25.07.2022 – ME DÍVEK U18

​Žerte je v obraně, nařídil kouč úspěšným dívkám

Kouč Stanislav Král na mistrovství Evropy v Petrovicích. Foto: Martin Flousek



Takhle vypadá šťastný víkend. „A ještě pořád si ho užívám," hlásí v pondělí Stanislav Král. Trenér přivedl v sobotu a v neděli mladé české ragbistky k historickému úspěchu. Tým do 18 let vybojoval na mistrovství Evropy v olympijských sedmičkách v pražských Petrovicích historické páté místo.

„A mohli jsme být ještě výš, možná jsem taktiku na jeden zápas volil chybně," říká v otevřeném rozhovoru zkušený kouč.

Je to tvůj největší úspěch v kariéře?
Řekl bych, že je to úspěch těch konkrétních holek, které se sešly a odehrály velice dobrý turnaj. Podobně jako týdny předtím i české ženy. Aby to nebyl nahodilý úspěch, je třeba pracovat v českém ragby systémověji.

Jak to myslíš?
Holky to urvaly na hřišti, přímo ty konkrétní ragbistky. K tomu, aby se takové úspěchy mohly opakovat, nám ale chybí silnější domácí soutěž. U nás je prostě příliš malý rybníček, chybí více klubů a těžší zápasy. Můžeme se teď po úspěchu plácat po zádech, ale to by úplně nebylo dobře. Podívejte se na složení reprezentace: pět hráček z Tatry Smíchov (tam je Stanislav Král trenér, pozn. red.), tři z Petrovic, jedna ze Zlína, jedna z Přelouče, dvě z Olomouce, jedna z Bystrce.

Co navrhuješ?
Je třeba přitáhnout do ragby více dívek, oživit kluby. Jestli kluby umřou, nebude reprezentace. Za úspěchem národního týmu stojí právě kluby, bez nich a kvalitní práce jejich trenérů by to nešlo. Moc jim za to děkuji.

Myslíš tedy, že takový výsledek v dohledné době nezažijeme? Hráli jsme poměrně vyrovnané zápasy s ragbyovými mocnostmi jako jsou Anglie či Irsko, další tradiční zemi Skotsko jsme pak jednoznačně přehráli.
To ne, naopak. Z hráček současného týmu odejdou pouze Kristýna Riegertová, Julie Petříková, Anežka Skalová, Natálie Škudrnová a Aneta Fialová, ostatním osm hráček zůstává. Většina holek má tudíž šanci hrát nejvyšší evropský šampionát dvakrát, to je hodně vzácné. Zkušenosti, které nabyly v těžkých zápasech, se jim budou hodit. Tohle je opravdu zvedá a zvedne mnohem výš.

Jak tedy dopadneme na mistrovství za rok?
Budeme ještě silnější.

Jak se ti tým koučuje?
Moc dobře, holky jsou nadané, poslouchají. Hodně přemýšlím o tom, zda jsem neudělal chybu v prvním zápase s Anglií. Proti dle předpokladů silnému protivníkovi jsem naordinoval opatrnost, holky tak hrály trochu zatáhnuté. Teď si myslím, že nemusely. Před zápasem se Skotskem či v tom druhém proti Anglii jsem holky odbrzdil, řekl jsem jim: žerte je v obraně, buďte víc dravé a živé dopředu, hrajte více živé balóny v kontaktu. Pomohlo to.

Šampiónkami se staly Francouzky. Na turnaji obdržely jedinou pětku.
Ty byly jinde než všechny ostatní týmy. Mají ohromný výběr hráček, i přesto, že se primárně soustředí na patnáctkové ragby. Jejich ragbyová federace se nicméně sedmičkách věnuje opravdu zodpovědně a s plnou vahou, to je pak znát. Pětice z jejich hráček pojede v září na mistrovství světa žen! To je tedy pořádná síla. Moc se mi líbily v konečném pořadí druhé Španělky, dokonce bych řekl, že hrály hezčí ragby než Francouzky. Z části zřejmě taky proto, že Francouzky byly hodně muskulaturní, silné a urostlé atletky. Drobné Španělky musely hrát více nápaditě.

PB

ČeskoDívky_815_Celková.jpg