20.11.2022 – POHÁR XV

Pohár dobyly Říčany. Týmu ale vyrostl soupeř

Finále poháru Říčany vs Sparta. Foto: Martin Flousek


Vítěz letošní extraligy bere i pohár. Ragbisté Říčan zvítězili ve finále Poháru mužů XV nad Spartou 23:13. Na pražské Markétě pod osvětlením a na umělé trávě se odehrál velice zajímavý zápas. Sebevědomě hrající Sparta dokonce protivníka, který v současnosti jasně kraluje tuzemskému ragby, na konci první půle hodně zmáčkla. Body ale neposbírala.

"Sparta hrála velice dobře, přiznávám, že nás i dostala pod tlak," sympaticky a otevřeně ocenil po zápase sílu soupeře Miroslav Němeček, kouč Říčan. "Soupeři to šlo velice dobře v útoku, kde dle mého názoru zahrál skvěle Richard Hřebačka. To mi sice moc nesedělo z pohledu trenéra Říčan, ale zároveň jako kouč reprezentace jsem byl za tohle moc rád," ohodnotil Miroslav Němeček výkon sparťanského útočníka, kterého vede v národním týmu.

DISCIPLÍNA SPARTĚ SVĚDČÍ

Sparta v zápase splnila to, co dopředu avizoval její trenér Eduard Krützner mladší. Tým byl proti jiným, mnohem vyhecovanějším střetům s říčanskými, disciplinovanější. Sparťani se soustředili na hru, to jim prospělo. Dobře fungoval takřka reprezentační útok: jihoafrický Romeo Nkoane dobře nabíjel oběma tříčtvrtkám bratrům Hřebačkovým, míč z rukou ofenzívy dobře létal i na oba útočníky. I další Jihoafričan (a hráč českého národního týmu) Sheldon Fortuin byl hodně nebezpečný.

"Územní převahu jsme ale v několika fázích nedokázali přetavit v pětku," litoval Eduard Krützner. Sparta předvedla mnohem civilnější projev, emotivní manažer týmu Petr Okleštěk se stáhnul z lavičky a dění na hřišti sledoval z VIP prostor, do koučování mužstva naopak výrazně promlouval respektovaný sparťanský asistent Pavel Vokrouhlík.

Zklamání Sparťanů po zápase se dalo krájet. Možná nejvíce bylo patrné na Vlastimilu Divišovi. Reprezentační rváček, který hrál s obrovskou chutí, stál po závěrečném hvizdu na hřišti dlouho se sklopenou hlavou. "Tohle mě mrzí," cedil mezi zuby. Právě on na srazech národního týmu hodně kamarádí s celou rozvětvenou říčanskou partou.

PŘESNÝ HORAK

Říčanskou ofenzívu odpálil již v 1. minutě z trestného kopu skvělý kopáč Tristan Horak, samozřejmě Jihoafričan. Sparťanský Romeo Nkoane za tři minuty srovnal na 3:3. K první pětce se Říčany probily už v 8. minutě, mezi soupeřovy hráče se prosmýkl Petr Máslo.

Ve druhé půli prvního poločasu se hrálo dosti rozkouskovaně, aktivitu ale postupně přebírala Sparta a tlačila modrobílé do defenzívy. Obranné a taktické dlouhé kopy Tristana Horaka dobře "vybalancovával" odkopy Romeo Nkoane. V 37. minutě nicméně opět zaútočila říčanská vozba a Kryštof Kohout dopadl pro další pětku. Poločas skončil 15:6 pro Říčany.

O přestávce chodby stadiónu na Markétě burácely. Sparťani se snažili vyhecovat, bylo slyšet i cítit, jak moc chtějí vyhrát. Po vyrovnaném nástupu ovšem již 50. minutě Tristan Horak založil v obranném území akci, na jejímž konci položil Jindřich Duffek další pětku.

Sparta to nevzdávala, snažila se o vyrovnání, ale |Říčany zlepšenou obranou soupeři nic nepovolily. Až osm minut před koncem se po autu rozpěhl Vlastimil Diviš a přes zatuhlé obránce Říčan proběhl k první a poslední pětce Sparty. 20:13. Sparťani znovu vycítili šanci, vrhli se do útoku, ale brzdily je nepřesnosti. Tři minuty před koncem si na trestný kop vzal míč Tristan Horak a bylo jasno. 23:13.

