29.08.2022 – INFORMACE ZE ZAHRANIČÍ

​Čech zdramatizoval finále před 10 tisíci diváky

Adam Miřácký v dresu Monaka. Foto: Dan Beneš



S nervy francouzských fanoušků ragby si pohrál Adam Miřácký. V závěru vypjatého a těsného finále turnaje Supersevens nejprve český hráč v samém závěru ztratil míč, aby ho pak skvělou skládkou získal pro svůj tým zpět.

Monako s českým útočníkem tak uhájilo vítězství 24:21 s domácím týmem Section Paloise. Pro Adama Miřáckého to byl druhý turnaj celkem čtyřdílné sedmičkové profesionální soutěže, jehož vyvrcholením bude listopadové klání v kryté hale v Paříži.

Slávistický útočník nastoupil uplynulou sobotu ve všech čtyřech zápasech, ve čtvrtfinále proti týmu Union Bordeaux-Bégles položil pětku. Ta přišla po spolupráci s legendou sedmičkového ragby Jihoafričanem Cecilem Afrikou.

„První dva zápasy pavouka nastoupil Adam v základní sestavě, pak střídal. Ale třeba i dvakrát za zápas," uvedl Dan Beneš, manažer rozvoje ČSRU a zároveň sportovní ředitel Slavie Praha, který turnaj sledoval přímo v jihofrancouzském městě Pau. „Finále proti domácím bylo hodně vyhecované."

O týden dříve Adam Miřácký ve svém vůbec prvním zápase v sérii na turnaji v La Rochelle položil tři pětky. „V Česku někdy máme tendenci takové úspěchy zlehčovat, ale je to jakoby se australský lední hokejista prosadil v playoff extraligy v týmu Třince," přidal srovnání tuzemský expert na sedmičkové ragby Tomáš Krejčí.

„Je to skvělá šance se ukázat a třeba i díky tomu získat dlouhodobé angažmá v profesionálním patnáctkovém zahraničním klubu, kde se pak Adam může dále rozvíjet," cení si úspěchu mladého slávisty Antonín Brabec, manažer soutěží ČSRU.

Na stadionu Stade du Hameau v Pau sledovalo vyvrcholení turnaje 10 tisíc fanoušků, drtivá většina samozřejmě hnala dopředu domácí a věřila v jejich vítězství. „Viditelné" okamžiky Adama Miřáckého v samém závěru dramatu si tak budou dobře pamatovat.

Osmnáctiletý Adam Miřácký se po turnaji vrací do Česka, už v sobotu 3. září by měl nastoupit v Říčanech za české juniory v zápase kvalifikace mistrovství Evropy proti Polsku. Na podzim by měl za Slavii odehrát několik zápasů Poháru XV.

Monako se díky vítězství ve třetím turnaji v pořadí dostalo do celkového vedení. V čele s 58 body je před Section Paloise, s odstupem pak následuje třetí Racing 92 se 41 body, čtvrtý Baabaas Sevens se 40 body a pátý Stade Francais s 37 body. Supersevens se účastní celkem 16 týmů.

Výsledky týmu Monaco Rugby Sevens na 3. turnaji Supersevens v Pau

Osmifinále: Monaco – CA Brive 45:7
Čtvrtfinále: Monaco – Union Bordeaux-Bégles 33:17
Semifinále: Monaco – Racing 92 34:0
Finále: Monaco – Section Paloise 24:21

PB