07.10.2022 – REPREZENTACE U18

​Jak hrají dorostenci v chudé Gruzii. Teď proti Rumunsku

Český tým U18 v Gruzii. Foto: Lukáš Dočkal



V hornatém kavkazském státě Gruzii se probíjejí nelehkým turnajem. Reprezentace do 18 let má za sebou na týdenním mistrovství Evropy Championship dvě porážky.

TÝM SRÁŽELY INDIVIDUÁLNÍ CHYBY

Po těžkém úvodním zápase s jasně favorizovanou domácí Gruzií přišlo utkání s Nizozemskem. Český tým v něm prohrál 5:27. „Kluci udělali příliš mnoho individuálních chyb při našem útočení, předhozy nebo vyběhnutí do autu. Odevzdávali tak mnoho míčů soupeři. Holanďani měli možnost útočit, hráli velmi tvrdé, mají velké a silné hráče," hodnotí druhý zápas asistent hlavního trenéra reprezentace do 18 let Tomáš Kohout.

Podle kouče čeští hráči díky tomu museli bránit a snažit se získat míč. „Bránili obětavě, ale ztráty míčů je následnou obranou stály mnoho sil. Těchto chyb se musí v zápase vyvarovat," doplnil Tomáš Kohout. „Jednoduché ztráty míčů byl klíčový faktor prohry s Holandskem. Druhý problém bylo nedodržení herního plánu, což částečně vycházelo z individuálních chyb a částečně z nedostatečných zkušenosti hráčů z těžkých zápasů. Hráči nejsou zvyklí hrát takto tvrdé zápasy a být pod tlakem rychlé a důrazné obrany."

CHUDÁ ZEMĚ. METRO JAK ZA SOCIALISMU

Z obou předešlých tvrdých a náročných zápasů jsou podle kouče dorostenci „ragbyově zmlácení": „Kdo ragby hrál, ví, jak je náročné se dát fyzicky dohromady po těžkém zápase. Přitom kluci mají tři zápasy za týden!" Již nyní má tým do 18 let dva hráče mimo hru kvůli zraněním, oba jsou v péči fyzioterapeutů.

V gruzínském Tbilisi zatím panuje teplé počasí, kterému si podle Tomáše Kohouta kluci již odvykli. O to je to při zápase náročnější. V Tbilisi panuje hustá doprava, cesty na tréninky a zápasy trvají cca tři čtvrtě hodiny. Ruské válečné emigranty tým podle kouče nevnímá. „Obecně tu žije dost Rusů. Gruzínci na ně nadávají, ale na druhou stranu z jejich turistiky taky žijí," přidává postřehy Tomáš Kohout. „Život v Gruzii je složitý, je tu hodně chudých lidí, to je vidět na každém kroku. Zážitek je místní metro. Naprosto přeplněné a již na eskalátorech na mě dýchla atmosféra 80. let metra pražského."


Utkání o 7. místo proti Rumunsku můžete sledovat po přihlášení a zdarma zde


U18_Gruzie_Hory_815.jpeg


pb