12.11.2022 – REPREZENTACE MUŽI XV

Diváci ve Zlíně hnali ragbisty za bonusovým vítězstvím

Čeští ragbisti v mlýnu v zápase proti Moldavsku ve Zlíně. Foto: Petr Flousek



Byla to exploze sportovní radosti. Když se útočník Jan Čížek prosmýkl u postranní čáry kolem moldavské obrany, zasprintoval a dotáhl míč do pětkoviště, vybuchli nadšením hráči i diváci. Český tým si v samotném závěru vítězného zápasu mistrovství Evropy třídy Konference zajistil všechny bonusové body. Soupeře porazil 39:13.


FOTOGALERIE PETRA FLOUSKA ZE ZÁPASU ZDE


SKVĚLÉ PROSTŘEDÍ

Ve Zlíně na Stadiónu Mládeže, kde se hrálo, našel národní tým skvělé prostředí. Stovky diváků zaplavily rozměrnou betonovou tribunu i přilehlý travnatý svah. "Divácká kulisa ve Zlíně byla prostě skvělá, doufám, že se zde reprezentační ragby zase vrátí," uvedl kouč národního týmu Miroslav Němeček.

Byl to zážitek sledovat po utkání křepčící a slavící hráče před plnou tribunou. Tříčtvrtka Jan Kučera vyskočil na záda Davida Jaroše, dvojčata Hřebačky objímala početná rodina, křídelník Kryštof Kohout si plácal s diváky. „Moldavci byli zpočátku tvrdí, ale pak jsme se zvedli a byli lepší. Ragby do Zlína rozhodně patří, mají tady skvělé lidi i stadión," jásal po utkání i Vlastimil Diviš, který položil pětku.

TĚŽKÝ ÚVOD

Úvod nicméně patřil Moldovanům. Fyzicky měli proti českým hráčům navrch, dostávali je pod tlak. V 5. minutě z trestného kopu otevřeli skóre. Soupeř pozorně bránil, nepouštěl české hráče do šancí. Několika přesnými a tvrdými skládkami se na domácí straně blýskl James Faktor. Ve 12. minutě si poranila rameno tříčtvrtka Matyáš Hopp, kterého vystřídal Jan Čížek. Ve 13. minutě srovnal na 3:3 proměněným trestným kopem Martin Cimprich.

Moldavci měli převahu v mlýnech, Česku se nedařilo ani ve standardních situacích. „Myslím, že soupeř mohl mít v mlýnech klidně i sedmdesát kilo navíc, Moldavci byli pěkně nabaštění," konstatoval český druhořadník Lukáš Chytil. V 17. minutě hosté opět z trestného kopu zvýšili na 3:6. Přestřelka pokračovala, po třech minutách se trefil Martin Cimprich. 6:6.

Zápas byl dosti rozkouskovaný a upracovaný, chyběly propracovanější akce na obou stranách. Až po čtvrthodině hry se utrhl agilní Richard Hřebačka a konečně položil. 11:6. Osm minut na to ovšem zlínské ochozu zchladil moldavský zadák, který smolně proběhl kolem právě zraněného pilíře Tomáše Stránského. A protože Moldavci přidali kopem dva body, strhli vedení na svoji stranu. 11:13.

ČESKÁ PŘEVAHA

Dvě minuty. Přesně tolik trvalo vedení Moldavska, česká mašina se začala rozjíždět. Po velkém tlaku Česka se za pětibodovou čáru prodral Vlastimil Diviš a zaznamenal svoji druhou pětku v reprezentaci.

Po půli již Češi sice mohutné ale čím dál pomalejší Moldavany začali jednoznačně převyšovat. Z jejich chyb národní tým těžil, Martin Cimprich přesně ostřeloval soupeřovo háčko. Další pětku přidal Ondřej Kučera – a bylo rozhodnuto. V závěru, kdy na stadion pomalu začala klesat mlha, se pak ještě „trefil" Jan Čížek.

„Tým šlape, bohužel se to moc neprojevilo první poločas, tam jsme měli dost problému s mlýny a ve standardních situacích," hodnotil utkání kouč Miroslav Němeček. „Ve druhé půli to už bylo mnohem lepší."

Další zápas čeká českou reprezentaci až v dubnu, bude jím domácí utkání s Lucemburskem. V pětičlenné skupině Konference Sever je ještě Maďarsko a Lotyšsko.


Tabulku ME úrovně Konference Sever najdete zde


CeskoMoldavskoRuck_815.jpeg
Richard Hřebačka, Vlastík Diviš a Jakub Homer připraveni čelit Moldovanům. Foto: Petr Flousek

Nominace_Cesko_Moldavsko_815.jpg


pb