07.10.2022 – REPREZENTACE MUŽI XV

​Český útok už formuje Novozélanďan. Kdo nastoupí proti Maďarsku

Trénink české reprezentace na stadionu Budapešť Rugby Center. Foto: Petr Býma



Vypadá to, že to rozhodně nebude zápas pod psa. Uprostřed oválu pro chrty dnes v Budapešť Rugby Center trénovala česká reprezentace. Tým se připravoval na zítřejší střet s Maďarskem. Dle vydařeného tréninku se zdá, že Češi odehrají velice dobrý zápas.

ŠLAPAL ROJ I ÚTOK

„Skvěle nám fungovala souhra mezi útokovou spojkou a oběma tříčtvrtkami," pochvaloval si forvard Sam Dupuy. „Jednoznačně se projevila naše souhra z červnového zápasu národního týmu proti britské policii."

Trénink roje vedl v teplém a slunečném počasí ragbyového centra, která sdílí stadion i zázemí s rychlostními závody psů, hlavní trenér reprezentace Miroslav Němeček. Útočníky si vzal na povel jeho asistent a někdejší profi-spoluhráč z francouzské ligy Novozélanďan Roimata Hansell-Pune.

Bývalý skvělý útočník vedl trénink v rychlém tempu, stadionem se nesly jeho krátké a důrazné povely v angličtině se silným novozélandským přízvukem. „Jste rychlí, jste přesní," chválil své svěřence. Pro asistenta hlavního kouče bude zítřejší zápas premiérou u českého národního týmu.

PRŮRAZNÁ DVOJICE

Jako jakási „mezispojka" mezi útočníky a Roimatou Hansell-Punem občas zafungoval i zkušený Matyáš Hopp, kapitán tuzemské sedmičkové reprezentace. „Roi klade důraz na jasnost našeho postavení. Chce, abychom vše dopodrobna pochopili," uvedl univerzální útočník.

Rojníci hodně trénovali auty, jejich vhazováním bude od počátku zápasu pověřen mlynář Lukáš Linhart. „Zvedací" sestava do autů fungoval v pěti, Miroslav Němeček z ní vyjmul vysokou dvojici Dan Hošek, Lukáš Chytil. Zřejmě kvůli jejich vysoké „průraznosti" a schopnosti nasbírat metry, nadělat paseku v soupeřových řadách a ještě pod tlakem i třeba jen jednou rukou přihrát.

ZAHOĎTE ZBRKLOST

„Kluci vypadá to hodně dobře," chválil Miroslav Němeček v kruhu hráčů průběh tréninku. „Jsme mnohem více talentovaní a individuálně vyspělejší než soupeř. Zahoďte zbrklost, buďte trpěliví a půjde to." Česko loni na podzim Maďarsko sice porazilo na Tatře Smíchov, zápas ale nebyl příliš pohledný ani vydařený. „Plňte si každý svůj úkol, nesnažte se věci překombinovat," vzal si na závěr dnešního tréninku slovo kapitán reprezentace Dan Hošek.


Čeští ragbisté nastoupí proti Maďarsku zítra, v sobotu 8. října 2022 od 15 hodin. Utkání můžete sledovat online zde (po bezplatném přihlášení).


12. listopadu sehrají Češi zápas s Moldavskem ve Zlíně. Další soupeři národního týmu v mistrovství Evropy třídy Conference 1 North budou na jaře Lotyšsko a Lucembursko. Cílem je skupinu vyhrát a postoupit do úrovně Trophy.

Sestava českého týmu proti Maďarsku:

1 Tomáš Stránský, 2 Lukáš Linhart, 3 Tomáš Adámek – 4 Lukáš Chytil, 5 Robert Trefný – 6 Vlastimil Diviš, 7 James Faktor, 8 Dan Hošek (kapitán) – 9 Marek Šimák, 10 Richard Hřebačka, 12 Sam Dupuy, 13 Lukáš Hřebačka – 11 Sheldon Fortuin, 14 Kryštof Kohout, 15 Albert Froněk.

Náhradníci: Jakub Král, David Jaroš, Ondřej Kučera, Jakub Havel, Daniel Rygl, Jan Čížek, Matyáš Hopp, Nicolaas Uys.


Trenéři: Miroslav Němeček, Roimata Hansell-Pune
Vedoucí týmu: Pavel Myšák
Fyzio: Michal Šaroch
Kustod: Vladislav Tlapka


PavelChalupka45_815-1.jpeg

VŠECHNO NEJLEPŠÍ K NAROZENINÁM PAVLE!
Kustod národního týmu Vladislav Tlapka zorganizoval po tréninku "blahopřání" z hráčů ve formě "45!" pro dlouholetého vedoucího týmu reprezentace a někdejšího prezidenta ČSRU Pavla Chaloupku. Zasloužilý funkcionář i otec navíc v nejbližších dnech čeká narození již čtvrtého potomka.


Petr Býma