14.09.2022 – INFORMACE Z KLUBOVÉHO RAGBY

Slavia má 95. Oslavujte s ní v sobotu v Edenu



Je to nejstarší existující ragbyový klub v Česku. A má výročí. Před více než 95 lety, v roce 1927, vznikl slávistický ragbyový klub. Přijďte tuto sobotu 17. září do vršovického Edenu na oslavy, které členové Slavie organizují. Bude na co se dívat.

„Pro fanoušky bude připraven sportovní program všech kategorií od 10 až do 18:30," hlásí slávistický manažer Marek Hora. „Pro děti jsou připraveny soutěže o ceny, klub otevře nový fan-shop mimo jiné i s věcmi s logem "95 let" k výročí, představí se i letos nová klubovna s bohatým občerstvením."

Akce se zúčastní jak ragbyové legendy Slavie, tak i sportovní hvězdy jiných sportů sdružených pod hlavičkou „velké" SK Slavia.

ODBOR RAGBY
Červenobílý klub byl založen jako ragbyový odbor SK Slavia Praha 13. dubna 1927. „Slavia hladce zdolává Vysokoškolský všesportovní klub," píše deník Sport 9. listopadu 1927 o mistrovském ragbyovém zápasu "Sešívaných". „Utkání rugbyová jsou v Praze jistě velmi vzácnou a neznámou podívanou. Nedělní zápas byl navštíven rekordním počtem diváků, z velké části vysokoškoláků, kteří se během zápasu pokřiky marně snažili povzbuditi a vybičovati k lepší hře vysokoškoláky." Slavia zvítězila 22:6.

První utkání ragby v českých zemích se odehrálo již v roce 1926 v Brně. Obě mužstva, jak SK Moravská Slavia, tak AFK Žižka Brno ale už neexistují (zápas soudcoval sportovní novinář, zakladatel ragby v tuzemsku a slavný ilustrátor Ondřej Sekora).

SlaviaHistorie1_815.jpeg


PRVNÍ MISTŘI ČESKOSLOVENSKA
Už v roce 1929 se v prvním oficiálním mistrovství Československa stala Slavia šampionem země. Následoval další předválečné i poválečné tituly. Ten poslední dvanáctý přišel v roce 2010. V sestavě tehdy byly legendy jako Jan Macháček či Ladislav Vondrášek. V týmu hrál i současný sekretář a manažer Marek Hora či aktuální trenér sedmičkové reprezentace žen Vít Chalupa.

„Slavia pro mě znamená hodně, protože mě na hřiště v Tróji dovezl táta v kočárku," vzpomíná Marek Hora. „Od té doby jsem se Slavií spojený." Právě hřiště v Tróji je s historií kloubu pevně spjato. Před lety ho zasáhla silná povodeň, která zle poničila jak hrací plochu tak i zázemí. Azyl našla Slavia v Edenu, kde působí dodnes.

Slavia_Kruh815.jpg

Foto: Martin Flousek


RODÍ SE NOVÝ ČESKÝ "RUGBY POWERHOUSE"?
Aktuálně ve Slavií nastupuje silná generace mladých hráčů, v Poháru ragby XV má klub tým A i B. „Již nyní máme ze dvou třetin přestavěný kádr z mladých hráčů, kde nastupuje spousta reprezentantů a na výkonech mužstva se to začíná projevovat. Celé je to postavené dlouhodobě na mládežnické základně, kdy nám teď dorůstají hráči kteří hrají ragby od malička a i v následujících letech máme o mládež dobře postaráno jelikož mládežnickou základnu máme širokou," říká Marek Hora.

Současná Slavia zjevně vykročila ve stopách své slavné historie. Patří k vůbec k nejmladším týmům extraligy, dobře se předvedla na letošním sedmičkovém mistrovství republiky, dodává do reprezentací skvělé ragbisty.

Třeba A tým táhnou rychlonozí mladíci Jakub Hrdlička s bratry Miřáckými, agilní mlynář Honza Žampa či nezdolný třetiřadník Patrik Průcha. Zdá se, že "velkým" klubům jako Říčany či Tatra Smíchov, nabitými spoustou talentovaných mladíků, rychle roste silná sešívaná konkurence.

Vidět a zažít i další generace slávistů můžete již tuto sobotu 17. září v Edenu.


PROGRAM SLÁVISTICKÝCH TÝMŮ
Sobota 17. září, RC Slavia, Eden

10:00 U14 – RC Olymp
11:00 U12 – RK Petrovice
11:30 U10 – RC Tatra Smíchov
12:00 U6 + U8 – RC Praga
12:30 U19 – Říčany
14:15 U18 – Říčany
16:00 A tým – RC Donau Wien
17:30 35+ - Czech Stars


Více INFO o akci zde