08.09.2022 – REPREZENTACE ŽEN 7S

​Ragbistky dostaly nálož od špičkových trenérů z Francie a Anglie

Brit Dan Howells (vlevo) a Francouz Jérémy Aicardi (vpravo) už naplno pracují v českém ženském ragby.



Takovou tréninkovou nálož ještě české ragbistky nezažily. Hned den po sobotním náročném klubovém turnaji Poháru 7s v Petrovicích si české reprezentantky v olympijském ragby vzali do parády špičkový britský kondiční trenér Dan Howells a zkušený francouzský ragbyový kouč Jérémy Aicardi.


ŠÁHLY JSME SI NA DNO
„Ke konci to bylo až extrémní, šáhly jsme si do laktátu," popisovala nedělní specializovaný program ušitý na míru reprezentantka Kristýna Plevová. „Zároveň se každý snažil, každá z nás do toho dala hodně. Oba trenéři k tomu přistupují hodně jinak než u nás doma. Vysokou náročnost ale proložili i zábavnými sekvencemi."

Oba experti, kteří začali spolupracovat s českým ragby zejména na základě podpory Národní sportovní agentury na účast ženských kolektivních týmů na olympiádě 2028 v Los Angeles, strávili v Česku prodloužený víkend. První tak komplexní akci svého druhu zorganizovala manažerka ženského ragby Hanka Schlangerová. „Cílem je posunou ženské ragby dopředu," podotkla.


TRENÉŘI DODALI ŠMRNC
V pátek oba experti konzultovali a připravovali víkendový program s širším i realizačními týmy reprezentací žen, dívek U18 a dívek U16. Ragbyové „věci" řešili s Jérémym Aicardim Vít Chalupa (reprezentace žen), Stanislav Král (U18) a Klárka Hladilová (U16). Kondiční „věci" pak procházeli s Danem Howellsem Jan Maštera (ženy), Alexandra Žirovnická (U16) a opět Stanislav Král (U18).

V sobotu na turnaji Poháru 7s měly už vybrané reprezentantky na sobě „instalovány" GPS přijímače, které mapovaly jejich pohyb. Ty Dan Howells a Jérémy Aicardi využili i v neděli. V klíčový den celé akce měly ragbistky složeny z dopoledního tréninku zaměřeného na přihrávky a z odpolední sekce soustředící se na herní zatížení.

„Odpoledne některé hráčky naběhaly až 5 kilometrů, což po náročné sobotě i dopoledni bylo opravdu hodně," vysvětlovala Hanka Schlangerová. „Špičkové světové hráčky, například Novozélanďanky, by za podobných podmínek absolvovaly kilometrů zhruba osm." „Odcejpalo to, mělo to šmrnc," hodnotila nedělní sekci reprezentantka Sára Lea Exnerová.


PROBLÉMY S PŘIHRÁVKOU
Zatímco Dan Howels používal při výkladu angličtinu, Jérémy Aicardi zůstal na vlastní přání ve francouzském módu. U cvičení mu tak asistoval český expert na sedmičkové ragby a někdejší hráč francouzských ragbyových soutěží Tomáš Krejčí. „Jérémy je skvělý praktik, skvěle popisoval konkrétní problémy, které hráčky i tým má," doplnila Hanka Schlangerová.

Francouz tak vypichoval například problematiku rozestupů při přihrávkách. „Optimum je v našem případě kolem 5 až 7 metrů, u delších příher už ztrácíme. Nejsou dostatečně rychlé ani přesné," odnesla si z neděle Kristýna Plevová. „Oba experti na základě našeho letního vystoupení na mistrovství Evropy i další slabá místa v naší hře."

Celá třicítka dívek do 16 let pak v neděli absolvovala speciální trénink na horním hřišti Tatry Smíchov na Strahově. Vedl ho tentokráte další expert, špičkový tuzemský kondiční trenér Daniel Hejret.

České reprezentační sedmičkové ragbistky čekají na podzim ještě tři turnaje Poháru 7s v klubových barvách, poté soustředění ve Španělsku a prestižní sedmičkové klání v Dubaji.


PB