05.10.2022 – INFORMACE Z KLUBOVÉHO RAGBY

Pražští "Six Nations" už promují ragby skrze videa

Zdroj: RC Praga Praha


Stojí za ním síla šesti klubů. Pražské ragby. Spojenectví, které pohání rozvoj tohoto ryzího týmového sportu na území české metropole. V roce 2017 se půltuctu pražských ragbyových klubů domluvilo na úzké spolupráci: Tatra, Sparta, Praga, Petrovice, Slavia a Olymp.

Se silnou podporou Magistrátu hlavního města Prahy kluby sjednotily aktivity, jejichž jedním z klíčových cílů je přitáhnout pro sport děti.

Pražské ragby v těchto dnech spustilo nový společný web a natočilo sérii krátkých videí propagujících sport, úryvky jednoho z nich můžete vidět například zde: https://www.prazskeragby.cz/

PRIORITOU JSOU DĚTI
Spojenectví plánuje spustit videa, na jejichž vzniku se podílelo všech šest klubů, postupně tak, aby vyvrcholení přišlo v souvislosti s mistrovstvím světa v ragby 2023. Na vzniku promo videí se podílel komparz ze všech šesti klubů.

Každý rok vede společenství Pražské ragby jeden z klubů. V roce 2022 stojí v čele vysočanská Praga. Tu zastupuje sportovní ředitel klubu a česká ragbyová legenda Pavel Syrový. „Přitáhnout k našemu sportu děti je něco, co nás všechny moc baví a dává nám smysl," říká někdejší špičkový útočník.

Desítky dětí denně vede na trénincích břevnovského stadionu Markéta trenérka a dlouholetá opora národního týmu žen Klára Hladilová. „Mladé hráčky a hráče hodně baví univerzálnost a zábavnost tréninků, které pro ně připravujeme," vysvětluje koučka klubu Olymp, který založila a vede další česká ragbyová legenda Jan Macháček. „Rok od roku máme víc a víc dětí."

ZAPOJIT SE MŮŽE KAŽDÝ
Členové „pražských Six Nations"ale nemají „volné pozice" útočníků či rojníku jen v kategoriích do 6, 8, 10, 12, 14 či 16 let, přijít si zkusit trénink můžou zájemci takřka všech dospěláckých věkových kategorií. Třeba smíchovská Tatra, vysočanská Sparta, břevnovský Olymp či jihovýchodní Petrovice mají dívčí a ženské týmy.

Stát se součástí ragbyové komunity v metropoli ale můžete například i jako prostí členové klubů při organizaci turnajů nebo tréninků či vedoucí dětských týmů a podobně.

Více informací o tom, jak se zapojit najdete na stránkách jednotlivých klubů, kam se dostanete přes server PrazskeRagby.cz.

pb