12.09.2022 – POHÁR XV

Kouč Sparty chválil za bojovnost. Výsledky Poháru XV

Pohár ragby XV 2022: zápas Bystrce proti Přelouči (v modrém). Foto: Facebook RC Přelouč


Letošní Pohár ragby XV má za sebou kompletní 2. kolo. V nejostřeji sledované skupině A Sparta zvítězila na Tatrovce a Říčany jasně dominovaly na Pragovce. Projděte si ohlasy a výsledky.

SKUPINA A

Zřejmě nedovezli cement. Zatímco před zápasem s favorizovanými Říčany plánovali Pragováci postavit „beton", po utkání bylo jasné, že se jim to nepovedlo. V duelu 2. kola Poháru ragby XV podlehli favorizovanému soupeři vysoko 10:70.

Kouč Říčan Miroslav Němeček přesto sympaticky výkon soupeře ocenil. „Skóre neodpovídá průběhu zápasu. Praga se nikdy nevzdala a navzdory absenci svých opor bojovala až do konce," hodnotil trenér. „Největší rozdíl dle mého byl v individuálních dovednostech jednotlivých hráčů a to především v schopnosti zakončit akci. Tady jsme nad Pragou dominovali."

Podle Miroslava Němečka například útoková spojka Pragy Petr Čížek dobře organizoval hru, ale „neměl k sobě bohužel hráče, kteří by dokázali jednotlivé akce dotáhnout". Říčany po dvou kolech jednoznačně dominují tabulce skupiny A.

Ve stejné skupině v očekávaném souboji velkých rivalů Tatry a Sparty domácí hráči na Smíchově zklamali. „Byl to z naší strany absolutně odevzdaný zápas, bez agresivity, bez chuti vyhrát. Bez schopnosti vzít zodpovědnost na sebe," litoval po duelu kouč Tatry Smíchov Jan Oswald. Sparty zvítězila 43:19. „Snad se do zápasu příštího kola proti Říčanům dáme do kupy a předvedeme úplně jiný výkon," doplnil posmutnělý trenér.

Za to sparťanský kormidelník Eduard Krützner mladší zářil. „Byli jsme od počátku utkání lepším týmem. První pětku jsme položili krátce po výkopu už ve 2. minutě. Potom jsme sice brzy inkasovali a stav byl jen krátce 7 : 7, ale následně jsme dominovali především v autech i mlýnech. Přidali jsme v této fázi čtyři pětky s konverzí." Po půli vedla Sparta již 35:14. Druhý poločas už nebyl tak intenzivní ani aktivní, a to na obou stranách. Hra se rozkouskovala. „Hráče jsem pochválil za velkou bojovnost, dobrou obranu a dodržení herního plánu," konstatoval sparťanský Eduard Krützner mladší.

SKUPINA B

Extraligový nováček Zlín předvedl v poháru v prvním zápase proti „velkému soupeři" po několika letech dobrý výkon zejména zpočátku. V průběhu hry nicméně favorizovaní hosté z Vyškova přidávali na síle a na rychlosti a sbírali body. Kouč Pavel Pala nicméně nebyl s výkonem týmu spokojen a nezvykle často to emotivními gesty dával najevo. Jak domácí tak překvapivě i hosté předváděli spousty technických chyb.

„Máme co zlepšovat," konstatoval trenér Vyškova Pavel Pala. Podle zkušeného trenéra část kádru považuje pohár za mnohem méně prestižní záležitost než extraligu, a i proto byl tým oslaben a nekompaktní. V dresu Vyškova hrál na pozici zadáka Michal Havránek, odchovanec Sokola Mariánské Hory. Třicetiletý útočník dojíždí na tréninky do Vyškova z Ostravy. „Moc bych si totiž chtěl jednou zahrát extraligu," popsal cíl sympatický hráč.

Ve druhém zápase si Slavia vyšlápla na Dragon Brno a „banda šikovných sešívaných" mladíků si z Moravy veze vysoké vítězství 64:24. Na postu útokové spojky se možná poněkud překvapivě představil rychlonohý Jakub Hrdlička, jako tříčtvrtky mu sekundovali bratři Miřáčtí: Adam i David, oba taktéž reprezentanti.

SKUPINA C

Brněnská Bystrc překvapivě porazila (a dosti vysoko) Přelouč 47:19, která na jaře sestoupila do 1. ligy. Za Přelouč nastoupil například reprezentant Jan Čížek. Bystrc působí dosti našlapaně, neboť v 1. kole porazila také favorizované Společenství Říčany B/Iuridica.

Toto společenství se tentokráte utkalo s Petrovicemi a bez velkých potíží zvítězilo 33:0. Tým jednoznačně táhnou hráči Říčan, kteří v současnosti mají snad největší zásobárnu mladých talentů v Česku. Na postu útokové spojky nicméně nastoupil už třicátník Jan Kučera, který na jaře hostoval ve Vyškově a například na letošním mistrovství republiky v sedmičkách patřil k jedněm z nejlepších hráčů vůbec. Stejně tak i Michal Schlanger, říčanská klubová legenda, který odehrál utkání jako zadák.

SKUPINA D

Tatrovácké béčko s mnoha mladými hráči v sestavě nestačilo na zkušenější Ostraváky. Sokol Mariánské Hory si ze Smíchova odvezl výhru 32:10.

Havířov si z rekordně dlouhé štreky na druhý konec republiky odváží vydřené vítězství 28:26 ze zápasu proti Společenství RC Č. Budějovice/Rugby Šumava Nýrsko.

SKUPINA E

Slávistické béčko dokázalo porazit Společenství Babice/Liberec/Petrovice B 19:7. Za domácí společenství nastoupil a hrál po celý zápas veterán Petrovic a někdejší dlouholetý reprezentant Antonín Brabec.

Olomouci se po letech daří návrat do patnáctkových soutěží. Poté co v 1. kole jejich tým spojený s Vyškovam B zvítězil 53:10, ve druhém vystoupení vyhrál rovněž „o parník" a to nad AMMOREM (Společenstvím Plzně, Rakovníka a Kralup) 40:7. AMMOR nastoupil v roji velice zkušeným týmem, Pouze jediný hráč z této osmičky měl méně než pětatřicet let.

Další kolo Poháru ragby XV se hraje 24. a 25. září. Rozlosování najdete zde

Výsledky Pohár ragby XV 2022, 2. kolo (10. a 11. září):

Skupina A
RC Praga Praha – RC Mountfield Říčany 10:70
RC Tatra Smíchov – RC Sparta Praha 19:43

Skupina B
Dragon Brno – RC Slavia Praha 24:64
Zlín – Vyškov 17:53

Skupina C
Říčany B/ ARC Iuridica – RK Petrovice 33:0
Bystrc – Přelouč 47:19

Skupina D
Tatra Smíchov B – Sokol Mariánské Hory 10:32
RC Č.Budějovice/Rugby Šumava Nýrsko – RC Havířov 26:28

Skupina E
Babice/Liberec/Petrovice B – Slavia B 7:19
RC Olomouc/Vyškov B – Ammor (Plz., Kral. Rak.) 40:7


PB