22.10.2022 – KOMISE INFORMUJÍ

Proč děti sportují?


Metodická komise

V souvislosti s aktuálním děním v ČSRU připravila Metodická komise ČSRU krátké sdělení nejen k problematice turnajů dětí.

Proč děti sportují? A proč se sportem končí? Co s tím lze dělat?

Již v roce 1987 vznikla na Youth Sports Institute of Michigan State University ve Spojených státech amerických studie na toto téma. Odpovídaly děti ve věku 10 až 18 let a jako nejdůležitější uváděly nejčastěji:

  • zábavu a
  • chuť zlepšovat se.

Vítězství samo se pohybovalo až na sedmém místě.

Autoři studie došli k těmto závěrům:

  • Zábava je klíč; pokud sport není ‚zábava', mladí lidé nebudou sportovat.
  • Rozvíjení dovedností je zásadním aspektem zábavy; i mezi nejlepšími sportovci je důležitější než vyhrát.
  • Vnitřní pohnutky (např. touha překonávat sama sebe) jsou při výchově sportovců důležitější, než vnější odměny (vítězství nebo pozornost ostatních).

Velmi zajímavě o této problematice píše legendární basketbalový trenér a profesor University of California pan Daniel Frankl PhD. v tomto článku: http://www.kidsfirstsoccer.com/philo.htm

V listopadu bude detailněji představena (seminář 17.11) trenérská příručka Dlouhodobý rozvoj hráče, která se zabývá rozvojem hráče z pohledu jeho věku s důrazem na udržení každého hráče u ragby po celou dobu jeho života. Jednotlivé fáze odpovídají fyzickému i psychickému vývoji člověka. Pojmenovány jsou tak, aby vystihovaly podstatu každé fáze:

  • Učení se pohybu (do devíti let)
  • Učení základních herních dovedností (do dvanácti let)
  • Rozvíjení hráče (do šestnácti let)
  • Učení se soutěžit (do osmnácti let)
  • Trénování pro vítězství je pojmenováno období nad 20 let.

Přijďte se seznámit s publikacemi DRH a zúčastněte se školení KNT: kalendář školení.

Jako pomůcku trenérům pro rozvoj základních herních dovedností, vytvořila ČSRU metodický materiál Klíčová národní témata: Metodická knihovna ČSRU

Pravidla sportovně technické komise pro pořádání regionálních turnajů přípravek poskytují prostor pro naplňování obou důležitých aspektů: rozvíjení dovedností i zábavu.

Důležitými faktory jsou nesoutěžní systém a dodržení hracího času. Je zakázáno vytvářet nadstavby a podobné systémy, které by vedly ke stanovení pořadí.

V kategoriích U10 a U12 se doporučuje nehrát všechna utkání systémem každý s každým. Hraje se podle pravidel pro rozvojové soutěže a vítána jsou spojení hráčů různých klubů do družstev stejné výkonnostní úrovně. Doporučit lze též, aby každý odehrál alespoň polovinu celkové hrací doby.

Pokud chcete, aby ragby děti nepřestalo bavit, dodržujte v rámci regionálních turnajů zásady vyhlášené sportovně technickou komisí: Zásady organizace regionálních turnajů přípravek

Ondřej Surga

*ab