14.10.2022 – REPREZENTACE ŽEN 7S

​Ženy zkusí nový systém. Sledujte tým ve Španělsku

Ženy dnes trénovaly v rozpáleném Elche.



Vyzkoušet a zavádět nový systém. To je klíčový úkol české ženské ragbyové reprezentace na špičkově obsazeném turnaji ve Španělském městě Elche.

„Ve srovnání se světovou špičkou jsme si vědomi určitého nedostatku individuálních schopností u českých hráček, proto jsme jim mnohem více přidělili určité role, která budou mnohem důsledněji plnit, a to zejména v otevřené hře," vysvětluje v předvečer nabitého turnaje trenér. „To samozřejmě nemá nikterak podvazovat herní kreativitu. Když se v ofenzívě objeví příležitost, holky do ní půjdou."

Víta Chalupu inspiroval k úpravám i francouzský kouč a poradce u tuzemského národního týmu Jérémy Aicardi. Spolu dlouho diskutovali a probírali herní systémy, analyzovali videa.

Velice zjednodušeně řečeno, tým bude v útoku hrát na dvě základní přihrávky, vyhne se ofenzivě a postupu do zhuštěného prostoru a bude se snažit „odladit" nešvar toho, že hráčka, která obdrží druhou přihrávku, jde často směrem dovnitř. Tím často „odpojuje" ze hry dvě další, většinou velmi ofenzivně naladěné, průbojné a rychlé ragbistky na straně.

„Věřím, že když dodržíme určité principy, projeví se to v mnohem vyšší efektivitě útočení," konstatuje Vít Chalupa. Turnaj, ve kterém se Česko utká i se špičkovými Irkami, Francouzkami či Polkami, má nicméně sloužit právě k ladění systému.

„Do hry se zapojí co nejvíce hráček, sledujeme určitý dlouhodobý cíl, a proto o výsledek tentokráte půjde spíše až v druhé řadě," dodává s úsměvem Vít Chalupa.


Zápasy českého týmu můžete sledovat v on-line přenosech zde

RozpisElcheUpdate_815.jpeg

Zeny7RepreCelkova_815.jpg

pb