29.09.2022 – POHÁR XV

Je tu duel jak Brno. Dragon jde na Bystrc po 8 letech

Brněnské derby mezi Dragonem a Bystrcí včetně rozesmátého rozhodčího Tomáše Tůmy. Foto: Archív Tomáše Krejčího



To tady dlouho nebylo. Hodně zajímavou dvojici k sobě svedl druhý výkonnostní koš Poháru ragby XV. Ve dvoukolovém klání se v oficiální soutěži poprvé po 8 letech utkaní dva brněnské týmy: Dragon a Bystrc.

BRNĚNSKÉ ŠTATL

Utkání mezi těmito dvěma týmy se hraje od roku 2013 o speciální trofej. Ta byla nazvána „Brněnské Štatl". Favoritem utkání je extraligový Dragon, který do playoff vstupuje jako jeden ze dvou „horších" týmů základní skupiny B. Prvoligová Bystrc jde do vyřazovacích bojů naopak jako jeden z dvojice „lepších" ve skupině C.

„Pohárová soutěž je koncipována tak, aby nejlepším prvoligovým týmům umožnila zahrát si proti extraligovým družstvům," vysvětluje manažer soutěží ČSRU Antonín Brabec. Bez tohoto záměru by se na atraktivní brněnské derby patrně čekalo další roky. Zatímco Dragon je pravidelným účastníkem nejvyšší soutěže, Bystrc tam chodí jen na „návštěvu". Oba kluby nicméně vedle velké rivality sdílejí i velice přátelské vztahy. Za Dragon tak loni na hostování hrála část bystrcké útočné formace.

SLEDOVANÉ DERBY

„Poprvé se o tuto trofej hrálo na podzim 2013 a premiérovým držitelem se stal právě bystrcký tým, který po několika letech postoupil do extraligy ragby XV a jako nováček si vyšlápl na svého rivala a odvezl si vítězství z cacovické klece," vzpomíná Tomáš Krejčí, někdejší český reprezentant a hráč obou týmů. „Naopak na jaře 2014 v odvetě extraligy pak RC Dragon Brno si vítězstvím trofej vzal do svého držení. Druhé utkání bylo velice sledované, protože se prakticky hrálo o setrvání v nejvyšší soutěži," doplňuje Tomáš Krejčí.

Od té doby se v soutěžním utkání o tuto zajímavou trofej nehrálo. Několikakilová trofej je z dílny firmy HTwood Jana Konečného a byla představena na jaře v roce 2013 při oslavách 60 let založení Rugby Club Bystrc.

První utkání začíná v sobotu 1. října 2022 ve 12:30 hodin. Hraje se v Cacovické kleci na Dragonu. Odveta v Bystrci se odehraje za 14 dní.

Rugby Club Bystrc

Založen: 1953 (jako Slavia VŠ Brno)
Web: bystrcrugby.cz
Prezident: Pavel Holeček
Hřiště: Areál Ondřeje Sekory v Bystrci
Největší úspěchy: účast mužů po několik ročníků v extralize, řada mládežnických titulů mistra ČR


VERSUS


RC Dragon Brno

Založen: 1946 (jako Sokol Brno I)
Web: dragonbrno.cz
Prezident: Jan Hlaváč
Hřiště: Cacovický ostrov v Brně-Maloměřicích
Největší úspěchy: trojnásobný mistr republiky mužů


BrnenskeStatl_815.jpeg

Brněnské Štatl. Foto: Archív Tomáše Krejčího

pb