Zisk poháru pak říčanští hráči po zápase oslavili, po celou dobu finále je dopředu hnali i hlasití členové B-týmu. Těm se v mrazivém večeru snažili konkurovat sparťanští fanoušci. Z tribun stadionu Markéta vyvrcholení soutěže přihlíželo něco kolem čtyř stovek diváků.

Sestava Říčany: 1 Adámek, 2 Linhart, 3 Mareček – 4 Chytil, 5 Růžička – 6 Máslo, 7 Haš, 8 Šmoclnop – 9 Šedivý (kapitán), 10 Horak – 12 Dupuy, 13 Pavlík – 11 Kohout, 14 Duffek, 15 Schlanger.
Na střídání: Masopust, Calta, Sosnovec, Šedivý Josef, Vrba, Novák, Kučera, Suchopár.
Trenéři: Miroslav Němeček, Marek Landsinger

Sestava Sparta: 1 Švarc, 2 Dřímal, 3 Havlíček - 4 Luka, 5 Diviš - 6 Diviš Vlastimil, 7 Kotík, 8 Bejček – 9 Čížek, 10 Nkoane – 12 Hřebačka Richard (kapitán), 13 Hřebačka Lukáš – 11 Fortuin, 14 Zámyslický, 15 Schneider.
Na střídání: Palm, Zeman, Vilimovský, Šinágl, Rulf, Šelepa, Machmedze, Šaroch.
Trenéři: Eduard Krützner jr., Pavel Vokrouhlík

Rozhodčí: Thomas Mendes. Štěpán Čekal a Csaba Priskin.

Pětky: 3:1.

FOTO PŘÍMO ZE ZÁPASU ZDE


ZÁZNAM ZÁPASU ŘÍČANY - SPARTA ZDE


O třetí místo v poháru se utkala pražská Praga s Tatrou Smíchov. Byl to bojovný zápas, hodně vyrovnaný, ovlivněný bahnem. Praga vedle téměř až do konce zápasu, pak Tatra otočila a zvítězila 17:11.

V soutěži je pět výkonnostních skupin a tudíž pět pohárů a pět "jednotlivých" vítězů.

POHÁR RAGBY MUŽŮ XV 2022, finálové kolo:

ČTVRTEK 17. 11.

Skupina B, o 3. místo: Dragon Brno - Vyškov 32:15

Statistiky zápasu zde: Dragon_Vyškov

SOBOTA 19.11.

Skupiny A, o 1. místo: Říčany - Sparta 23:13
Skupina A, o 3. místo: Praga - Tatra Smíchov 11:17

Skupina B, o 1. místo
: Říčany B/ARC Iuridica - Slavia - nehrálo se pro nezpůsobilý terén

NEDĚLE 20.11.

Skupina C, o 1. místo: Přelouč - Bystrc, nehrálo se pro nezpůsobilý terén
Skupina C, o 3. místo: Petrovice - Zlín 87:12 (stadión Markéta, Břevnov)
Statistiky zápasu zde: Petrovice_Zlín

Skupina D, o 1. místo: Havířov - Mariánské Hory 28:19
Skupina D, o 3. místo: Tatra Smíchov B - Slavia B (stadión Markéta, Břevnov) 39:29
Skupina E, o 3. místo: Liberec/Babice/Petrovice - Plzeň/Rakovník/Kralupy 48:31 (Chotyně)
Statistiky zápasu zde: LibBabPetr_Plz/Rak/Kral

Skupina E, o 1. místo: Šumava Nýrsko/České Budějovice - Olomouc/Vyškov B (České Budějovice) - nehrálo se


Dragon_VyskovJaraBednarik_815.jpg

Rozhodčí Jara Bednařík sleduje při zápase Dragon Brno vs Vyškov akci hostujícího Jana Kováře. Zdroj: RC Dragon Brno

Dragon_VyskovPavelPitela_815-1.jpg

Hráči Dragonu dobře zastavovali protivníkovy protiútoky. Přesvědčil se o tom i létající Vyškovjan Pavel Pytela. Zdroj: RC Dragon Brno


pb