VV zodpovědný za sportovní úsek.

Dušan Palcr poděkoval za práci dosavadním členům výkonného výboru a zejména všem dobrovolníkům působícím na klubové úrovni. „Bez vás by české ragby nemohlo existovat, moc si vážím vaší obětavé práce," uvedl staronový prezident unie.

Ředitel ČSRU Pavel Myšák na hromadě výslovně poděkoval všem obětavým členům zlínského ragbyového klubu, který se mimořádně dobře zhostil pořádání nedávného zápasu reprezentace s Moldavskem. „Byla to jedna z nejlepších akcí, kterou jsem v ragby za posledních deset let zažil."

Složení nového Výkonného výboru ČSRU

Prezident: Dušan Palcr
Viceprezident: Marek Fořt, RC Říčany
Člen: Roman Rygl, Tatra Smíchov
Člen: Tomáš Pešír, RK Petrovice
Člen: Jiří Klement, RC Vyškov
Člen: Roman Šuster, šéftrenér mládeže ČSRU
Členka: Hanka Schlangerová, manažerka rozvoje ženského ragby

pb