08.10.2022 – REPREZENTACE MUŽI XV

​Skvělý úvod a konec. Češi si z Maďarska vezou výhru

Robert Trefný v zápase s Maďarskem. Druhořadník byl hodně vidět a odehrál velice dobrý zápas. Foto: János Gábor Hidvegi



Česká ragbyová reprezentace dnes v úvodním zápase mistrovství Evropy skupiny Conference 1 North porazila v Budapešti Maďarsko 41:21. Nebyl to ale vůbec jednoduchý zápas.

„Byl to hodně tvrdé, Maďaři jsou velcí chlapi," uvedl rojník Nicolaas Uys."Posledních dvacet minut jsme ale už dominovali, byli jsme víc hladoví a měli fyzicky navrch," dodal Jihoafričan v českých službách, který za českou reprezentaci poprvé položil pětku. "V první půli jsme se po chybách dostali pod tlak, to se ve druhé části změnilo," komentoval zápas trenér národního týmu Miroslav Němeček.

SKVĚLÝ ÚVOD

Z kabiny naburcovaní Češi vletěli do zápasu parádně. Poté co skrze maďarskou obranu nasbíral metry James Faktor, „ukradl" si míč pro sebe Marek Šimák a rychle se prosmýkl za nezformormovanou soupeřovu obrannou linii. Sam Dupuy proměnil kop po položení. 7:0.

Po položení se Češi jakoby zasekli, aktivitu začali přebírat Maďaři. Po chybě v české rozehrávce snížili v 8. minutě na 5:7. Hra byla v této fázi dosti neurovnaná, s chybami na obou stranách. V 16. minutě se nicméně hosté protlačili v druhé pětce. Položil ji James Faktor. Sam Dupuy ji pak jen potvrdil. 5:14.

MAĎARSKÝ OBRAT

Rozkouskovaná hra nenabízela moc pěkných momentů. Na české straně byla vidět druhá řada Robert Trefný – Lukáš Chytil, která sbírala cenné metry. Ve 21. minutě se Maďaři prodrali k trestnému kopu a jejich skvělá útoková spojka původem z anglického Manchesteru Matthew Bradley se nemýlil. 8:14. „Fantazíruš!" jásal do mikrofonu maďarský komentátor na stadionu.

Ve 28. minutě přišel další maďarský úder. Po sérii maďarských rucků blízko českého brankoviště soupeř skvěle přenesl hru na volnější druhý konec hřiště a položil další pětku. Maďarsko – Česko 15:14.

ZÁVĚREČNÁ DOMINANCE

Po půli se začala projevovat postupná fyzická převaha českého týmu. Ve 44. minutě se česká reprezentace po mlýnu protlačila do maďarského brankoviště. Míč přiklepla na trávu mlýnová spojka Marek Šimák. 15:19. Po kopu přidal další dva body Sam Dupuy. Stejný hráč o deset minut později přidal tři body z trestného kopu. 15:24.

Maďaři dále ztráceli aktivitu. Při trestném kopu v jejich prospěch se proto rozhodli zariskovat kopem na háčko z velké vzdálenosti. Matthew Bradley se opět nemýlil. Maďarské publikum výrazně ožilo. Na hřišti ale začali už jednoznačně dominovat Češi. Kapitán Dan Hošek odebíral soupeři balóny a probíjel se s míčem přes soupeřovu obranu.

Nejhezčí moment zápasu ale předvedl Sam Dupuy. V 66. minutě si v samostatném úniku pokopl míč, přesprintoval obranou linii Maďarů a pod tlakem položil pětku. 18:29. Maďaři o pět minut později již jen korigovali trestným kopem na 21:29 a to bylo z jejich strany všechno. Národní tým naopak přidal další dvě položení. To druhé si prémiově v národním týmu připsal Nicolaas Uys. "Hrajeme dobře," hodnotil utkání kouč Miroslav Němeček. "Jediné co potřebujeme je vyvarovat se hloupých chyb."


Sestava českého týmu proti Maďarsku:

Zahajovací formace: 1 Tomáš Stránský, 2 Lukáš Linhart, 3 Tomáš Adámek – 4 Lukáš Chytil, 5 Robert Trefný – 6 Vlastimil Diviš, 7 James Faktor, 8 Dan Hošek (kapitán) – 9 Marek Šimák, 10 Richard Hřebačka, 12 Sam Dupuy, 13 Lukáš Hřebačka – 11 Sheldon Fortuin, 14 Kryštof Kohout, 15 Albert Froněk.

Střídali: Jakub Král, David Jaroš, Ondřej Kučera, Jakub Havel, Daniel Rygl, Jan Čížek, Matyáš Hopp, Nicolaas Uys.

Nicolaas_815.JPG

Nicolaas Uys pokládá svoji první pětku za českou reprezentaci.

Madarsko_AlbertFronek_815-1.JPG

Albert Froněk se probíjí před Maďary.

Madarsko_KubaHavel_815.JPG

Jakub Havel v autovém výskoku.


Trenéři: Miroslav Němeček, Roimata Hansell-Pune
Vedoucí týmu: Pavel Myšák
Fyzio: Michal Šaroch
Kustod: Vladimír Tlapák


pb