15.10.2022 – REPREZENTACE ŽEN 7S

Ženy si vyšláply na Belgii. Sledujte je s Francií a Irskem


Trenér Vít Chalupa promlouvá k reprezentantkám na turnaji v Elche po úvodním zápase se Španělskem. Zprava kapitánka Lucie Oupicová, Věra Gärtnerová, Anežka Sládková, Petra Vacková, Kristýna Plevová, Christine Tesařová a Julie Petříková. Foto: Petr Býma


České ženy hrají na špičkově obsazeném turnaji ve španělském Elche. Sledujte stream, komentáře i fotogalerie ze sobotního a nědělního klání on-line zde.

V sobotu ženy podlehly Španělsku a Polsku a porazily Belgii. V neděli je taktéž čekají tři zápasy: od 11 hodin s Francií a od 14 s Irskem. Posledním vystoupením na turnaji, jehož se účastní šest ženských týmů, bude zápas o umístění, jehož čas dosud není znám.

Kouč týmu Vít Chalupa dnes na hřiště poslal všech 14 reprezentantek, které do Španělska nominoval. Seznam reprezentantek najdete na konci článku.

ČESKO - BELGIE 36:0

Na co šáhly, to jim vyšlo. České ragbistky zdolaly ve třetím a posledním sobotním zápase Belgii. Skvěle rozehrávaly, agresivně bránily, nebály se odvážných a pohledných individuálních akcí. Jen před pár měsíci přitom se stejným soupeřem na mistrovství Evropy v Krakově těsně prohrály. "Nemám týmu co vytknout, byl to moc dobrý výkon," hovořil po zápase spokojeně kouč Vít Chalupa. "Pozorně jsme bránili, dávali míče do křídel, tak to má vypadat."

Češky začaly zostra. Hned ve 3. minutě se urvala spojka Tess Braunerová a položila svoji první pětku za Česko vůbec. "Tahle pětka je pro mě mimořádně cenná, moc si jí vážím," hlásila po utkání útočnice, která žije v Anglii a angličtina ji je podle vlastním slov o něco bližší než vyjadřování v češtině. O dvě minuty později skórovala za pět bodů po úniku rychlonohá Christine Tesařová. V dlouhém nastavení první půle nakonec ještě zavěsila Tereza Baťhová.

I po přestávce Češky hýřily aktivitou. Hru si viditelně vyloženě užívaly. Skóre nejprve navýšila průbojná Anežka Sládková a o chvíli později i silově skvěle vybavená Julie Doležilová. Soupeř nestíhal bránit, pod tlakem dělal chyby v rozehrávce. Poslední pětka přišla možná po nejhezčí akci zápasu, kdy Petra Vacková chytrým překopem za belgickou obrannou linii vybídla ke sprintu opět Julii Doležilovou. Česká hráčka dostihla a přiťukla míč do brankoviště jen centimetry před jeho koncem.

POLSKO - ČESKO 50:7


Špatný začátek, dobrý konec. Výsledek zápasu s Polkami vypadá hůře než samotné utkání. "Sleduji vás už nějakou dobu a zápas od zápasu se zlepšujete. Na konci tohoto utkání jste už byli vyrovnaným soupeřem," hodnotil zápas polský trenér. Jenže Češkám utekl začátek. Už po dvaceti vteřinách vedly Polky 5:0. Útočné laviny se valily na český tým. "Začátek nefungoval, Polky začaly svoje akce, dvojitá zaběhnutí a podobně, na což jsme neměli odpověď," uvedl český kouč Vít Chalupa. Pěkným průnikem se opět blýskla Christine Tesařová. Několik pěkných akcí předvedla Natálie Škudrnová. Vidět byla i kreativní spojka Tess Braunerová.

Poločas nicméně skončil 0:31 v neprospěch Česka. Pak ale tuzemské reprezentace začala nabírat na síle. Kapitánka Lucie Oupicová skvělým průnikem po lajně zakončeným přesně načasovanou přihrávkou vybídla ke skórování Věru Gärtnerovou. "V průběhu hry jsme se hodně lepšili a ž jsme se soupeři vyrovnali," podotkl Vít Chalupa. Na více než jednu pětku ale už Češky čas neměly. Kouč tým po zápase pochválil za nasazení. "Ke konci už jsem nás poznával, hráli jsme svoji hru," dodal.

ČESKO - ŠPANĚLSKO 0:10

Dobrý zápas odehrály na úvod turnaje české hráčky v Elche. V první půli nepustily Španělky do zakončení, pozorně bránily. Dokonce se mohly ujmout vedení. Po nadějném úniku Christine Tesařové ale Anežka Sládková nezpracovala obtížnou přihrávku.

Ve druhé půli rychlejší a agresivnější Španělky přidaly plyn. Přesnými a dlouhými přihrávkami přenášely hru ze strany na stranu. Češky poprvé inkasovaly v 8. minutě. Druhé položení soupeře přišlo o dvě minuty později.

"Padáme jim příliš rychle pod nohy, v kontaktu jdeme hodně na zem," analyzoval utkání Vít Chalupa. "Španělky mají hodně mladý tým, nabitý individuálně skvělými hráčkami, jejich přihrávky byly ukázkové."

Češkám se příliš nedařilo přenášet hru po rucích, chybovaly v rozehrávkách. "Byl to náš první zápas, něco tam chybělo," připustila Anežka Sládková. "To se spraví."


Zápasy českého týmu můžete sledovat v on-line přenosech zde

RozpisElcheUpdate_815.jpeg

Nominace na turnaj Elche 7s, Elche, Španělsko, 15. - 16. 10. 2022

Baťhová

Tereza

RC Sparta

Bolfová

Veronika

RK Olomouc

Braunerová

Tess

WASPS RFC

Čuprová

Pavlína

RC JIMI Vyškov

Doležilová

Julie

RC Tatra Smíchov

Gärtnerová

Věra

RC Mountfield Říčany

Oupicová

Veronika

RC Mountfield Říčany

Oupicová-Roczyn

Lucie

RC Mountfield Říčany

Petříková

Julie

RC Tatra Smíchov

Plevová

Kristýna

RC Tatra Smíchov

Sládková

Anežka

RK Petrovice

Škudrnová

Natálie

RK Petrovice

Tesařová

Christine

RC Tatra Smíchov

Vacková

Petra

RK Petrovice

Realizační tým

Chalupa Vít, hlavní trenér

Maštera Jan, asistent trenéra

Zimová Barbora, fyzio

Němečková Eliška, fyzio

Steppanová Zuzana, manažerka

Aicardi Jeremy, poradce

Schlangerová Hana, manažerka rozvoje ženského ragby


pb