16.07.2022 – REPREZENTACE ŽEN 7S

Češky hrály vyrovnaně s Anglií, mistrovství světa bylo blízko

České reprezentantky v zápase proti silnému Irsku. Foto: Rugby Europe



Senzace se nekonala, ale nebylo k ní daleko. České ragbistky podlehly ve čtvrtfinále kvalifikace o mistrovství světa Anglii 5:19 a na šampionát v olympijských sedmičkách, který se koná v září v Jižní Africe, se neprobojovaly. V rumunské Bukurešti svedly s favoritkami velice vyrovnaný mač, ještě dvě minuty před koncem prohrávaly pouze o dva body a byly na "dostřel" mimořádného úspěchu.

Žádný český tým ještě na mistrovství světa v ragby nestartoval. "Cílem bylo dostat se do čtvrtfinále a to se povedlo. Holky v této kvalifikaci hrají lépe než na nedávném mistrovství Evropy," hodnotil kvalifikační turnaj kouč reprezentace Vít Chalupa. "A to přesto, že se na nás soupeři tentokrát dobře připravili."

Češky včera v Rumunsku uspěly v obou zápasech základní skupiny, dnes podlehly velice silnému Irsku.

Čtvrtfinále: Česko - Anglie 5:19
Možná to byl nejpovedenější zápas historie českého ženského sedmičkového ragby. České hráčky sehrály naprosto vyrovnaný zápas s Anglií, velkým favoritem a zemí, která je kolébkou ragby. Až dvě minuty před koncem se reprezentantkám nepovedl mlýn, míče se zmocnil protivník, položil pětku a rozhodl mimořádně zajímavé utkání.

Češky nezačaly dobře, Angličanky se po rychlém protiútoku ujaly vedení 7:0 již v první minutě. Češky to nepoložilo, naopak hrály velice soustředěně a se soupeřkami držely krok. Už ve 4. minutě využila průboje a skvěle načasované přihrávky Julie Doležilové Věra Gärtnerová. V nejhezčí akci zápasu obalamutila protihráčku, protáhla krok a sprintem po lajně tísněná dvěma Angličankami, které ji už téměř zastavily, v posledním okamžiku protáhla ruku a položila míč přesně do rožku pravé strany pětkoviště. 5:7.

Češky pokračovaly v přesné hře. Skvěle se zdvojovaly ve skládkách, pozorně přebíhaly ze strany na stranu, hlídaly si mezery a chytaly anglické protiútoky hned v zárodku. Soupeři nedali zadarmo ani píď. Angličanky hrály dost monotónně, nedařilo se jim pronikat aktivní českou defenzivou.

Několikrát se blýskla Věra Gärtnerová, nejlepší hráčka zápasu. Tvrdě skládala, dobře čistila v rucích, získávala metry razantními průniky mezi anglickou defenzivou. Nezahálela ani Julie Doležilová. Klíčová hráčka se i proti technicky a fyzicky skvěle vybaveným Angličankám nebála použít drzý a chytrý překop za obranu s doběhnutím míče. Samostatná akce ji téměř vyšla, Češky mohly jít do senzačního vedení.

Dvě minuty před koncem a stále za stavu 5:7 držely české hráčky míč. Pak ovšem přišla volba mlýnu místo zřejmě vhodnějšího trestného kopu, chyba v mlýnu a rozhodující úder Anglie.

České hráčky se stejně jako na mistrovství Evropy opět předvedly velice dobrou hrou. Země jako Irsko či Polsko jsou zatím herně mnohem dále, ale národní tým je jednoznačně etabloval mezi evropské ragbyové země takzvaného druhého sledu. Renomé českého ženského ragby v Evropě výrazně narostlo.

Zápasy ve skupině

Česko - Německo 28:12
V první zápase kvalifikace odstartoval český tým dobře. Už v první půli Češky dobře skládaly a dostávaly soupeřovu rozehrávku pod tlak. Česko se ujalo vedení rychlou pětkou, Německo snížilo na 5:7. Reprezentantky ale před půlí přidaly další položení, 14:5.

V úvodu druhého poločasu se urvala Julie Doležilová a zvýšila na 21:5. Poté přišel jeden z nejhezčích momentů utkání: Tereza Baťhová a Anežka Sládková společným úsilím a v posledním momentu zabránily takřka jisté pětce Němek.

Po pěkné týmové akci přidala další pětku Julie Doležilová, Němky pak již jen snížily.

Česko - Wales 38:7
Ve druhém zápase si Češky prošly velice těžkým úvodem. Nedostávaly se k balónu ani do kombinací, soupeř se rychle ujal vedení. Až v samém závěru první půle položila agilní Pavlína Čuprová a poté dokonce otočila skóre Anežka Sládková. 10:7.

Kouč Vít Chalupa o přestávce ragbistkám viditelně domluvil, hra týmu se poté výrazně zpřesnila. Hráčky mnohem aktivněji napadaly soupeřovu rozehrávku. Po křídle utekla Kateřina Baťhová. 17:7. O něco později se mazaně přímo z výskoku po autu uvolnila Pavlína Čuprová. 24:7. Velšanky přestaly stačit českému tempu. Další pštky přidaly nejlepší hráčky na hřišti Julie Doležilová a Anežka Sládková.

Česko - Irsko 0:52
Češky poprvé narazily. Nicméně dle předpokladů, Irsko má tým, který je přeci jen někde "jinde". Soupeřky hrají pěkné celoplošné ragby, jsou technicky skvěle vybavené. Tým je velice kompaktní, bez "slabších" hráček.


ONLINE PŘENOSY, VÝSLEDKY A TABULKY ZDE


Zápasy českého týmu

Sobota 16. 7.
Česko – Německo 28:12
Česko – Wales 38:7

Neděle 17. 7.
Irsko - Česko 52:0

Čtvrtfinálové výsledky

Česko - Anglie 5:19
Španělsko - Belgie 14:12
Polsko - Německo 43:0
Irsko - Portugalsko 36:0

Na mistrovství světa postupují vítězové čtvrtfinále.

IrskoCeskoZenyVeraJulie.jpg

Věra Gärtnerová a Julie Doležilová v zápase proti Irkám

PB