30.09.2022 – REPREZENTACE MUŽI XV

​Ragby, lázně, ruin bary. Jeďte na repre do Budapešti

Na jaře česká reprezentace na stadiónu Tatry Smíchov Maďarsko porazila. Foto: Martin Flousek



Menjünk a srácok érte! Po maďarsky „Pojďme hoši do toho!" se bude již příští víkend rozléhat stadionem Rugby Center v Budapešti. Česká mužská reprezentace tam nastoupí proti domácímu výběru v zahajovacím zápase mistrovství Evropy 2022/23 úrovně Conference 1.

JEDEME VYHRÁT

„Do Maďarska jedeme vyhrát," hlásí reprezentační kouč Miroslav Němeček. „Máme trochu obměněný tým s novými kluky, kteří si nominaci jednoznačně zaslouží." Trenér věří, že tým zapomene na nepovedené jarní utkání ve Švédsku, ve kterém mužstvo ztratilo šanci na postup do vyšší úrovně mistrovství Evropy. „Je třeba nastartovat novou a vítěznou sérii."

Ve skupině Conference 1 North čeká poté reprezentanty už 12. listopadu ve Zlíně Moldavsko, v příštím roce pak ještě Lotyšsko a Lucembursko. Cílem je postup do úrovně Trophy.

Mezi nováčky ve včera oznámené širší nominaci reprezentace patří například pragovácký Jakub Král. Pilíř má šanci zasáhnout do utkání i kvůli tomu, že jeho týmový kolega Radek Novotný či říčanský Václav Calta se z nominace omluvili. Jaká bude zahajovací sestava na Maďarsko? Tu kouč oznámí zřejmě až den či dva před zápasem, zatím ji lze pouze odhadovat.

V PRVNÍ ŘADĚ

V první řadě bude Miroslav Němeček zřejmě spoléhat především na mohutné a mladé pilíře z říčanské líhně Tomáše Adámka a Stránského. Další pilíř, cílevědomý Dominik Svoboda, který nyní působí ve Francii, je zatím mezi náhradníky. Po delší pauze zaviněné zraněním se do národního týmu vrací vyškovský prvořadník David Jaroš. Na postu mlynáře zřejmě nastoupí sympatický Ondřej Kučera z Dragonu Brno, mohutný Sparťan Hubert Dřímal je taktéž zatím mezi náhradníky.

Do Budapešti ale jede i mladý Lukáš Linhart. Chlapík, kterému sice do „ideální" mlynářské pozice chybí nabrat zhruba dvacet kilo, má u kouče zastání. „Nedostatek váhy nahrazuje vysokou aktivitou na hřišti, proto si ho cením," vysvětluje Miroslav Němeček, který Lukáše Linharta koučuje i jako člena říčanského extraligového týmu.

V NEPOSLEDNÍ ŘADĚ

Ve druhé řadě zřejmě řady reprezentace od úvodního hvizdu vyztuží říčanská „zeď" Robert Trefný a jeho mimořádně šikovný spoluhráč do mezihry ze středočeského klubu Lukáš Chytil. Na pozici vazače počítá Miroslav Němeček takřka najisto s kapitánem Danem Hoškem. Aktuální Ragbista roku a odchovanec Pragy hraje nyní v Irsku.

Pozici jednoho ze rváčků obsadí nesmlouvavý James Faktor. O přínosu jakési britsko-české verze Novozélanďana Ricchiho McCawa se nediskutuje. „Je to v týmu velká jistota," vyzdvihuje pozici Angličana s českými předky v národním týmu Miroslav Němeček. Na post druhého rváčka může od začátku vyběhnout sparťanský Vlastimil Diviš nebo říčanský Jakub Havel, kterému svědčí i post vazače. Jihoafričan „s českými papíry na ragby" Nicolaas Uys z Tatry bude pravděpodobně připraven naskočit do druhé či třetí řady.

Z hráčů třetí řady, kteří jsou zatím mezi náhradníky, patří průbojný kapitán reprezentace do 20 let Ondřej Bejček ze Sparty či vyzrálý dlouholetý reprezentant v sedmičkách i v patnáctkách Karel Berounský z Tatrovky.

