20.07.2022 – POHÁR XV

O Pohár XV se utká 20 týmů. Česko tým do Super Cupu nepošle

Foto: Martin Flousek


Dvě velké neznámé ovlivňovaly podobu ragbyového kalendáře mužů na podzim 2022. První byla možná účast českého výběrového týmu v mezinárodní klubové soutěži Super Cup. Organizátor Rugby Europe dala nakonec před tuzemským týmem přednost tomu gruzínskému.

I druhý velký „úder" byl ve hře. Přestože Česko nepostoupilo do vyšší úrovně mistrovství Evropy, Trophy, byla zde poměrně velká šance, že ji přesto tuzemští ragbisti budou hrát. Rugby Europe naznačilo, že právě česká reprezentace může nahradit chybějící Ukrajinu. Ta ale nakonec tento týden soutěž potvrdila.

Sportovní kalendář mužů (návrh) - podzim 2022

Soutěže mužů podzim 2022_var 4.jpg

O Pohár XV se utká dvacítka klubů
V domácí mužské podzimní pohárové soutěži se dle aktuálního návrhu utká dvacítka klubu. Ty jsou rozděleny podle výkonnosti do pěti košů A až E. V každé skupině jsou 4 týmy, které hrají jednokolově každý s každým.

Po základní části se koná čtvrtfinále (doma/venku), kde se prolnou skupiny, to znamená poslední dva týmy se utkají s prvními dvěma z nižší skupiny. Vítězové čtvrtfinále zůstávají ve vyšší skupině. Týmy mohou postoupit nebo sestoupit vždy o jednu skupinu nahoru nebo dolů. Každá skupina pak hraje o svůj pohár.

Varianta této soutěže byla navržena metodickou komisí a odsouhlasena VV ČSRU v návaznosti na strategický plán ČSRU. Ten počítá s účastí českého týmu v Super Cupu ročníku 2023.

Kluby v současnosti potvrzují svoji účast v Poháru XV, to musí učinit do 24. 7. ČSRU vypsala i soutěž Pohár 7s/10s, zde se mohou kluby hlásit do 31. 7.

Pohár XV 2022 – muži

Skupina A 1. RC Mountfield Říčany 2. RC Tatra Smíchov 3. RC Sparta Praha 4. RC Praga Praha

Skupina B 5. JIMI RC Vyškov 6. RC Dragon Brno 7. RC Slavia Praha 8. RC Zlín

Skupina C 9. RC Přelouč, 10. společenství RC Říčany B/ARC Iuridica 11. RK Petrovice 12. RC Bystrc

Skupina D 13. Sokol Mariánské Hory 14. společenství Rugby Šumava Nýrsko/RC České Budějovice 15. RC Havířov 16. společenství RC Tatra Smíchov B/RC Praga Praha B

Skupina E 17. společenství Plzeň/RC Rakovník/RC Kralupy nad Vltavou - AMMOR 18. společenství RK Petrovice B/RC Liberec/Rugby Babice 19. RC Slavia Praha B 20. společenství Olomouc/RC Vyškov B

Podrobný rozpis návrhu Poháru XV - podzim 2022 ZDE

PB