13.10.2022 – REPREZENTACE U20

​Kouč reprezentace U20 před Belgií: Tlak bude větší

Reprezentace U20 s trenéry Romanem Šusterem a Pavlem Vokrouhlíkem. Zdroj: U20


Byl to jeden z největších momentů v dějinách ragby. Když jihoafrický černošský prezident Nelson Mandela předával titul mistrů světa domácímu bělošskému kapitánovi Francoisi Pienaarovi na šampionátu v roce 1995, znamenalo to pro milióny obyvatel těžce zkoušené a ragby propadlé zemi nejsilnější symbol smíření v po desítky let rasově rozdělené společnosti.

Už v sobotu na bruselském Stade Nelson Mandela nastoupí česká reprezentace do 20 let. Utká se s domácími belgickými mladíky. "Jedná se o poslední důležitou přípravu před mistrovstvím Evropy, protože příští víkend nás už čeká jen poslední ladící soustředění bez herní zátěže. Zároveň jde o test týmu na herní úrovni šampionátu, protože Belgie je jeho přímým účastníkem," říká trenér reprezentace do 20 let Roman Šuster. "Tlak bude o to větší, protože budeme hrát na jejich území. Doufám, že uspějeme. Náš cíl je se kvalifikovat rovnou do příštího ročníku mistrovství Evropy."

Právě v zemích, kde jsou „odnože" nizozemštiny oficiálním jazykem a které mají sdílenou imperiální minulost s Nizozemským královstvím, jako v belgickém Vlámsku či v Jižní Africe, odkaz Nelsona Mandely stále silně rezonuje.

Dobře rezonovat to snad bude i v sobotu od 17 hodin mezi hráči českého týmu. Roman Šuster a jeho asistent Pavel Vokrouhlík nominovali třiadvacítku hráčů. Je mezi nimi několik již nyní dosti výrazných ragbistů. Cílevědomý slávista Adam Miřácký si letos v dresu Monaka vedl skvěle ve francouzské nejvyšší sedmičkové soutěži. Tatrovácký Karel Šampalík mladší se po odchodu Jihoafričana Jacquse Ficka často objevuje v klíčové roli útokové spojky silného domácího klubu.

Rovněž tatrovácký a rychlostně skvěle vybavený Adam Koblic, který studuje ve Walesu, zase patří do základní sestavy české mužské sedmičkové reprezentace. Hbitý slávista Jakub Hrdlička půjde, podle mnohých expertů, ve stopách spoluhráče a kamaráda Adama Miřáckého.

Zápas na stadionu Nelsona Mandely začíná v sobotu 15. října 2022 od 17 hodin. Pro mladíky jde o důležitý test před podzimním mistrovstvím Evropy úrovně Championship v Portugalsku.

Nominační list hráčů – národní tým XV U20 přípravný zápas s Belgií U20 15. 10. 2022

Seznam hráčů:

1. Bendzák Jakub, RK Petrovice
2. Černohorský Patrik, RC Tatra Smíchov
3. Diallo David, RC Tatra Smíchov
4. Diviš Vladan, RC Sparta Praha
5. Matěj Čížek, RC Sparta Praha
6. Hodeček Martin, RC Dragon Brno
7. Hrdlička Jakub, RC Slavia Praha
8. Kadečka Michal, RK Petrovice
9. Kajta Karel, RC Tatra Smíchov
10. Koblic Adam, RC Tatra Smíchov/Cardiff Met RFC
11. Košata Adam, RC Tatra Smíchov
12. Miřácký Adam, RC Slavia Praha
13. Mrtýnek Adam, Nuneaton RFC
14. Rulf Filip, RC Sparta Praha
15. Sittek Noel, RC Havířov 1
16. Severýn Matěj, RC Slavia Praha
17. Svoboda Lukáš, RC Dragon Brno
18. Székely Šimon, RC Praga Praha
19. Šampalík Karel, RC Tatra Smíchov
20. Šedina Tomáš, RK Petrovice
21. Toman Ondřej, RC Dragon Brno
22. Trejtnar Jan, RK Petrovice
23. David Kučera, RC Mariánské Hory

NelsonMandela_815.jpg

Jihoafrický prezident Neson Mandela (v kšiltovce) při domácím finále MS 1995. Jihoafričani porazili Nový Zéland, jehož sestava z té doby je považována za nejlepší tým všech dob.

NelsonMandelaStade_815.jpg

Stade Nelson Mandela v Bruselu.

pb