09.09.2022 – POHÁR XV

​Praga chystá beton. Spartu čekají ambiciózní Tatrováci

Tatra (v černém) se ve 2. kole Poháru ragby XV utká se Spartou. Červenobílá Slavia vyzve Dragon Brno. Foto: Martin Flousek



Tatra proti Spartě. Souboj nesmiřitelných rivalů nabízí zítřejší 2. kolo Poháru ragby XV. „Bude to hodně tvrdý zápas, moc se těším a čekám dobrou atmosféru," hlásí vpředvečer utkání kouč Tatry Smíchov Jan Oswald.

ODVETA ZA SEMIFINÁLE

Půjde o první vzájemný zápas týmů od semifinále letošní extraligy, ve kterém Sparta prohrála. „Budou nám to chtít vrátit," je přesvědčen Jan Oswald. Zatímco Tatra prohrála před čtrnácti dny v 1. kole poháru smolně až v samotném závěru s Pragovkou, Sparta dostala pořádně „nasypáno" od Říčan. Oba soupeři proto potřebují vyhrát.

„Nebudeme mít silnější tým než v Říčanech, navíc se nám vykartoval Lukáš Hřebačka," zmiňuje klíčového útočníka týmu trenér Sparty Eduard Krützner mladší. „Nadcházející zápas nicméně bude jiný. Tatra se bude spoléhat na mladé, pohyblivé a ambiciózní hráče. Tomu se postavíme."

Za Spartu jistě nenastoupí ani veterán Pavel Vokrouhlík, který v minulém zápase utrpěl otřes mozku. Zápas začíná na stadionu Tatry Smíchov od tradičních 11 hodin.

STŘET GENERACÍ

V utkání domácí Pragy proti Říčanům půjde o jakýsi „útokový střet generací". Ofenzívu Pragováků povede již devětatřicetiletý někdejší Ragbista roku a ikona klubu z Vysočan Petr Čížek. „Vyjdeme ze stoprocentní obrany, postavíme jim beton," říká Roman Šuster, asistent trenéra Pragy. „Spoléháme se i na precizně provedené standardky. Co se týče Petra, ten je prostě rozseká, je to rozený dirigent hry."

Trenér Říčan Miroslav Němeček postaví jako útokovou spojku dvaadvacetiletého Jihoafričana Tristana Horaka. „Budu se spoléhat na mladé, šikovné kluky, kteří jsou individuálně skvěle vybavení. Naši ragbisti navíc dobře vidí prostor a čím dál víc jsme dobře organizovaní."

Dynamický a neohrožený Tristan Horak patří k nejlépe kopajícím hráčům extraligy, často si v útocích „bere" balón sám na sebe a snaží se díky svým fyzickým dispozicím o samostatné průniky, dobře skládá. Přemýšlivý stratég Petr Čížek je více „do hry" se spoluhráči. „Petr má ohromné zkušenosti, umí zorganizovat obranu tak, aby mu naši mladí neutíkali," uznal protivníkovy kvality Miroslav Němeček. Zápas na stadionu Pragovky ve Vysočanech začíná zítra ve 14 hodin.


Ostatní víkendové zápasy Poháru ragby XV najdete zde


PB