19.11.2022 – REPREZENTACE ŽEN XV

Ženy v dramatickém zápase porazily Belgii

České ženy měly z těžkého vítězství nad Belgií velkou radost. Foto: Martin Flousek


České ragbyové reprezentantky na umělé trávě stadionu Markéta na pražském Břevnově porazily Belgii 29:21. V zápase měly tuzemské hráčky skvělý nástup, ale v závěru se strachovaly o vítězství.

Byly tam chyby, ale zápal je přebil. S velkým nasazením odehrály české ragbistky domácí sobotní zápas proti Belgii v mistrovství Evropy Trophy XV. Do soupeře, ze kterého měli přes zápasem obavy, se zakously hned po úvodním hvizdu.

Jako první prorazila hned v 7. minutě rojnice Alžběta Sůsová. 5:0. Jen tři minuty na to se utrhla Tereza Baťhová, 10:0! Češky kontrolovaly hru, hrály celoplošně, dobře čistily v rucích, silné a průbojné individuality jako například Kristýna Plevová nebo Tereza Baťhová sbíraly metry.

Česká ofenzíva pokračovala. Ve 25. minutě položila Kateřina Nováková, jen o dvě minuty později pak naložila soupeři dalších pět bodů skvěle hrající Tereza Baťhová. Češky byly v laufu, pak ovšem trošku ubraly plyn. To se nevyplatilo, zprvu otřesené Belgičanky získávaly na jistotě. Před odchodem do šaten pohrozily: položily pětku. Poločas Česko – Belgie 24:7.

Do druhé půle vstoupily Belgičanky lépe, zpřesnily kombinace. V české hře přibyly chyby. Protivník ve 45. minutě snížil na 14:24. O pět minut později dostala žlutou kartu Anežka Skalová a utkání se výrazně zdramatizovalo. Belgičanky byly pohyblivější a aktivnější. Přesto položily Češky: v 55. skórovala Pavla Zahrádková. Belgičanky to nevzdávaly, v 65. minutě opět snížily na 21:29.

Poslední čtvrthodina nebyla pro Češky lehká. Tlaku soupeře ale odolaly. Úleva po zápase a radost žen byla obrovská. Z týmu jakoby spadnul „kámen" z posledního smolně prohraného zápasu v Německu, kde se Češkám hodně nevydařil závěr utkání. „Holky do toho daly opravdu hodně, z vítězství se hodně radujeme," řekl kouč národního týmu žen Petr Pořízek.

Sestava Česka: 1 Sůsová, 2 Šmejdová, 3 Matějčková – 4 Holčíková, 5 Hostinská – 6 Plevová, 7 Haffnerová, 8 Exnerová – 9 Jungerová, 10 Zahrádková – 12 Čuprová, 13 Gärtnerová – 11 Nováková, 14 Baťhová, 15 Vacková.
Na střídání: Špačková, Havelková, Skalová, Benešová, Lančová, Kyselová, Hrubá, Nejezchlebová.
Trenéři: Petr Pořízek, Radek Vrána.


FOTOGALERIE ZE ZÁPASU ZDE

ZÁZNAM ZÁPASU ČESKO - BELGIE ZDE


pb