ÚTOČNÁ OSA

V klíčové útočné ose týmu 9 – 10 budou zřejmě operovat Marek Šimák z Tatry a Richard Hřebačka ze Sparty. Na meziklubové úrovni nesmiřitelné rivaly pojí mimo jiné jedna zjevná vlastnost: herní drzost. Oba jsou velice sebevědomí, nebojí se riskovat, často hrají na hraně. Na Richardu Hřebačkovi oceňuje Miroslav Němeček vysoko zejména jeho přístup k ragby.

Na šimákovsko-hřebačkovské ose bude zřejmě připraven jako univerzální náhradník Matyáš Hopp. Kapitán sedmičkové reprezentace a odchovanec Pragy, který nyní hraje a studuje na severu Itálie, může bez problému naskočit jako mlýnová či útoková spojka.

KDO NA TŘÍČTVRTKU?

Zdá se, že na jeden z postů zahajovací tříčtvrtky se prokouše talentovaný juniorský reprezentant Sam Dupuy z Říčan. Na druhou tříčtvrtku bude zřejmě tlačenka větší: ve hře je „britsko-říčanský" Martin Cimprich (ten bude připraven zřejmě i jako náhradní zadák) nebo tatrovácký Daniel Rygl. Zajímavostí je nominace další tříčtvrtky a dvojčete Richarda Hřebačky, Lukáše. „O účast v týmu si řekl velice dobrým výkonem v utkání s britskou policií," vzpomněl Miroslav Němeček červnové utkání na Pragovce. „Jeho výkon s bratrem na hřišti roste. Umí dodat týmu hodně energie."

Mezi tříčtvrtkovými náhradníky zatím dřímá i jednatřicetiletý Jan Kučera z Říčan, muž se skvělými fyzickými parametry. V poloze stand-by je i přeloučský srdcař a útočník Jan Čížek.

Na pozici zadáka nastoupí pragovácký Albert Froněk, který nyní hraje v Irsku. Zkušený a inteligentní hráč se doléčil ze zranění. U křídelníků je zřejmě jasno: na jednu stranu půjde říčanský bojovník Kryštof Kohout, na stranu druhou pak Jihoafričan s povolením reprezentovat Česko Sheldon Fortuin ze Sparty.

RAGBY, LÁZNĚ, RUIN BARY

Utkání v Budapest Rugby Center začíná v sobotu 8. října 2022 v 15 hodin. Sledovat on-line přenos bude možné na stránkách Rugby Europe TV. Průběžné informace ze zápasu přinese Kateřina Havlová na sociálních sítích České Rugbyové Unie. David Kozohorský z České televize chystá ve spolupráci s unií krátký dokument o cestě českých ragbistů do Maďarska.

Utkání reprezentace na stadiónu, který je pouhých 1,5 kilometru od samotného centra uherské metropole, se dá spojit s víkendovým výletem a například návštěvou zdejších proslulých lázní nebo unikátních takzvaných ruin barů.

Tipy co vidět v Budapešti najdete například zde

Cseh hozzá!


ČR muži XV – nominace na utkání s Maďarskem

NOMINOVANÍ

1.Adámek Tomáš, Říčany
2. Cimprich Martin, Anglie
3. Diviš Vlastimil, Sparta
4. Dupuy Sam, Říčany
5. Faktor James, Anglie
6. Fortuin Sheldon, Sparta
7. Uys Nicolaas, Tatra
8. Froněk Albert, Irsko
9. Havel Jakub, Říčany
10. Hopp Matyáš, Itálie
11. Hošek Dan, Irsko
12. Hřebačka Lukáš, Sparta
13. Hřebačka Richard, Sparta
14. Chytil Lukáš, Říčany
15. Jaroš David, Vyškov
16. Kohout Kryštof, Říčany
17. Král Jakub, Praga
18. Kučera Ondřej, Dragon
19. Linhart Lukáš, Říčany
20. Rygl Daniel, Tatra
21. Stránský Tomáš, Říčany
22. Šimák Marek, Tatra
23. Trefný Robert, Říčany


  • NÁHRADNÍCI

    Bejček Ondřej, Sparta; Berounský Karel, Tatra; Čížek Jan, Přelouč; Dřímal Hubert, Sparta; Kučera Jan, Říčany; Svoboda Dominik, Francie


Petr Býma, media@rugbyunion.cz