04.10.2022 – REPREZENTACE U18

​Kouč už Tbilisi nepoznal, mladíci jdou proti Nizozemí

Kouč reprezentace do 18 let Karel Šampalík starší. Foto: Petr Flousek


Po šestadvaceti letech se vrátil do města, které už nepoznal. Karel Šampalík odehrál v devadesátých letech jako špičkový útočník v Tbilisi zápas za českou reprezentaci proti Gruzii. Nyní jako trenér na stejném místě vede národní tým do 18 let na mistrovství Evropy úrovně Championship.

„Nepoznával jsem to tady, dříve to tady bylo samá šeď," zavzpomínal kouč na metropoli, která od jeho mladických let prošla velkou modernizační proměnou.

„Bydlíme v moc pěkném hotelu, máme skvělé jídlo i počasí. Ve městě je to možná trošku divočejší, ale nás se to nijak nedotýká," připomněl zkušený kouč Gruzii jako zemi, které se v souvislosti s válkou aktuálně potýká s desítkami tisíc ruských emigrantů. „Po městě jezdíme takovým starším autobusem značky Mercedes, včera jsme třeba byli v bazénu na regeneraci."

Čeští mladíci v nedělním úvodním vystoupení na šampionátu, které se hrálo jako čtvrtfinále, podlehli právě domácí Gruzii, jasnému favoritu mistrovství. „Jejich tým je tak dobrý, že by spíše měl hrát o úroveň výš a potkávat mužstva Francie, Anglie či Jižní Afriky," hodnotil Karel Šampalík.

Karle, jak si vnímal náš úvodní zápas?
Viděl jsem z naší strany určitý posun proti minulému zápasu se stejným soupeřem. Vypracovali jsme si několik šancí. Nezvládli jsme ale bohužel dvouminutové nastavení první půle a úvodní desetiminutovku té druhé, tam nám soupeř naskládal kolem třiceti bodů.

Gruzínci jsou už od pohledu mohutnější než naši kluci.
Samozřejmě, naši hráči nejsou tak urostlí ani silní. Kluci byli celý zápas pod velkým tlakem soupeře. Gruzínci jsou někde jinde, navíc je to zápasnický národ, jejich kluci mají navíc obrovskou motivaci dostat se díky ragby ven ze země a hrát profesionálně v zahraničí. Gruzii považuji za nejtěžšího soupeře ze všech na šampionátu.

Na ME tým čekají tři zápasy, zítra se v boji o 5. – 8. místo utkáme s Nizozemím.
Holanďani ve čtvrtfinále podlehli Belgii, která hrála hodně bojovně. Holandský tým má také hodně velkých a silných hráčů, takže tomu přizpůsobíme hru. Víc si nechám pro sebe. Pro úspěch ale kluci budou muset hrát na hranicích svých schopností a držet se herního plánu. Pak můžeme uspět. Po prohře s Gruzií jsou kluci v pohodě, nálada v týmu je dobrá.


Přímý přenos zápasu Česko U18 – Nizozemsko U18 sledujte ve středu 5. října od 10:45 zde

Sestava českých hráčů na zápas: 1 Krampera, 2 Černohorský, 3 Březina, 4 Opluštil, 5 Mynář, 6 Rus, 7 Foubik, 8 Švikovský, 9 Petříček, 10 Novák, 11 Brada, 12 Pavlík, 13 Cornejo, 14 Vobr, 15 Koblic. 16 Šupa, 17 Novotný, 18 Hrbek, 19 Vobruba, 20 Vrána, 21 Lacina, 22 Kvašsay, 23 Hora, 25 Marek. Nehrají Bureš, Fiala.

Trenéři: Karel Šampalík starší a Tomáš Kohout

KarelSampalik_U18_815.jpg

Foto: Petr Flousek


Karel Šampalík starší nastoupil v roce 1996 proti Gruzii v zápase, který Česká republika prohrála 3:20.

Dle serveru České ragby v sestavě tehdy nastoupili: Skall, Zeman, Schreiber, Panuš, Kurka, Páv (Hošek), Vondrášek, Macháček, Ripcsik, Albrecht (Vrba), Šampalík, Brabec, Švejda, Štourač, Vrubl.

Trenéři: Kourek – Berka * Body (ČR): Štourač.


pb