10.08.2022 – TRÉNOVÁNÍ & VZDĚLÁVÁNÍ

​Naučíme ragbisty kvalitní první pomoc, říká fyzio



Po deseti letech na hřišti v roli člena realizačního týmů, už nyní působí mnohem více v týlu. Odtud začala pracovat na klíčové části českého ragbyového prostředí. Fyzioterapeutka Olga Grossová strávila při utkáních reprezentačním týmů mužů celou dekádu, v zázemí České Rugbyové Unie nyní navrhuje a organizuje vzdělávací programy zaměřené na výrazné zlepšení zdravotní péče. Oblasti, kterou současné vedení Unie vidí jako jednu z jasně prioritních.

CHYBĚLA SYSTEMATIČNOST

„Zdravotní péče nebyla v českém ragby nikdy moc sledována," říká otevřeně Olga Grossová. „My, fyzioterapeuti či zdravotníci, jsme se, co se týče ragby, nikdy systematicky nevzdělávali. Když už probíhala školení, tak v on-line modulech."

To se nyní mění. Olga Grossová se svým týmem začala organizovat osobní setkání a školení. Důraz klade na propracovanější metody a preventivní vzdělávání. Inspiraci hledá třeba i v organizaci World Rugby. „Ta má dobře postavené vzdělávací programy jak pro trenéry, tak i pro zdravotníky," doplňuje Olga Grossová.

NA PODZIM PŘIJDOU DALŠÍ ŠKOLENÍ

Oblast vzdělávání je nyní nejvíce aktuální, protože proběhlo a také proběhne pravidelné školení první pomoci v ragby, organizované ve spolupráci s Rugby Europe. „Na podzim plánujeme školení na Školitele první pomoci a dále pak budeme pokračovat v pravidelných a povinných školení pro trenéry, rozhodčí i hráče," uvádí Olga Grossová.

Cílem ČSRU je proškolit ve zdravovědě spjaté s ragby co nejširší veřejnost provázanou s tímto kontaktním sportem. „Unie pořádně a pečlivě proškolí zdravotníky, kteří dále proškolí lidi kolem ragby." To pak umožní výrazný nárůst plánovaných školení. Také nově zaváděný informační systém Unie zase umožní vést evidenci zranění hráčů.

POZICE SIGNALIZUJE RIZIKO

Důraz při školeních je v prvních fázích zaměřený na to, jak správně postupovat při poskytování první pomoci zraněnému hráči či hráčce, například při poranění hlavy či páteře. Jak ragbistku či ragbistu ošetřit a transportovat ze hřiště.

Podle Olgy Grossové se čím dál víc prosazuje například technika MILS, z anglického „manual in-line stabilization". „U hráče s poraněním hlavy, krku či páteře zdravotník přiklekne či přilehne k hráčově hlavě a fixuje dlaně a předloktí k ragbistově hlavě, čímž vytvoří jakýsi ochranný kryt," vysvětluje fyzioterapeutka. Tato pozice poté jak pro rozhodčí, tak i pro posádku sanitky, ale i ostatní hráče signalizuje, že je zde velké riziko a že je třeba okamžitě jednat.

RAGBY JI NADCHLO

Samotná Olga Grossová je u ragby od roku 2007, kdy se u reprezentace objevila jako vůbec jedna z prvních ženských fyzioterapeutek vůbec. A to i ve světovém měřítku. „Hrávali jsme tehdy v Rusku, Portugalsku či Španělsku, pamatuji se, jak tam na mě, jako ženu v mužském ragby, koukali," popisuje s úsměvem Olga Grossová.

O ragby podle svých slov předtím nevěděla, působila u pozemního hokeje žen. „Ragby mě ale okamžitě nadchlo!" vzpomíná. U reprezentace mužů ji za roky prošly silné generace hráčů a české ragbyové osobnosti jako Pavel Syrový, Miroslav Němeček, Antonín Brabec, Jan Macháček, Lukáš Rapant, Martin Jágr, Roman Šustr, Pavel Vokrouhlík, Jan Rohlík, Jiří Skall či Michael Schlanger.

V ČSRU má Olga Grossová vedle pozice vedoucí fyzioterapeutky a koordinace zdravotní péče na starosti i antidopingovou agendu.


Sekce vzdělávání ve zdravotnictví WORLD RUGBY:

https://www.world.rugby/the-game/player-welfare

Ukázka pozice MILS v ragby:

https://passport.world.rugby/player-welfare-medical/first-aid-in-rugby/chapter-2-standard-approach-to-injury-on-the-field-of-play/manual-in-line-stabilisation-mils/

Více informací o antidopingu na stránkách WORLD RUGBY (Keep Rugby Clean):

https://www.world.rugby/keep-rugby-clean


OlgaNositka_815.jpg


PB