16.08.2022 – POHÁR XV

​Zahajuje ragbyový Pohár XV. Sparta vyrazí do Říčan

Říčany a Tatra Smíchov, nejlepší dva týmy letošní Extraligy ragby, jsou i nejvýše nasazenými v Poháru XV. Foto: Martin Flousek



Říčany proti Spartě nebo Ostrava versus Havířov. I těmito zápasy se poslední srpnový víkend rozehraje ragbyový Pohár XV.

Do tuzemské soutěže se zapojí celkem 20 týmů rozdělených do 5 výkonnostních skupin. Finále soutěže se odehraje 19. listopadu na stadiónu Markéta v Praze.

ZVÍTĚZÍ JEDEN Z OSMIČKY

Vítězem poháru se stane jeden z týmů ze skupiny A či skupiny B. Těmi jsou Říčany, Tatra Smíchov, Sparta, Praga a Vyškov, Dragon Brno, Slavia, Zlín. Nasazení do skupin vychází z výsledků letošního ročníku Extraligy a 1. ligy, prvním týmem v pořadí jsou tak Říčany. Mužstvo, které jasně kralovalo letošní nejvyšší domácí soutěži. Posledními nasazenými jsou v nejnižší skupině E nováčci: například tým Slavia B či Společenství Olomouc/Vyškov B.

„Principem domácí patnáctkové mužské sezony je pracovat s kratšími, ale intenzivnějšími soutěžemi," říká Antonín Brabec, manažer soutěží ČSRU. „Sezóna je u nás rozdělena zimou a prázdninami. Inspirujeme se v soutěžích, které se hrají na jižní polokouli."

ČTVRTFINÁLE I SEMIFINÁLE DVOUKOLOVĚ

V první fázi herního systému Poháru XV se utkají týmy ve skupinách každý s každým a to jednokolově. Ve druhé fázi se dva poslední týmy z vyšší skupiny utkají s nejlepšími dvěma mužstvy z nižší skupiny (například třetí tým ze skupiny A s druhým týmem ze skupiny B a čtvrtý tým ze skupiny A s prvním týmem ze skupiny B). Tyto „čtvrtfinále" proběhnou dvoukolově zápasy doma a venku.

Výjimkou budou první dva týmy ze skupiny A a poslední dva týmy ze skupiny E. Ty mezi sebou (první z A proti druhému z A a třetí z E versus čtvrtý z E) odehrají pouze jeden zápas, který rozhodne o jejich nasazení do další fáze bojů o celkové umístění.

Po „čtvrtfinálové" fázi tak bude jasné, kdo se v jaké skupině udržel, sestoupil či naopak postoupil. Vzhledem k tomu, že se ocení vítězové všech skupin: A (zde celkový vítěz Poháru XV), B, C, D i E, odehrají se tak v rámci těchto „nově" poskládaných skupin semifinále. První tým v dané skupině se utká se čtvrtým, druhý pak se třetím. Opět se bude hrát dvoukolově systémem doma – venku.

FINÁLE JAKO DVOJZÁPAS S UTKÁNÍM REPREZENTACE ŽEN

Poslední fází soutěže budou finálové zápasy jednotlivých skupin, které se odehrají jednokolově. Listopadové finále Poháru XV na umělé trávě na stadionu na Markétě, který byl nedávno certifikován, doprovodí zápas české ženské reprezentace s Belgií.

Posledním vítězem takzvaného „Letního poháru" se loni stala pražská Praga. Soutěž se odehrála ve zkráceném formátu a za účasti šesti týmů (Sparta, Slavia, Říčany, Přelouč, Tatra Smíchov a Praga).


Více informací o Poháru XV 2022 včetně rozpisu zápasů v základních skupinách zde


ROZDĚLENÍ DO SKUPIN

A

RC Mountfield Říčany
RC Tatra Smíchov
RC Sparta Praha
RC Praga Praha

B

JIMI RC Vyškov
RC Dragon Brno
RC Slavia Praha
RC Zlín

C

RC Přelouč
Společenství RC Říčany B/ARC Iuridica
RK Petrovice
RC Bystrc

D

Sokol Mariánské Hory
Společenství Rugby Šumava Nýrsko/RC České Budějovice
RC Havířov
RC Tatra Smíchov B

E

Společenství RC Plzeň/Rc Rakovník/RC Kralupy nad Vltavou
Společenství RK Petrovice B/RC Liberec/Rugby Babice
RC Slavia Praha B
Společenství RC Olomouc/RC Vyškov B

PB