10.08.2022 – REPREZENTACE U20

​Mladíkům se před Evropou postaví Poláci. V Říčanech a dvakrát

Takhle se Ondřej Bejček, Jakub Hrdlička a Alex Young radovali v loňském zápase s Poláky v Petrovicích. Reprezentace U20 si vítězstvím vybojovala účast v ME Championship 2021. Foto: Martin Flousek




Jako první vyrazí do ostrých zápasů pomalu se rozjíždějící sezóny patnáctkových reprezentací české výběry mladíků. Jak tým do 18 let, tak tým do 20 let budou čelit Polákům. Dvojzápas se odehraje v sobotu 3. září 2022 v Říčanech.

Oběma týmům jde o účast na podzimních mistrovstvích Evropy nejvyšší úrovně Championship.

U18 ZKUSÍ PŘELÍT ÚSPĚCH ZE SEDMIČEK DO PATNÁCTEK

Tým do 18 let vedený trenéry Karlem Šampalíkem a Tomášem Kohoutem může těžit „z úspěšné vlny" v sedmičkovém ragby, kde mladíci v Polsku v létě na mistrovství Evropy obsadili skvělé páté místo.

„Patnáctky jsou přeci jen něco jiného," konstatuje nicméně Tomáš Kohout. V XV týmu by se měli objevit všichni z výběru VII. „V sedmičkách dobrým týmům stačíme, v patnáctkách zatím ne. Věřím ale, že třeba na Rumuny se dotáhnout můžeme," uvádí Tomáš Kohout jednoho z účastníků třídy Championship. Realizační tým ještě před zápasem chystá pro "osmnáctkaře" několik soustředění.

Šampionát se odehraje na podzim v gruzínském Tbilisi. Tam byl přeložen z ruské enklávy Kaliningrad u Baltského moře. Pokud osmnáctiletí nad Polskem zvítězí a postoupí, narazí na nejlépe nasazený tým z osmi účastníků. Tím je domácí Gruzie, favorit mistrovství. „Cíl je jasný, přehrát Poláky a postoupit, pak se uvidí," říká Karel Šampalík. Herní systém mistrovství je „vyřazovací": čtveřici vítězů z prvních zápasů čeká semifinále, poražení jdou do bojů o umístění. Každý tým tak odehraje tři zápasy.

DVACÍTKY MAJÍ VYCHÁZET Z DOBRÝCH STANDARDEK

Mistrovství Evropy do 20 let se stejně jako loni koná v portugalské Coimbře. Tam se Češi utkali s domácími, Rumuny a Němci. Třikrát sice prohráli, nicméně v zápasech s Německem a s Rumunskem předvedli velice dobré výkony.

„Máme docela dobrou úroveň standardních situací, z toho a z kvalitní obrany bychom měli vycházet," říká trenér U20 Roman Šuster. „Na kvalitní defenzívě je ale ještě hodně práce."

Realizační tým U20 nachystal před zápasem soustředění, to se uskuteční 12. – 14. srpna na pražské Markétě. „Soustředění je i nadále otevřené, zájemci se mohou hlásit přímo u mě," říká Šárka Žižková, manažerka reprezentace do 20 let.

Kvalifikace ME XV Championship 2022, 3. září 2022
Stadión Josefa Kohouta v Říčanech

Reprezentace U18:
11:00 Česko – Polsko

Reprezentace U20:
13:30 Česko – Polsko

V jednání je i třetí zápas s Polskem (přátelský), ten by se měl uskutečnit na říčanském stadiónu v 16 hodin. Nastoupily by k němu „B" týmy Česka i Polska, zřejmě doplněné o několik hráčů výběrů do 23 let, případně i do 18 let.

Program soustředění U20

ProgramSoustredeniU20_815.jpg

Manažerka týmu U20 Šárka Žižková, sarka.zizkova@rugbyunion.cz


PB