10.11.2022 – REPREZENTACE MUŽI XV

​Dobrá obrana není o skládkách, říkal kouč ve vlaku na Východ

Sparťan Richard Hřebačka vklíněn mezi expragováckou trojici Albert Froněk, Dan Hošek a Matyáš Hopp. Foto: Petr Býma


Směr Zlín. Jádro národního týmu ragbistů se ve středu z pražského hlavního nádraží vydalo na cestu na Východ k zápasu s Moldavskem. Hráči a část realizačního týmu se rozložili v sedačkách Slováckého expressu.

Početná říčanská skupinka reprezentantů mezi sebe v dotykové počítačové hře sevřela sparťanského Vlastíka Diviše, nový vedoucí mužstva Michal Ouředník zaníceně diskutoval nadcházející zápas mistrovství Evropy úrovně Konference s koučem národního týmu Miroslavem Němečkem, poradce trenéra a specialista na obranu Jihoafričan Manyosha Ntando zabředl do dlouhého rozhovoru s parťákem z pražské Pragovky a rovněž členem národního týmu Jakubem Králem.

Útočník Matyáš Hopp nadšeně povídal zážitky z nového klubu v severoitalské metropoli Milán, kde nyní hraje, mohutný Ragbista roku 2021 Dan Hošek pořádal oběd z krabičky pečlivě připravené maminkou. V Přelouči naskočil do vlaku i vysoký Jan Čížek, moravská část reprezentace z Dragonu Brno či Vyškova zamířila do Zlína přímo ze svých domovů.

ČESKÉ HRÁČE OSLABUJE KOUKÁNÍ SE NA HRU

Manyosha Ntando, zvaný Bizu, se na dlouhé cestě rozvykládal o své pozici i o tom, kde vidí rezervy českých ragbistů, zejména v obraně. „Čeští hráči se moc dívají a nereagují na hru. To oslabuje české ragby obecně. Když hráč sleduje hru, musí se více dívat okolo, ne jen sledovat toho co má míč a dva či tři hráče okolo," nebral si servítky urostlý Afričan.

Podle muže, který už působí i jako hlavní trenér Pragy, je obecně třeba v českém ragby organizovat na hřišti obranu rychleji a promyšleněji. „Migrace hráčů bez balónu musí běžet jak na drátkách. Obrana kontroluje hru," uvedl jasně. „Není pravda, že lepší obranu má tým, který více skládá. Klíčem je bránit tak, aby ke skládkách docházelo méně."

JE TŘEBA TRENÉRŮ BEZ MÍČE

Podle Bizy se tyto nedostatky nicméně nesou již od mládežnických kategorií v klubech. Tam by se podle experta na defenzívu měl při trénincích jeden trenér zabývat hrou s míčem a ten druhý hrou bez balónu. „Je mi ale jasné, že tohle bude narážet na kapacitní důvody," podotkl Manyosha Ntando.

Kouč už nicméně viděl určitá zlepšení ve hře, například nedávném zápase národního týmu proti Maďarsku. „Ve druhé půli jsme měli momenty, kdy už to šlo," konstatoval Bizu, který ve vlaku zároveň sledoval videa ze hry národního týmu. Právě u Maďarska byl zlepšený projev českých hráčů vidět zhruba od 45. minuty, kdy soupeř začal pod tlakem chybovat. „Jsou to ale jen momenty, nikoli stabilní projev mužstva. Nutně potřebujeme konzistenci."

Dle kouče jsou pro defenzívu nesmírně důležité posty 6,7,8, tedy oba rváči a vazač, a pak 12 a 13, tedy obě tříčtvrtky, naprosto klíčová je pak devítka. „Ta obranu svým způsobem řídí, neboť má určitý odstup za linií," doplnil Bizu.

RAGBISTI NA HOKEJI

Česká reprezentace má ve Zlíně třídenní program sestávající hlavně z tréninků. V pátek večer nicméně hráči vyrazí na hokejový zápas zlínských Beranů s Přerovem.


Utkání s Moldavskem se hraje na Stadiónu Mládeže v sobotu 12. listopadu od 14 hodin.


BizuJakubKral_815.jpeg

Manyosha Ntando v diskusi s Jakubem Králem

Vlak_Krystof_815.jpeg

Říčanští ragbisti jsou hraví

RicanstiSleduji_815.jpeg

Část týmu sledoval online zápas české reprezentace U20 na ME proti Rumunsku


pb