27.09.2022 – O RAGBY V MÉDIÍCH

Vyškovské oslavy se mimořádně povedly. Na ragby přišly tisíce lidí

PLNÝ DŮM. Jedním z vrcholů programu oslav 70 let ragby ve Vyškově byl zápas s rivalským Dragonem Brno. Foto: Anry Lukáč



Mimořádně povedené a důstojné byly víkendové oslavy 70 let ragby ve Vyškově. Areál Jana Navrátila byl doslova nabit ragbyovou atmosférou. Na stadionu se sešly generace ragbistů a ragbistek.

AŽ DO RÁNA

„Povedlo se nám to," hodnotil sobotní akci, na kterou přišlo dva tisíce lidí, prezident klubu Jiří Klement. „Pařilo se až do nedělního rána, tak to má být! Ze srdce děkuji všem, kteří se tak dobře podíleli na organizaci oslav."

V ragby nabité sobotě bylo zajímavé sledovat usměvavou klubovou legendu Jana Mazala obklopeného hromadou dávných spoluhráčů, energií sršícího Martina Frantu, který z pozice emotivního a dobrosrdečného kouče neopakovatelným způsobem dobíjel vyškovské dorostence v zápase s Petrovicemi, dobře naladěného a oslavy zjevně si užívajícího přemýšlivého kouče A-týmu Pavla Palu či „všudypřítomného" veterána Miloše Husára, který se bil za Vyškov v zápase veteránů.

Právě "vysloužilí" ragbisté si akci užívali opravdu dosyta. V turnaji "Old Boys" byly k vidění legendy Vyškova, Havířova, Sparty, Zlína či ARC Iuridica. Někdejší nejmenovaný hráč Vyškova poté vedl pětici "odvážných" oděných "jen tak" na hřiště v průběhu pohárového zápasu Vyškova s Dragonem. Akce vzbudila mezi fanoušky ohlas. Její aktéři by zasloužili. Na holou.

OSLAVOVAT SE VE VYŠKOVĚ UMÍ

Jedním z dobrovolníků, který strávil dny přípravami akce, byl Martin Kovář, kapitán vyškovských ragbistů. Útoková spojka a člen základní sestavy se proto v zápase proti rivalskému Dragonu Brno dopředu domluvil s trenérem Pavlem Palou na brzkém střídání. Tolik ho přípravy vyčerpaly.

Oslavy i celé vyškovské ragby pak v rozhovoru pro Deník vysoce ocenil někdejší špičkový hráč Brna a nyní asistent trenéra Dragonu Petr Giacintov. "Chci domácím pogratulovat k výročí a pochválit je za to, jak je oslavují. Měl jsem tu čest hrát proti nim v těch jejich nejslavnějších časech. Nebudu jmenovat vynikající hráče, těch byly mraky, ale Karla Berku zmínit musím. My jsme s nimi většinou prohráli, z deseti zápasů jsme mohli vyhrát tak dva. Ale bylo to krásné proti nim hrát a mám tady pořád hodně kamarádů z mládí a pořád to tady funguje dobře. Takže jim přeju hodně úspěchů do dalších let a ať mají hodně mládeže, o kterou se tady vždycky vzorně starali," uvedl Petr Giacintov pro Deník.

POCTA ZACHRÁNCI ŽIVOTŮ

Velice silným momentem bylo odhalení uměleckého díla vytvořeného z kovu a dřeva na památku Jana Navrátila. Někdejší vyškovský pilíř zachránil před více než dvěma desítkami let přímo na stadiónu, který nyní nese jeho jméno, při úniku plynu ve sklepení život dvěma ragbistům. Sám zahynul.

„Měl jsem k němu hodně blízko, zůstával se mnou po tréninku a učil mě, jak být lepším ragbistou," vzpomenul hrdinu emotivně Jiří Klement.

FOTOGALERIE

Prohlédněte si fotogalerii z oslav dlouholetého fotografa vyškovského ragby Anryho Lukáče

MÉDIA

Více o celé akci pak v článku od ragbyového reportéra Zdeňka Vlacha z Deníku zde

VyskovDilo_815.jpg

Odhalené dílo k uctění památky ragbisty Jana Navrátila. Foto: Anry Lukáč

Petr Býma