05.11.2022 – REPREZENTACE ŽEN XV

Češky po neuvěřitelném závěru padly s Německem

České hráčky hrály s Německem. Foto: Kateřina Havlová


Zatímco na Novém Zélandu pokračovalo v sobotu semifinálovými zápasy mistrovství světa žen, české ragbistky hrály zápas mistrovství Evropy úrovně Trophy proti Německu.


ČEŠKY PROTI NĚMECKU

České hráčky zažily neuvěřitelně smolný zápas s Německem. Prohrály 10:12. Němky položily vítěznou pětku v 83. minutě zápasu, tedy v nastavení, přestože Češky měly míč v této době několikrát pod kontrolou. Stačilo ho kopem poslat přes postranní čáru. Místo toho balón po jednom českém odkopu přistál přímo v náruči německé hráčky, která pohodlně skórovala.

"Závěrečný kop byl smolný. Hračky, říkaly že rozhodčí jim ukázala čas na hodinkách a mělo se hrát ještě přes minutu. V dobré víře se chtěly dostat dál od nás, bohužel mlýn i rozehrávka nebyly dobré. Špatný odkopl zpečetil velkou dávku chyb kterou jsme se potrestali nejvíc, jak jsme mohli," hodnotil zápas kouč reprezentace žen Petr Pořízek.

První půle byl plná chyb obou týmů, hráčky často ztrácelý balón. Bodově se nikdo neprosadil. Do druhé půle vstoupily Češky viditelně živější než soupeř. Agilní Pavlína Čuprová v rozmezí necelých pěti minut položila dvě pětky a Česko vedlo 10:0.

Ve druhé polovině závěrečného poločasu Češky nejprve neprokoply trestný kop přímo proti háčku dostaly dvě žluté karty, a hrály nějakou chvíli dokonce ve třinácti. To je rozhodilo. "Tohle byla velká nedisciplinovanost, utkání jsme tak darovali Němkám," řekl Petr Pořízek.

Němky pět minut před koncem standardní hrací doby snížily na 7:10. V nastavení pak přišly smolné momenty Češek. "Směrem dopředu byla naše hra nad očekávání - až na finální přihrávky. Němky byly vynikající v obraně a ve skládkách. Zastavovaly nás téměř okamžitě," doplnil Petr Pořízek.

CO ŘEKLI PŘED ZÁPASEM

"Poslední dva měsíce příprava gradovala, holky jsou v tom nejlepším, v čem můžou být," zve ke sledování zápasu Petr Pořízek, kouč národního týmu. "Jen nesmí polevit v hlavě, připraveny jsou opravdu dobře. Myslím, že to bude dobrý výsledek pro nás."

"Očekáváme tvrdý zápas. Dnes vyhraje hlava, ten, tým, kdo do toho půjde víc a bude se chtít poprat," řekla v rozhovoru před zápasem kapitánka Kateřina Nováková, kterou zpovídala Kateřina Pokorná-Havlová z marketingu ČSRU přímo na místě v německém Hürthu.

MISTROVSTVÍ SVĚTA ŽEN

Česká televize brzo ráno přenášela živě a s komentářem trenéra národního týmu sedmiček Vítkem Chalupou obě semifinále. Nejprve Anglie porazila Kanadu 26:19 a poté ve skvělém strhujícím zápase domácí Nový Zéland Francii 25:24. Reprízy obou finále můžete sledovat na ČT Sport ve čtvrtek a v pátek vždy od 6:00 hodin. Česká televize bude s českým komentářem naživo vysílat příští víkend i finále.


Záznam zápasu Německo - Česko je zde


SestavaCesko_nemecko_ZenyXV_815.jpg

Cesko_Nemecko_815.jpeg

Foto: Kateřina Havlová


pb