03.08.2022 – REPREZENTACE ŽEN 7S

České ženy se mohou rychle zlepšit, říká francouzský olympionik

Francouzský ragbista a účastník olympijských her Jérémy Aicardi na stadionu v polském Krakově, kde sledoval především hru českého národního týmu žen. Foto: Martin Flousek



Zaboří se do sedačky stadiónu Wisly v Krakově a začne pečlivě sledovat a analyzovat dění na trávníku. Když se mu na hře něco nezdá, pro emotivní gesto nejde daleko. Jérémy Aicardi, někdejší ragbyový reprezentant Francie a účastník Olympijských her 2016 v Riu de Janeiru, už pracuje pro český národní tým. V roli experta a poradce sledoval otevřený a usměvavý ragbista v Polsku hru žen na letním sedmičkovém mistrovství Evropy.

Jérémy v českém ragby jsi nová tvář, můžeš nám o sobě něco říct?
Začal jsem s ragby v pěti letech. Hrál jsem čtyři roky druhou profesionální francouzskou soutěž s vaším současným trenérem mužské patnáctkové reprezentace Mirkem Němečkem v klubu Oyonnax. Stal jsem se profesionálním hráčem ragby 7 v letech 2013 - 2018.

Viděl jsem tě hrát na Gold Coast Sevens 2014 či Sydney Sevens 2017.
Ano, tam jsem byl jako člen francouzského reprezentačního týmu. Za špičkovou zkušenost ale považuju účast na Olympijských hrách v Riu de Janeiru 2016. S národním týmem Francie jsem dvakrát vyhrál evropský šampionát v ragby 7.

Když jsi na mistrovství Evropy v Krakově viděl úroveň českého ženského i mužského sedmičkového ragby, co si myslíš, že můžeš nabídnout našim národním týmům?
Hlavním projektem, pro který jsme tady, se týká ragby 7 žen, ale i muži, kteří sestoupili z první evropské úrovně, potřebují pomoct. Ragby 7 je náročné. Je třeba velmi tvrdě pracovat. Ale myslím, že máte velmi dobré hráčky. Ženy letos skončily na sedmém místě a myslím si, že opravdu mohou pokročit mezi TOP 5 týmů, pokud zapracují na různých detailech. Je to pro české ragbistky velká šance, třeba i proto, že domácí šampionát hrají pouze v ragby 7. Efekty se pak sčítají, je to velmi zajímavé pro rozvoj sedmiček žen v Česku.

A v čem konkrétně by tedy spočíval tvůj přínos?
Cílem u žen je tedy samozřejmě zmenšit rozdíl mezi Českem a špičkou, řekněme top pěti týmy.
Projektem ale nejsou pouze samotné hráčky, ale jsou to jednotlivé realizační týmy a jejich rozvoj, nastavení tréninkového procesu v týmech v jednotlivých klubech a rozvoj domácího šampionátu. Jak se zvedne úroveň klubů, tak se zvedne úroveň národního týmu také.

Našel si třeba mezi českými hráčkami mimořádné talenty?
Národní tým má teď dvě či tři mladé hráčky s velkým talentem, ale to určitě nestačí na udržet se mezi top 5 týmy v Evropě, ani na vizi směřování k olympiádě 2028 do Los Angeles. Je potřeba pokračovat v práci s U18 a v hledání dalších talentů. Hodně pětek, které holky dávaly na šampionátu, byly díky individuálním výkonům. Je potřeba dál pracovat a vylepšovat konkrétní herní situace. Mohli jsme vidět řadu mlýnů, kdy byly hráčky postaveny příliš hluboko, aby mohly útočit do volného prostoru. Je potřeba pracovat na i na obecnějších principech sedmičkového ragby, to tým posune nahoru.

Je ženské sedmičkové ragby hodně jiné než mužské?
Velká výhoda ragby žen je, že začínají v o něco pozdějším věku než kluci. Jsou nepopsaný list, když je ragby zaujme, rychle se zlepšují. Základ je začít od spodu, je třeba upravit či vylepšit práci v klubech, to by mělo být založeno i na poznatcích, které si sebou nesu z prostředí špičkového francouzského i světového ragby. Věřím, že to může přinést do českého ženského ragby velké zlepšení.


Jérémy Aicardi (33)

Někdejší francouzský ragbyový reprezentant. Účastník Olympijských her v Riu de Janeiru 2016. Narozen v Nice. Odchovanec klubu CS Bourgoin-Jallieu, hrával i za US Oyonnax či Sporting nazairien. Trénoval reprezentaci Belgie, v současnosti vede sedmičkový program pro Monako. Do země, která v pozici klubu hraje špičkovou francouzskou soutěž (podobně jako fotbalový „klub a země" AS Monako působící ve francouzské Ligue 1), by rád přivedl i některé české hráče. Zaujal ho například mladý křídelník, reprezentant a slávista Adam Miřácký.


Petr Býma (s přispěním Hanky Schlangerové a Toma Krejčího)