16.08.2022 – PŘÍBĚHY A ROZHOVORY

Hrála profiligu, teď radí ragbistkám s výživou

Zuzana Šafářová (vlevo) na letošním Wimbledonu s vítězkou čtyřhry Kateřinou Siniakovou. Špičková tenistka patří mezi dlouholeté klientky nutriční specialistky. Foto: Archív ZŠ



K vlastní profesi se doslova prokousala. Od skromných začátků po respektovanou autoritu v oboru. Nutriční specialistka Zuzana Šafářová začínala radit sportovcům s výživou téměř před dvěma dekádami. Nyní už má za sebou několikaleté působení u české basketbalové či florbalové reprezentace. Letos do početné jídelní soupravy zapojila i „vagónek" národního ragbyového týmu žen.

„Univerzální návody, jak přistupovat ke stravě ve sportu sice existují, ale je nutné respektovat lidskou jedinečnost."," říká v rozhovoru pro RugbyUnion.cz uznávaná odbornice.

Vystudovaná učitelka tělesné výchovy dříve závodně soutěžila. Hrála profesionálně ping-pong v Německu. „Skončila jsem kvůli zranění. Tehdy jsem si uvědomila, že jsem se ne vždy moc dobře stravovala a že i to ke konci kariéry přispělo. Proto jsem se rozhodla, že právě v této oblasti chci pomáhat sportovcům. Zranění je nejčastějším důvodem předčasného ukončení sportovní kariéry."

Angažmá Zuzany Šafářové při České Rugbyové Unii umožnil projekt Národní sportovní agentury na účast kolektivních ženských sportů na Olympijských hrách 2028 v Los Angeles.

Zuzano, jaká je tvoje role u českého ženského ragby?
Skrze nutriční poradenství maximálně podpořit zdraví a regeneraci sportovců a předcházet tak zranění.

Jak si se dostala k nutričnímu poradenství?
Spousty let jsem působila v učitelství, ale pořád mě zajímala a lákala výživa, dostala jsem se k tomu postupně. O něco více jsem začala zhruba před 18 lety, to tady ještě nebyly žádné nutriční školy a už vůbec ne zaměřené na sport. Bylo možné studovat jen obor dietní sestra.

Získala si nějaké formální vzdělání?
Ano, začala jsem první kurzem při Univerzitě Karlově. Dá se říct, že jsem se k tomu doslova prokousala. Prosila jsem kamarády, abych si na nich určité výživové metody mohla vyzkoušet.

A nechali se?
Ano! Nějak jsem je přesvědčila… Tehdy mě to neživilo, měla jsem u toho i jinou práci: tenisovou školičku. Nicméně jsem se přes rekreační sportovce dostala k poloprofesionálním a čím dál víc mě to naplňovalo. Fungovalo to. Až jsem se dostala do vrcholového sportu.

Jak se to podařilo?
Oslovil mě Michal Ježdík, který tehdy pracoval jako sportovní ředitel basketbalového Nymburku. Chtěl konkrétně pomoct s jedním hráčem. Ozval se mi, protože na mě dostal dobré reference z několika stran. Spolupráce s tím hráčem sice později skončila a Michal Ježdík se z klubové úrovně vrátil do basketbalové federace, nicméně mě angažoval tam. Začala jsem tak dělat pro reprezentaci. Jako členka realizačního týmu jsme pak třeba v roce 2019 byla u skvělého šestého místa basketbalistů na mistrovství světa v Číně.

Takže při práci pro basketbalisty si se uchytila?
Ano, dá se to tak říct. Postupně pak zájem o moje služby rostl. Pracovala jsem třeba i pro A-tým fotbalové Sparty.

A v současnosti děláš pro jaké týmy?
Basketbal a florbal na úrovni reprezentace: ženské a mužské.

A co ragby? Je na něm z tvého pohledu něco specifičtějšího? Má například „jiné vstupní parametry"?
Ragby je náročný sport s mnoha zraněními. Myslím si, že je zde cesta dbát po každém výkonu na regeneraci. Když se ale úraz přihodí, nutricí se dá rekonvalescence výrazně urychlit. Tam vidím jasný směr. Ragby je pro mě pořád i nová věc, to mě přitahuje. Navíc mám tento sport zafixovaný jako čistý. Prostředí se mi moc líbí.

Zajdeš si někdy do pizzerie?
Nejsem zastáncem asketismu, lze si dopřát i nezdravé jídlo, když to potěší a pohladí na duši. Ale musí to být vybalancované. Člověk nicméně není vrcholovým sportovcem jen na hřišti, ale sedm dní v týdnu. A tak by k tomu měl přistupovat. Dbát například na to, že závodní stravování začíná minimálně čtyřiadvacet hodin před zahájením samotného utkání.

Hodně se v poslední době mluví o takzvaných superpotravinách. Na některé potraviny se nahlíží jinak než dříve. Máš to taky tak?
Určitě to platí třeba o vajíčkách, pohled na ně se obrací. Z mého pohledu je to superpotravina, i když samozřejmě záleží na jejich původu. Klecové jsou složením úplně jinde, než ty od slepiček s volným pohybem a přirozenou stravu.


ZuzanaSafarova_OndrejBalvin_815.jpeg

Zuzana Šafářová s basketbalovým reprezentantem Ondřejem Balvínem.

PB