01.08.2022 – ME DÍVEK U18

Láska i hvězdy na ragby. Zákulisní fotografie ze šampionátu


Podívejte se na fotky ze zákulisí šampionátu mistrovství Evropy v olympijském sedmičkovém ragby dívek v Petrovicích. Úspěch i zákulisí turnaje úspěšného pro český národní tým fotografovali Martin Flousek, Petr Flíček, Jiří Růžička a Petr Býma.



LaznePetrovice815.jpeg

ŘÍČNÍ LÁZNĚ PETROVICE. Jen pár metrů před vtokem do Hostivařské přehrady se říčka Botič vine podél petrovického hřiště. Řada hráček zde našla vítané ochlazení. Tohle na Twickenhamu nemají.

ZranenaUkrajinka_PetrFlicek815.jpg

ZRANĚNÁ A ZACHRÁNĚNÁ. Jedna z ukrajinských hráček sice turnaj nedohrála, přesto se usmívala. Tým, který se kvůli válce připravoval v zahraničí a i s podporou Rugby Europe, se v posledním zápase proti Belgii zachránil v nejvyšší evropské divizi Championship. Bylo co slavit.

KristynaPlevova_AdamKoblic815.jpg

RAGBYOVÁ DOMÁCNOST. Juniorský šampionát navštívili i členové seniorských reprezentací. Kristýna Plevová přesvědčivě ukázala Adamovi Koblicovi, proč je ženský národní tým v tuto chvíli silnější.

ProskovicOgari815.jpeg

KLUCI PROKEŠOVIC. Zatímco obětavý správce petrovického hřiště Václav i jeho manželka Markéta celý víkend kmitali jako útočníci All Blacks, jejich synové si čas na zábavu našli.

MarioPavelTondaBrabec815.jpg

DVA A PŮL ŘEDITELE. Na pódiu se při ukončení šampionátu sešli zleva doprava: Pavel Myšák, ředitel ČSRU, Portugalec Mario Costa, ředitel turnaje z Rugby Europe a manažer soutěží ČSRU, někdejší sportovní ředitel ČSRU a nyní i moderátor Antonín Brabec.

HugoLaska815.jpeg

NA RAGBY S LÁSKOU. Obětaví podavači míčů snášeli velké vedra, bez nich by se turnaj neobešel. Pomáhal i malý ragbista s romantickým jménem Hugo Láska.

EddieStoilow_SlaviaRugby815.jpg

OTEC ZPĚVÁK, SYN RAGBISTA. Zpěvák Honza Žampa vystoupil v neděli na hřišti v Petrovicích s kapelou Eddie Stoilow. Jeho syn je šikovný ragbista oblékající dres Slavie Praha. Oba na kolbištích vystupují v první řadě.

RozesmivaniKristynaRiegertovaCT_815.jpg

BRANKY, BODY, SMĚJINY. Kapitánka české reprezentace Kristýna Riegertová právě přímo do kamer České televize rozesmívá spoluhráčku Julii Durychovou.

Irsko _IrskaRepublika815.jpg

DVAKRÁT IRSKOU. Mimořádně zajímavé je hrát špičkové ragby na severu Irska, v provincii Ulster. Taková hráčka reprezentuje na mistrovství Evropy či světa Irsko, nicméně na olympiádě, pokud získá nominaci, může hrát za Spojené království Velké Británie a Severního Irska. Ulster je totiž součástí království a zároveň i Irska, ale nikoli už samotné Irské republiky. Proto hráčky drží vlajku nikoli tu příslušící irské republice, ale tu, která zobrazuje všechny čtyři irské provincie: Munster, Leinster, Ulster a Connacht. Ir aby se v tom vyznal.

VivaLaFrance815.jpg

FRANCOUZSKÁ SPOJKA. Přesně v duchu cirkulární ekonomiky využily vítězné Francouzky jindy jednorázovou ceduli označující vítěze turnaje. Okamžitě poté, co dobrovolní hasiči po závěrečném ceremoniálu začali skrápět hřiště i hráčky, vynalezly si skluzavku. Postupně se projely mlýnová spojka, křídlo i ostatní. V rychlosti a preciznosti provedení skluzu Francouzky opět neměly konkurenci, stejně jako oba dva dny na hřišti.

FotografMartinFlousekZebrik815.jpeg

FOTOGRAF NA VÝŠI. Poté co Martin Flousek loni vystoupal na vrchol a fotografoval pro ČOV olympijské hry v Pekingu, zdálo se, že výše už jít nemůže. V Petrovicích se ukázalo, že to tak není. Martin je dlouholetým ragbyovým fotografem, výběr jeho snímků najdete na třeba na Flickeru ČSRU. Stabilitu fotografa periferně kontroluje zcela vpravo Kateřina Frýdlová, někdejší urputná ragbistka Tatry Smíchov a hlavní organizátorka celého turnaje. Na stadionu toho naběhala víc, než všechny hráčky dohromady. Vlevo je pak Pavel Myšák, ředitel ČSRU. To je zase držák.

StandaKral_PetrFlicek_815.jpg

JEŠTĚ JEDNO. Stanislav Král přivedl české dívky k velkému úspěchu. Kouč má pod čepicí.

SvataTrojice_815.jpg

SPOLEČENSKÁ RUBRIKA. Kapitánka české reprezentace Kristýna Riegertová sdílí radost z úspěchu s Dušanem Palcrem, prezidentem ČSRU a Šárkou Žižkovou, která na turnaji plnila funkci „stínového ředitele" šampionátu. Již brzy by se Šárka, která je zároveň manažerkou české reprezentace mužů do 20 let, měla stát šéfkou některého ze šampionátů v rámci Rugby Europe. "Svatá trojice" na snímku "ukradla show" pro Jakuba Koháka, Tondu Brabce, manažerku dívčího týmu do 18 let Hanku Schlangerovou či česko-slovenského a sparťansko-pragováckého reprezentanta Tomáše Forsta. Na ty všechny tentokráte na fotografii zbyly lístky až ve druhé řadě.

KohakKope_Dalik815.jpg

S MIKROFONEM ZA RAGBY. Herec a režisér Jakub Kohák, který byl na akci jako spolukomentátor pro návštěvníky turnaje, právě kope na háčko. Na reprezentaci to zatím těsně není, ale výkon slušný. Asistuje mu Dalibor Čech, šéf ostravského ragby a na šampionátu komentátor živého přenosu pro stream. Za mikrofonem se ostřílený matador Dalibor v průběhu celého turnaje střídal s Jirkou Boháčkem, ragbistou pražské Pragovky a zbrusu novým velkým a talentovaným objevem komentátorského řemesla.

TondaMarkétka815.jpeg

TOP JOB. Nejlepší místo i práci na stadionu si pro sebe v pohodlné sedačce a vedle pohotové moderátorky Markéty Ježkové obsadil Antonín Brabec. Někdejší Ragbista roku České republiky a velký ragbyový expert komentoval i glosoval dění na hřišti. Markéta Ježková, vycvičena léty odříkání v Ranní show na Evropě 2 vedle Leoše Mareše a Patrika Hezuckého, což je pozice náročností srovnatelná s postem pravého pilíře, situace zvládala velice elegantně. Ragby ji zjevně chytlo. Nechme se překvapit, za který tým bude příští sezónu nastupovat.

MalyFanousek_Petr Flicek815.jpg

SRDCAŘ. Zejména v těch nejmladších fanoušcích měly dívky velkou podporu. Kousek úspěchu českého týmu jde i za nimi. Díky!


Petr Býma