21.09.2022 – INFORMACE Z KLUBOVÉHO RAGBY

Z okresního přeboru k dominanci. Ragby ve Vyškově slaví 70 let

Jiří Klement (vlevo) je od května prezidentem klubu JIMI RC Vyškov.



Dokázali to, co nikdo jiný. Osmkrát v řadě se ragbisti Vyškova stali mistry republiky. V tehdejším Československu opanovali nejvyšší soutěž v letech 1974 – 1981.

SLÁMA V BOTÁCH

„Byl to jasný důsledek systematické a nápadité práce s mládeží, která začala už v šedesátých letech," vzpomíná vyškovská klubová legenda Jan Mazal. „Trenér Bohumil Janča na Vyškovsku chytře nalákal k ragby spousty mladých kluků a postavil zde jakýsi okresní přebor, ve kterém hráli mezi sebou a trénovali jako nikdo jiný."

Nejúspěšnější moravský klub historie ragby v republice v sobotu 24. září oslavuje 70 let od založení. „Nebylo jednoduché se takto prosadit v konkurenci pražských klubů," popisuje s úsměvem Jan Mazal. „Pražáci se na nás dívali, že nám čouhá sláma z bot. Největší radost jsme proto třeba jako dorostenci měli, když jsme pak Spartě naložili čtyřicítku a jeli domů," doplňuje mnohonásobný mistr Československa, který na Pedagogické fakultě Univerzity J. E. Purkyně získal doktorát z ragby.

PILÍŘ V ČELE

Od května tohoto roku vede vyškovské ragbisty a ragbistky v roli prezidenta klubu Jiří Klement. Někdejší dlouholetý skvělý prvořadník.

Jiří, jak klub v přeci jen menším moravském městě vznikl?
Z erupce nadšení. To v sobě našli studenti vyškovského gymnázia v roce 1952. Pod vedení nestora tuzemského ragby profesora Rinágla tak prostě založili klub.

Tuším, že začátky nebyly úplně jednoduché.
Začínali na kynologickém cvičišti na Palánku, mimochodem také proto měl klub dlouho ve znaku vyobrazeného psa. Až o pár let později se ragbisté přemístili do prostor tehdejšího cyklooválu, kde sídlí dodnes. Já si jako kluk ještě ony zvýšené valy okolo hřiště dobře pamatuji. Klub nejprve nesl název Sokol Rostex, podle fabriky na výrobu drobnějších kovových věcí.

Co ti dělá ve vyškovském ragby největší radost?
Největší devizou našeho klubu vždy bude výchova nastávající mladé generace, která ve všech jeho etapách patřila mezi nejlepší v naší republice. Vždyť máme na co navazovat, neboť práce trenérských osobností, uvedu jen namátkou jména Rinágl, Janča, Cupák, Sláma, Mazal, Michálek, Karel Ševčík starší, Jindra a mnohých dalších se zasloužila o to, že když se dnes řekne Vyškov, tak si lidé u nás, ale i v zahraničí vybaví, ragby. Protože Vyškov je opravdu město ragby zaslíbené.

Osobně jsem měl to štěstí, že mne v mládežnických týmech vychovávali a formovali právě skvělé osobnosti a báječní lidé, takže dnes, kdy již mám svoji ragbyovou kariéru za sebou, můžu ukázat krásu a hodnoty našeho klubu a sportu dalším generacím.

Co je tvým cílem v čele klubu?
Mým přáním do budoucích let je pokračovat v dlouhé a úspěšné éře klubu, který vždy dělal, dělá a doufám, že i nadále bude dělat, radost mnoha generacím hráčů, trenérů, funkcionářů a všem našim fanouškům či podporovatelům. V klubu máme nyní před sebou jasnou vizi v podobě zvýšení zájmu široké veřejnosti a rádi bychom co nejrychleji navázali na minulé skvělé sportovní výsledky.

V menším městě jako je Vyškov může být asi dost složité, zvláště nyní v postcovidové době, přitáhnout k ragby děti. Je to tak?
Naši předchůdci v klubu, jak zakladatelé, trenéři, tak vedení, se zasloužili o to, že máme dobré zázemí. To je klíčové. Nicméně ano, udržet děti u ragby je zde oříšek. Mám ve Vyškově velkou konkurenci ve fotbale, hokeji či v basketu. Věřím ale, že se to daří.

Všiml jsem si, že na trenérských postech u mládeže jsou ve Vyškově špičkoví hráči. Například bratři Pořízkové či Kovářové.
Ano, a děti k nim vzhlíží. Daří se nám do klubové práce zapojovat seniornější hráče z A týmu, to je důležité.

Jak se těšíš na oslavy?
Moc! Bude na co se dívat, proběhne turnaj veteránů, zápasy dětí, představí se ženský patnáctková reprezentace v utkání s Vídní. Naši muži se v ostrém pohárovém zápase utkají s rivalským Dragonem Brno. Zvu všechny fanoušky ragby! A Vám všem, kteří jste se na činnosti našeho milovaného klubu podíleli, opravdu ze srdce děkuji a budu rád za vaši podporu či dobře míněnou dobrou radu. Vždyť je to právě ragby, které nás všechny spojuje a to z něj dělá aspoň z mého pohledu, ten nejlepší sport na světě.

Více oslavách 70 let klubu JIMI RC Vyškov zde

Petr Býma