16.10.2022 – REPREZENTACE ŽEN 7S

Češky přitlačily Francii. Z turnaje si vezou čtvrté místo

Česká ženská sedmičková reprezentace na turnaji Elche 7s. Foto: Petr Býma



Ženská sedmičková reprezentace včera a dnes bojovala ve skvěle obsazeném turnaji ve španělském Elche. Tým dokázal porazit například Irsko, nakonec v boji o třetí místo těsně podlehl Francii. Vyhrály mistryně Evropy Polky před domácím Španělskem. Páté skončily Irky a šesté Belgičanky, které český tým rovněž porazil.


ČESKO - FRANCIE 7:14

V zápase o třetí místo Češky těsně podlehly Francii 7:14. Byl to hodně nezvyklý pohled vidět výbuch francouzské radosti po závěrečném hvizdu zápasu o třetí místo. Tolik si soupeřky vážily vítězství nad Českem. Ženy odehrály další výborný zápas. Od počátku dobře bránily proti rychlejší Francouzkám. Až v 6. minutě Češky ztratily aut, soupeř rychle přenesl hru na druhou stranu hřiště a skóroval.

V druhé půli v 9. minutě Francouzka proběhl skrze českou obranu. 14:0 pro Francii. Češky to nevzdávaly. Viditelně držely s protivníkem krok. Ve 12. minutě utekla Julie Doležilová a snížila na 7:14. Češky pak na Francii vyvinuly velký tlak. Skóre ale už i trochu smolně nestáhly. "Že jsme smutní z toho, že jsme prohráli s Francií? Tak tohle beru!" pochválil tým kouč Vít Chalupa. "Jsem velice spokojen, posunujeme se dopředu."

ČESKO - IRSKO 14:10

Byl to zápas, který hodně bolel. České ragbistky ale dosáhly jednoho z největších úspěchů v historii. Porazily Irsko, tradiční ragbyovou velmoc, 14:10. Zajistily si tím na turnaji v Elche zápas o třetí místo.

Na hřišti to jiskřilo hned od prvních sekund. Oba týmy předváděly tvrdé a přesné skládky, utkání bylo naprosto vyrovnané. Jedna z Irek se prosmýkla přes českou defenzívu a zavěsila. Česká odpověď byla rychlá. Po dvou minutách se ve vlastní polovině uvolnila Julie Doležilová a ukázala všem soupeřkám záda. Česko – Irsko 7:5. Otřesené Irky udělaly za minutu a už v nastavení stejnou chybu: tentokrát se na půli uvolnila Věra Gärtnerová a ani ji soupeřky nestíhaly. Česko – Irsko 14:5.

Po přestávce irský tým zabral. Přikoval Češky na vlastní polovinu, útok střídal útok. České hráčky šly na hranici sebeobětování. Pozorně zavíraly mezery, rychle přistupovaly k soupeřkám, přesně skládaly. Irky prolomily hradbu až ve 13. minutě a snížily na 10:14. Na víc už neměly.

Zbité Češky propukly po závěrečném hvizdu v jásot. „Bojovaly jste jako lvice," chválil ragbistky kouč Vít Chalupa. „Vím, že vás to stálo spousty sil. Irky do toho šly hodně bojovně a vy jste jim to oplácely stejnou kartou," ocenil kouč.

ČESKO - FRANCIE 14:22

Byl to zřejmě jeden z nejlepších zápasů v historii českého sedmičkového ragby. Když Anežka Sládková ve druhé půli zápasu proti Francii položila v rychlém sledu dvě pětky a Česko stáhlo skóre na 14:17, soupeřův tým viditelně znervózněl.

Češky začaly první nedělní zápas turnaje v Elchi s velkým nasazením, rychle si předávaly balón, chodily mnohem tvrději do skládek. Přesto pokládaly Francouzky, nejprve ve 4. a poté v 6. minutě. České hráčky přesto držely krok a jen velkou vlastní chybou, kdy soupeři odevzdali snadný míč, se rozdíl prohloubil na 0:17.

Pak ve 12. a 13. minutě uděřila po rychlých sprintech Anežka Sládková. Český tým se vezl na vlně euforie, ožil i místní stadion. Bylo to kdo z koho. Věra Gärtnerová opět vybojoval míč z rucku, Julie Doležilová se zase odvážným překopem pokusila o sólovou pětku. Nevyšlo to.

Francouzky na samém konci přidaly ještě jedno položení. „Zlepšili jsme skládky, holky do toho chodily. Zápas jasně ukázal, že se dokážeme poučit z předchozích chyb," hodnotil kouč Vít Chalupa. „Učíme se zápas od zápasu, ještě je třeba zvednout intenzitu." Francouzské hráčky patří k nejlepším týmům na světě, do Španělska přivezly omlazený tým.


Zpravodajství ze včerejších zápasů českého týmu i sestavu najdete zde


CZ_SPANELSKO_Elche_Stret_815-1.jpeg

LetajiciChristineTesarova_ZenySevensElche_815.jpeg

Létající Christine Tesařová v zápase s Polskem. Zdroj: Elche 7s

AnezkaSladkovaTessBraunerova_ZenySevens_815.jpeg

Anežka Sládková a Tess Braunerová v utkání se Španělskem. Zdroj: Elche 7s

TerezaBathova_ZenySevens_815.jpeg

Tereza Baťhová v zápase se Španělskem. Zdroj: Elche 7s


pb