18.11.2022 – POHÁR XV

​Sparta jde na hranu, Říčany jsou čitelné. Dvojrozhovor před finále

Souboje Říčan se Spartou jsou často hodně nabité a emotivní. Foto: Martin Flousek


Zatímco Sparta včera trénovala na umělé trávě na Markétě, v místě konání zítřejšího finále, říčanští hráči si odhlasovali trénink na domácím rozbahněném terénu. Už zítra, v sobotu 19. listopadu od 17 hodin, se oba týmy utkají v pražském vyvrcholení Poháru XV mužů 2022.

O krátký dvojrozhovor jsme požádali oba trenéry, říčanského Miroslava Němečka a sparťanského Eduarda Krütznera mladšího. Velice otevřené odpovědi obou koučů v „duelu Eda versus Míra" si můžete přečíst zde:

1. Vyhrají Říčany nebo Sparta?
Eda: Sparta. Říčany jsou rozjeté, ale finále je prostě jiné.
Míra: Samozřejmě věřím, že vyhrají Říčany. Zároveň myslím, že se to u žádného zápasu nedá říct dopředu, vždy se ale dají odhadnout šance. Teď bych to viděl na 60/40 pro Říčany. Myslím, že pro nás bude klíčové se vyrovnat s klimatickými podmínkami, které podle mě budou víc nahrávat Spartě. Ať tak nebo tak, především doufám, že finále proběhne před důstojnou diváckou kulisou a my předvedeme zápas, který bude lidi bavit.

2. Jste rádi, že se v listopadu hraje na umělé trávě? Pro který tým nebo v čem to může být výhoda?
Eda: Výhoda je to pro rychlé útočníky, kteří jsou ovšem na obou stranách. Za tohoto počasí a v listopadu je lépe, že se hraje na umělce.
Míra: Obecně samozřejmě preferuju travnatý povrch a radši bych zápasy odehrál na trávě. Nicméně když jsem dnes viděl stav říčanského hřiště, tak jsem hrozně rád, že máme k dispozici i hřiště s umělou trávou. Tím, že máme umělou trávu, můžeme sezónu natáhnout až ke konci listopadu a zároveň začít sezónu v únoru. Čím víc se bude hrát, tím lépe. Spíš mě mrzí kvalita povrchu na Markétě, která se se zahraničím nedá srovnat. Nemyslím si, že by umělá tráva byla výhodná pro jeden nebo druhý tým. Sparta má několik rychlých a dobře technicky vybavených hráčů, kterým bude umělý povrch určitě vyhovovat.

3. Co nejvíce oceňujete na herním projevu protivníka?
Eda: Říčany mají funkční systém hry. Ten je ale zase velice dobře čitelný. Jejich hlavní výhodou je hromada dobrých mladých hráčů. Ty máme taky, ale nikoli v takovém množství.
Míra: Na Spartě jsem vždy oceňoval především její tvrdost. Bohužel to jde občas za hranu a doufám, že se to za hranu při finále nedostane. Jinak hra Sparty je celkově dobře organizovaná a strukturovaná. Myslím, že je to ještě pozůstatek práce Ondry Kutila.

4. Richard Hřebačka na jedné a Tristan Horak na druhé straně jsou výraznými osobnostmi obou týmů, souhlasíte? V čem bude zajímavé sledovat jejich „mikrosouboj"?

Eda: Je možné, že nebudou alespoň od začátku v „přímém souboji" na pozici desítek. Zvažujeme i jinou variantu, uvidíme. Richard je zkušenější, Tristan je mladý a nadějný. Richard povede tým i jako kapitán, to znamená hodně. Tristanovy kopací schopnosti jsou zase na druhou stranu mimořádné.
Míra: Oba jsou určitě výborní hráči, ale zároveň dost jiní. U Richarda bude zajímavé sledovat jak bude reagovat ve stresových situacích kdy bude pod tlakem, a zda se mu podaří zachovat chladnou hlavu a dobře situace vyřešit. U Tristana bude zajímavé sledovat zda se mu podaří potlačit jeho chuť individuálně řešit situace a jestli udrží ve hře celý tým.

5. Těšíte se na zápas? A na co se může těšit fanoušek? Proč by měl přijít?
Eda: Těším se velmi, je to moje první finále se Spartou. Fanoušek se může těšit na trochu jinou hru, bude to vypjaté. Chceme být v zápase hodně disciplinovaní.
Míra: Na zápas se samozřejmě těším moc. Oba týmy mají k dispozici svoje nejlepší hráče, i když jsou na jedné i druhé straně zranění. Myslím, že zápas se Spartou není nikdy nuda a nevíte, co se může stát. Myslím, že ani tentokrát se určitě lidi nudit nebudou.


Petr Býma, media@rugbyunion.cz