24.07.2022 – ME DÍVEK U18

České ragbistky jsou páté v Evropě. Šampionát ovládly Francouzky

Štěpánka Sluková s míčem při zápase proti silnému Irsku. Foto: Martin Fousek


Českému ragby se daří. Po úspěchu českých žen na mistrovství Evropy, na stejném šampionátu uspěly i dívky do 18 let. Na turnaji v pražských Petrovicích obsadily celkové 5. místo. V průběhu dvoudenního turnaje porazily například ragbyovou velmoc Skotsko.


Fotografie online z průběhu turnaje zde

Češky v po sobotních výhrách nad Belgií a Portugalskem a prohrou s Anglií zahájily nedělní dopoledne proti Irsku. A byl to velice zajímavý a pohledný zápas. Češky prohrály 5:26, což znamenalo že nepostoupily do závěrečné tříčlenné skupiny o vítězství.

Nálada v týmu byla nažhavená. "Chceme jít co nejvýš, těšíme se," hlásila hned po ránu z rozpálených pražským Petrovic kapitánka Kristýna Riegertová. Mezi devíti účastníky turnaje se tak Češky dostaly do skupiny o umístění na 4. až 6. místě. Společně se Skotskem a s Anglií. Tam vítězstvím se Skotskem a prohrou s Anglií vybojovaly konečnou pátou příčku.

Vítězkami mistrovství Evropy Championship se staly Francouzky. Turnajem projely bez jakýchkoli komplikací. Dostaly pouze jedinou pětku a to od Španělek ve finálové skupině.

Celkové pořadí mistrovství Evropy Championship 2022 dívek do 18 let:

1. Francie

2. Španělsko

3. Irsko

4. Anglie

5. Česko

6. Skotsko

7. Ukrajina

8. Belgie

9. Portugalsko


ZÁPASY ČESKÉHO TÝMU V NEDĚLI:


Česko - Anglie 10:28

V klání o čtvrté místo začaly Češky skvěle. Angličanky nedokázaly zastavit kapitánku Kristýnu Riegertovou, která položila pětku. Ochozy petrovického stadiónku u říčky Botič projela euforie.

Angličanky ovšem zapnuly, na Česko se začal valit jeden útok na druhý. A Anglie tempo ještě stupňovala - a začala sbírat body. Domácí se jen málo dostávaly k míči. Protivník utekl na rozdíl 5:28. Až v samotném závěru položila "rozlučkovou" českou pětku se šampionátem Štěpánka Sluková, pravděpodobně nejlepší tuzemská hráčka.

Tým vedený koučem Stanislavem Králem dosáhl pátého místa, což je velkým úspěchem českého ragby.

Česko - Skotsko 42:10

Jedno z největších vítězství v historii českého ragby. Tak se dá nazvat mimořádně povedené utkání Češek se Skotkami. Tuzemské ragbistky byly od počátku mnohem aktivnější, držely míč, nepustily protivníka moc do hry. Ke zteči zavelela kapitánka: Kristýna Riegertová po krásné individuální akci otevřela skóre. Skotky za chvíli odpověděly pětkou.

Češky to nerozhodilo, skotskou obranou zanedlouho pronikla Julie Petříková. 14:5. české nájezdy pokračovaly, Skotky nestíhaly bránit, byly často o krok pozadu. Domácí petrovická Ema Kübelbecková zmátla skotskou obranu a posbírala další body. 21:5. Diváci hnali český tým dopředu, hráčky si hru viditelně užívaly. A přidávaly body.

Skvěle rozjetý tým nyní čeká Anglie. Ta v posledním zápase právě se Skotskem zvítězila 33:12.

Česko - Irsko 5:26

Na Irsko Češky ve skupině o 4. -6. místo doslova vletěly. Irkám prakticky nepůjčily míč, rychle se přesouvaly, byly u všeho dřív. Před pětkovištěm se prosmýkla Julie Durychová, jedna z nejagilnějších českých hráček na šampionátu, a po takzvaném "switchi", skvěle načasované přihrávky do kříže od Kristýny Riegertové, udeřila. 5:0 a vedení pro Česko proti silným Irkám!

Protivník nicméně rychle tempo hry srovnal a pak i převzal aktivitu. Češky dobře bránily, tam kde proti atletickým Irkám chyběla rychlost, zdvojovaly skládky. Vyšší technická vyspělost a hra na vyšší stupeň se začala projevovat, Irky začaly pokládat.

Přesto se Češky nevzdávaly. Jeden z nejhezčích momentů zápasu předvedla Ema Küblbecková. Hodně sebevědomě a drze vletěla s míčem mezi dvě Irky. Jednu sundala na zem, druhou oběhla a získala cenné metry. Ochozy zaplněného stadiónku v Petrovicích zašuměly. Česko vedené koučem Stanislavem Králem nakonec tedy podlehlo, ale v zápase proti Angličankám a Skotkám může překvapit.


SOBOTNÍ ZÁPASY ČESKÉHO TÝMU ZDE


Skupina o 1.-3. místo:
Francie, Anglie, Španělsko

Skupina o 4.-6. místo:
Česko, Anglie, Skotsko

Skupina o 7. - 9. místo:
Belgie, Portugalsko, Ukrajina


Celkové výsledky turnaje zde

Online archív zápasů zde



PB