03.08.2022 – O RAGBY V MÉDIÍCH

​Do kin jde český film s ragbyovou tématikou

Režisér Petr Nikolaev, říčanská scénáristka Lucie Konečná a herci Martin Hofman a Jitka Čvančarové ve společnosti Milana Haitmana. Foto: Bonton Film



Klíčová tři slova, bez kterých by se nerozeběhla akce, dostal v novém českém filmu populární tuzemský ragbyový rozhodčí. „Sehnout, chytit, vázat," opakuje pečlivě nastudovaný monolog ze scénáře Milan Haitman.

Sudí se stal součástí ragbyové rodiny, která se podílela na vzniku snímku Střídavka. Film režiséra Petra Nikolaeva, kde se objevila řada hráčů Tatry Smíchov, jde zítra do kin.

Rodinnou komedii provází dějová linka z ragbyového prostředí. Natáčelo se například na horním strahovském tatrováckém hřišti. „Všechny nás natáčení hodně bavilo," vzpomíná Milan Haitman. „Přestože byla tma, pršelo a byla pořádná zima, kolem pěti stupňů."

Ve snímku se kromě rozhodčího objeví i někteří zasloužilí tatrováčtí hráči jako Roman Rygl, Petr Novák, Aleš Breburda, Vlastimil Dobrovský či Květoslav Štrunc. Právě poslední jmenovaný měl na hřišti „hvězdný" moment. Při snaze zabránit známému herci Martinovi Hoffmanovi položit pětku, ho kolenem trefil do hlavy. Záběr ve filmu zůstal, herec se ze setkání s ryzím sportem rychle otřepal.

Na natáčení se podílely i ragbistky Klárka Hladilová, Kristýna Plevová, Eva Jung, Viktorie Lančová či Květoslava Kottková. „Ve filmu se odehrává zápas takzvaných Starých pák ve smíšeném mužsko-ženském týmu, takže nečekejte úplně ragbyové prostředí," komentuje dílo Milan Haitman. „Nicméně z výsledku jsme všichni opravdu příjemně překvapeni, laik nepozná, že na hrací ploše něco nesedí."

Film v recenzi na stránkách iDNES.cz pochválila i známá kritička Mirka Spáčilová. Podobně jako spousta dobrých věcí v českém ragby i snímek má kořeny v Říčanech. Scénáristka Lucie Konečná pochází právě odsud, z města, kde na ragby či ragbistu narazíte takřka na každém kroku.

Režisér Petr Nikolaev se probil do širšího povědomí zejména snímkem Báječná léta pod psa z roku 1997 s Ondřejem Vetchým a Libuší Šafránkovou v hlavních rolích. Má za sebou i válečné drama Lidice s Karlem Rodenem (2011) či mimořádně zajímavý syrový snímek z prostředí normalizace …a bude hůř z roku 2007. Nyní například připravuje očekávaný film Legionáři – sibiřská anabáze, o klíčovém období československých dějin.

Milan Haitman si kromě postu rozhodčího, střihnul ve filmu i roli hosta na svatbě, která mu rovněž perfektně sedla. Při natáčení bylo jeho hlavním cílem „přiblížit dění na hřišti co nejvíce ragbyovým reáliím". To jak se mu to povedlo, si určitě zajděte ověřit do kina.

Zda se v českém filmu do budoucna rodí spojením MH (Martin Hofman a Milan Haitman) něco podobného jako ve světovém měřítku znamenají zkratky CC či BB, je třeba si ještě počkat.

Střídavka
Komedie, Česko, 2022, 88 min
Režie: Petr Nikolaev
Hrají: Milan Haitman, Anna Polívková, Květoslav Štrunc, Eva Holubová, Roman Rygl, Martin Hofman, Jitka Čvančarová…

PB