18.08.2022 – ČSRU INFORMUJE

​K reprezentaci mužů jde novozélandský kouč. Co čeká české ragby na podzim?

Kapitán národního týmu, vazač a hráč pražské Pragy odchází do irského klubu Clonmel RFC. Foto: Martin Flousek



I když je v něm stále několik nejasných termínů, už nyní slibuje kalendář podzimní sezóny českého mužského i ženského ragby zajímavou podívanou.


MUŽSKÁ REPREZENTACE

Muže čeká dvojice zápasů mistrovství Evropy úrovně Conference North. 8. října se představí v Budapešti proti Maďarsku, 12. listopadu nastoupí ve Zlíně proti Moldavsku.

Reprezentační kouč Miroslav Němeček posiluje realizační tým. Jako asistent pro útok přijde k mužstvu Novozélanďan Roimata Hansell-Pune. Pětatřicetiletý útočník (vnitřní tříčtvrtka) dříve hrával s Miroslavem Němečkem profesionálně ve francouzském klubu Oyonnax Rugby.

Pro roli asistenta pro obranu by národní tým mohl vyztužit jihoafrický trenér Manyosha Ntando, přezdívaný Bizu. Ten v tuto chvíli působí jako profesionální kouč v klubu Praga Praha. „Věřím, že se s Pragovkou domluvíme," uvádí Miroslav Němeček. Bizu by v případě uvolnění působil u reprezentace i u Pragy. Podobně to má Miroslav Němeček, který vede tým Říčan.

MUŽSKÁ REPREZENTACE U23

Jako jakýsi předstupeň snahy o české zapojení do evropské klubové soutěže SuperCup vzniká reprezentace do 23 let. Cílem je účast v mezinárodním poháru v příští sezóně. V SuperCupu působí například týmy z Gruzie, Belgie či Španělska.

Trenérem týmu se stal kouč Tatry Smíchov Jan Oswald, asistovat mu bude bývalý trenér reprezentace VII a U20 a současný sportovní ředitel Petrovic Antonín Brabec. „Projekt na zapojení českého týmu do SuperCupu se mi moc líbí," uvádí Jan Oswald. „Tuzemští hráči nutně potřebují pro výkonnostní růst větší porci těžkých zápasů."

Mužstvo U23 by se poprvé mělo představit 3. září v Říčanech v přátelském utkání s polskými mladíky (po zápasech kvalifikace U18 a U20, které utkání ve stejný den předcházejí, více níže). V listopadu jsou zatím v jednání dva možné zápasy: buď proti bruselským Devils (účastník SuperCupu) či s mužskou reprezentací Slovenska (jako předzápas mužů proti Moldavsku ve Zlíně).

ČESKÉ KLUBOVÉ RAGBY

Muže čeká na podzim Pohár XV (více informací zde), který startuje už 27. srpna a jehož finále bude na umělé trávě na pražské Markétě 19. listopadu od 17 hodin

V některých domácích klubech dochází k zajímavým změnám. Tvůrce hry Tatry Smíchov, druhého celku letošní extraligy, Jihoafričan Jacques Fick odchází hrát jako profesionál do německého klubu BSC Offenbach. Do klubu naopak přišel ze Sparty jiný Jihoafričan Nicolas Uys, který už nastupuje i za český národní tým.

V pohybu je i klíčová trojice hráčů Pragy. Kapitán národního týmu a Ragbista roku 2021 Dan Hošek míří spolu s klubovým i reprezentačním spoluhráčem Albertem Froňkem hrát do Irska. Tam je v amatérském klubu Clonmel RFC v provincii Munster povede Australan a někdejší kouč sedmičkové české reprezentace Phil Hopkins.

Kapitán sedmičkové reprezentace (a člen té patnáctkové) a zároveň populární „hlídač" pragováckého maskota medvídka Matyáš Hopp odchází hrát za italský klub CUS Milán. „Můj nový tým je účastníkem nejvyšší italské amatérské soutěže nazývané Serie A," hlásí nadšeně útoková spojka. Matyáš Hopp bude v Itálii po dva roky studovat univerzitu.

Urostlému Janu Kučerovi, útokové spojce a jednomu z nejlépe skládajících českých útočníků, skončilo extraligové hostování ve Vyškově a vrací se do mateřského klubu v Říčanech. Tomáši Forstovi z Pragy zase skončilo hostování na Spartě. Slávista Adam Miřácký o nadcházejícím víkendu prémiově nastoupí za Monako v nejvyšší francouzské sedmičkové soutěži Supersevens.

ŽENSKÉ RAGBY

Ženy čeká v podzimní sezóně sedmičkový Český pohár. Zatím jsou potvrzeny tři turnaje série, ale může jich být až pět. V kalendáři totiž například ještě není jistý termín konání zápasu patnáctkové reprezentace žen v Německu.

Jisté ovšem je, že domácí zápas proti Belgii odehrají ženy 19. listopadu na pražské Markétě. Utkání začne ve 14 hodin a bude předcházet finále Poháru XV mužů, který je naplánován od 17 hodin. V prosinci čeká národní sedmičkový výběr žen turnaj v Dubaji.

U ženské sedmičkové reprezentace, která byla zapojena do projektu Národní sportovní agentury na účast na Olympijských hrách v Los Angeles 2028, výrazně posílil realizační tým. Kouč Vít Chalupa u výběru pracuje naplno, v pozici manažerky celého projektu je Hanka Schlangerová, tým posílila další fyzioterapeutka, s kondicí pomáhá britský ragbyový expert Dan Howells (více zde) a na herním projevu celku bude pracovat i někdejší špičkový francouzský ragbista Jérémy Aicardi (více zde). Experti by měli pomoci nastavit i klubová prostředí v ženském ragby.


JUNIOŘI U18 a U20

Oba týmy čeká 3. září v Říčanech utkání kvalifikace mistrovství Evropy Championship 2022. Obě družstva nastoupí proti Polákům. Více informací zde.


SOUTĚŽE MLÁDEŽE I RAGBISTA ROKU

Na podzim se rozběhnou i soutěže mládežnických kategorií, termíny ještě budou upřesněny. Vyhlášení ankety Ragbista a ragbistka roku 2022 proběhne 21. ledna 2023 v malostranském Tyršově domě.

Magazín ragby na České televizi by měl mít premiéry vždy v pátky a to 16. září, 7. října, 28. října a 25. listopadu.


Petr Býma, RugbyUnion.cz